October 24, 2024

|    To Ηλεκτρονικό περιοδικό της Στερεάς.

Νορβηγία, Ισπανία και Ιρλανδία αναγνωρίζουν το Παλαιστινιακό κράτος – Οργή από Ισραήλ

Φωτογραφία: epa

Αρκετές χώρες της ΕΕ έχουν δηλώσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι σκοπεύουν να προβούν σε αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, υποστηρίζοντας ότι η λύση των δύο κρατών είναι απαραίτητη για τη διαρκή ειρήνη στην περιοχή

Νορβηγία, Ισπανία και Ιρλανδία ανακοίνωσαν ότι θα προβούν σε αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, καθώς – όπως υποστηρίζουν – η λύση των δύο κρατών είναι απαραίτητη για τη διαρκή ειρήνη στην περιοχή. Οργισμένη είναι η αντίδραση του Ισραήλ, που προχώρησε σε ανάκληση Ισραηλινών πρεσβευτών.

Πρώτη την πόρτα στην Παλαιστίνη άνοιξε η Νορβηγία. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιόνας Γκαρ Στέρε, «η Νορβηγία θα αναγνωρίσει την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους από τις 28 Μαΐου. (…) Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή αν δεν υπάρξει αναγνώριση».

Στον χορό μπήκαν λίγα λεπτά αργότερα η Ισπανία και η Ιρλανδία. «Η Ισπανία θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος από τις 28 Μαΐου», ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Σήμερα, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ανακοινώνουν ότι αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης», δήλωσε από την πλευρά του ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Σάιμον Χάρις, κάνοντας λόγο «για ιστορική ημέρα, σημαντική για την Ιρλανδία και την Παλαιστίνη».

«Τώρα κάθε ένας από εμάς θα λάβει όποια μέτρα είναι απαραίτητα σε εθνικό επίπεδο για να τεθεί σε ισχύ η απόφαση αυτή», πρόσθεσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

«Είμαι πεπεισμένος ότι και άλλες χώρες θα μας ακολουθήσουν και θα κάνουν αυτό το σημαντικό βήμα τις επόμενες εβδομάδες», σημείωσε.

Πρώτη η Νορβηγία

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Νορβηγός πρωθυπουργός απηύθυνε «ισχυρή έκκληση» σε άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.

«Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μόνη εναλλακτική που προσφέρει μια πολιτική λύση για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ομοίως: δύο κράτη που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με ειρήνη και ασφάλεια», σημείωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός.

Ο Στέρε καταδίκασε εκ νέου τη Χαμάς και διαβεβαίωσε ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης αποτελεί ένα μέσο υποστήριξης των μετριοπαθών δυνάμεων που χάνουν έδαφος σε αυτήν την παρατεταμένη και ωμή σύγκρουση.

Επίσης, όπως είπε, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας και αριθμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, δήλωσε επίσης.

Αυτό θα μπορούσε εντέλει να καταστήσει δυνατή την επανάληψη της διαδικασίας προς την επίτευξη μιας λύσης δύο κρατών και να της δώσει νέα ώθηση, πρόσθεσε ακόμη, σημειώνοντας ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα κατέστησε απολύτως σαφές ότι η επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας θα πρέπει να στηρίζεται στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Ο στόχος είναι να υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος που θα έχει πολιτική συνοχή και θα απορρέει από την Παλαιστινιακή Αρχή, συνέχισε.

Πιστεύουμε ότι η λύση των δύο κρατών είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ, τόνισε.

Ανακαλούνται οι Ισραηλινοί πρεσβευτές στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ισραήλ. Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την ανάκληση «για διαβουλεύσεις» των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία, μετά την απόφαση του Όσλο να αναγνωρίσει από τις 28 Μαΐου ένα παλαιστινιακό κράτος και την επικείμενη αντίστοιχη ανακοίνωση του Δουβλίνου.

«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανάρτησε στο X βίντεο με το οποίο απευθείνεται στο Δουβλίνο και προειδοποιεί πως αναγνωρίζοντας παλαιστινιακό κράτος θα μετατραπεί «σε πιόνι στα χέρια του Ιράν» και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

πηγή: https://www.dnews.gr

Facebook
Twitter
Pinterest