October 25, 2024

|    To Ηλεκτρονικό περιοδικό της Στερεάς.

Ελληνική PISA: Αύριο οι εξετάσεις σε Δημοτικά και Γυμνάσια – Παράνομη η στάση εργασίας των εκπαιδευτικών

Κανονικά θα διεξαχθούν αύριο οι εξετάσεις για την ελληνική PISA με τη συμμετοχή 12.000 μαθητών από 660 Δημοτικά και Γυμνάσια σε όλη τη χώρα.

Οι μαθητές της ΣΤ Δημοτικού και της Γ Γυμνασίου των 660 σχολείων που επιλέγησαν από πλευράς Υπουργείου Παιδείας να συμμετάσχουν στις διαγνωστικές εξετάσεις της ελληνικής PISA θα καθίσουν αύριο, Τετάρτη 22 Μαϊου, στα θρανία και θα διαγωνιστούν σε θέματα Νεοελληνικής Γλώσσας και Μαθηματικών, προκειμένου να ανιχθευθούν οι γνώσεις και οι δεξιότητες τους καθώς και να αποτυπωθεί το μαθησιακό τους προφίλ.

Η συμμετοχή των σχολείων είναι υποχρεωτική ενώ οι σχολικές μονάδες, που έχουν επιλεγεί, θεωρούνται αντιπροσωπευτικό δείγμα από το σύνολο των σχολείων της χώρας, ανά βαθμίδα εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα ειδικά σχολεία, τα ξενόγλωσσα σχολεία και τα μειονοτικά σχολεία της Θράκης.

Ειδικότερα, οι εξετάσεις αφορούν σε θέματα σχετικά με τα περιεχόμενα των προγραμμάτων σπουδών στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών με σκοπό την έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων κριτικής σκέψης των μαθητών και μαθητριών, σύμφωνα με τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα, όπως αυτά αναφέρονται ή περιγράφονται στα Προγράμματα Σπουδών των ανωτέρω γνωστικών αντικειμένων. Τα αποτελέσματα πρόκειται, στη συνέχεια, να αξιοποιηθούν μέσα από τη διατύπωση εισηγήσεων προς το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, προτάσεων βελτίωσης των Προγραμμάτων Σπουδών, του εκπαιδευτικού υλικού, της διδακτικής μεθοδολογίας, των προσεγγίσεων συμπεριληπτικής και αντισταθμιστικής εκπαίδευσης, καθώς και ανάπτυξης εστιασμένων επιμορφωτικών δράσεων. Σημειώνεται, ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι ανώνυμα και δεν συνεκτιμώνται από τους εκπαιδευτικούς κατά την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών στα συγκεκριμένα μαθήματα.

Ελληνική PISA 2024: Ποια Δημοτικά και Γυμνάσια θα συμμετέχουν φέτος

Οι μαθητές δεν χρειάζονται καμία προετοιμασία για να συμμετέχουν στις εξετάσεις, δεν βαθμολογούνται, δεν κρίνεται η εισαγωγή τους σε επόμενη βαθμίδα, δεν συναγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα είναι ο καλύτερος, δεν πρόκειται να καταλάβουν κάποια θέση. Μάλιστα όπως διευκρινίζεται στόχος των εξετάσεων της ελληνικής PISA είναι να διαπιστωθεί το γνωστικό επιπεδο των μαθητών, τι έχουν κατανοήσει καλά από τα σχολικά εγχειρίδια και τι είναι εκείνο που τους δυσκολεύει και πόσο.

Παράνομη η στάση εργασίας ΔΟΕ και ΟΛΜΕ

Εν τω μεταξύ η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ παραμονές των εξετάσεων για την ελληνική PISA προκήρυξαν 4ωρη στάση εργασίας ανήμερα της διεξαγωγής των εξετάσεων.  Συγκεκριμένα, το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) κήρυξε πανελλαδική διευκολυντική στάση εργασίας για το πρώτο 4ωρο του πρωινού προγράμματος, στις 22 Μαΐου, ημέρα διεξαγωγής των εξετάσεων τύπου ‘Pisa’. Κύριο αίτημα, η ακύρωση των εξετάσεων «κατηγοριοποίησης και αποκλεισμού», όπως τις χαρακτηρίζουν και με τη δυνατότητα επιπλέον στάσης, που θα κηρυχθεί από τους Σ.Ε.Π.Ε. Επιπλέον, η ΔΟΕ καλεί τους Συλλόγους Π.Ε. της χώρας «να προβούν σε κοινές ενημερώσεις – συζητήσεις με τις ενώσεις – συλλόγους γονέων και συλλόγους διδασκόντων, ώστε να απορρίψουν τη συμμετοχή στις εξετάσεις». Αντίστοιχες ήταν και οι κινήσεις από πλευράς ΟΛΜΕ.

Με αγωγή την οποία κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Αθηνών ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης ζήτησε χθες να απαγορευθεί η στάση εργασίας την οποία κήρυξαν οι η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ για τις εξετάσεις της Ελληνικής Pisa την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024.

Σύμφωνα με την αγωγή: «Λόγω του ακραίου κατεπείγοντος, καθώς οι εξετάσεις έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 και αν δεν εκδοθεί απόφαση απολύτως άμεσα, η απόφαση θα κινδυνεύσει να στερείται αντικειμένου, α) να οριστεί δικάσιμος σήμερα ή το αργότερο αύριο, β) να επιτραπεί η επίδοση της παρούσης 2 ώρες πριν από την συζήτησή της και γ) να επιτραπεί η επίδοση της εκδοθησομένης με δικαστικό επιμελητή και καθ’ υπέρβαση των νομίμων, ήτοι και μετά ώραν 19.00 της ημέρας που θα εκδοθεί έως ώρα 24.00 της ιδίας ημέρας, πάντοτε λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα της υπόθεσης.

Η αγωγή συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και τα αιτήματα της αγωγής είναι τα ακόλουθα: ΑΙΤΟΥΜΑΙ Κατά παραδοχή της παρούσας

Να αναγνωρισθεί ότι είναι παράνομη και περαιτέρω καταχρηστική η κηρυχθείσα από τις εναγόμενες απεργία – αποχή από τις εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για τους μαθητές/ τριες της ΣΤ’ Τάξης των δημοτικών σχολείων και τους μαθητές/τριες της Γ Τάξης των γυμνασίων σε θέματα ευρύτερων / γενικών γνώσεων των γνωστικών αντικειμένων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη, 22 Μάϊου 2024.
Να απαγορευτεί η πραγματοποίηση της ως άνω απεργίας – αποχής.
Να καταδικαστούν οι εναγόμενες σε -άλλως και επικουρικώς να απειληθεί εναντίον τους- χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ για κάθε μεμονωμένη παραβίαση της απόφασης που θα εκδοθεί,
Να κηρυχθεί προσωρινώς εκτελεστή η απόφαση που θα εκδοθεί, συνολικώς, ήτοι αναφορικώς προς όλα τα παραπάνω αιτήματά μου,
Να καταδικαστούν οι εναγόμενες στην εν γένει δικαστική δαπάνη του Ελληνικού Δημοσίου.

Νωρίς σήμερα το πρωί, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, έκρινε παράνομη την προκηρυχθείσα στάση εργασίας της ΔΟΕ και ΟΛΜΕ μέσα στις εξετάσεις της ελληνικής Pisa.

ΠΗΓΗ – DNEWS.GR

Facebook
Twitter
Pinterest