July 27, 2024

|    To Ηλεκτρονικό περιοδικό της Στερεάς.

4 λόγοι να επισκεφτείτε τα Λιχαδονήσια

1. Στα εξωτικά Λιχαδονήσια θα βρείτε δυο παραλίες με καταπράσινα νερά και χρυσή άμμο. Στην κάθε μια λειτουργεί beach bar για δροσερό καφεδάκι. Ως τρίτη επιλογή αξίζει να επισκεφτείτε το Κάβο της βόρειας ‘Ευβοιας για κολύμπι και εξαιρετικό φαγητό από ντόπια ψαρικά.

2. Στην ξενάγηση θα βρείτε ένα κοπάδι από φώκιες monachus monachus. Ένα σπάνιο είδος, το οποίο ζει σε πολύ λίγα σημεία του πλανήτη μας. Κάποτε ήταν εξαπλωμένη σε όλες τις ακτές της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και του ανατολικού Ατλαντικού. Σήμερα, με αριθμό μικρότερο από 600 ζώα, συγκαταλέγεται στα σπανιότερα και πλέον απειλούμενα ζωικά είδη του πλανήτη και χαρακτηρίζεται με αφανισμό από την Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης. Ο μισός περίπου πληθυσμός, γύρω στα 250-300 άτομα, ζει στην Ελλάδα.

3. Το ναυάγιο που βρίσκεται στα εξωτικά Λιχαδονήσια αποτελεί ατραξιόν και πόλο έλξης για όσους επισκέπτονται το φημισμένο αυτό σύμπλεγμα νησιών επειδή είναι κατασκευασμένο από τσιμέντο και όχι από ξύλο ή σίδερο. Πρόκειται για μια τεχνολογία που είχε αναπτύξει ο Γερμανικός Στρατός κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εξυπηρετούσε τόσο στον χρόνο παραγωγής ενός τέτοιου είδους πλοίου. Όσο και στην έλλειψη χάλυβα εκείνη την εποχή. Το ναυάγιο του τσιμεντόπλοιου “PIONEER I” βρίσκεται στον βυθό της συγκεκριμένης περιοχής από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι πληροφορίες αναφέρουν πως όταν βομβαρδίστηκε ήταν φορτωμένο με πολεμικό υλικό το οποίο προοριζόταν για τον ανεφοδιασμό των κατεχόμενων νησιών καθώς και την αποστολή εφοδίων στα Afrika Corps. Τα τσιμεντόπλοια καθελκύονταν στην «Γερμανική σκάλα» στον Πειραιά. Πιο συγκεκριμένα το ανώτερο τμήμα του ναυαγίου βρίσκεται στα 9 μέτρα βάθος και φτάνει τα 16 μέτρα.

4. Οι νησίδες είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακής δραστηριότητας. Μεγάλο τμήμα των νησιών βυθίστηκαν από μεγάλο σεισμό που έγινε το 426 π.Χ Τα Λιχαδονήσια κατοικούνταν στο παρελθόν. Στο νότιο τμήμα της Μονόλιας διασώζονται ακόμα κτίσματα από τον οικισμό του νησιού. Ο πληθυσμός των νησιών έφτανε τους 70 κατοίκους το 1928 ενώ από την δεκαετία του 1960 και μετά ο οικισμός σχεδόν εγκαταλείφθηκε

 

 

 

 

Facebook
Twitter
Pinterest