October 25, 2024

|    To Ηλεκτρονικό περιοδικό της Στερεάς.

Έλον Μασκ: Έγκριση από τον FDA για εμφύτευση τσιπ εγκεφάλου και σε δεύτερο ασθενή

Ο Μασκ εξασφάλισε χρηματοδότηση άνω των 7 δισεκ. για την αγορά του Twitter
H Neuralink του Έλον Μασκ πρόκειται να εμφυτεύσει τη συσκευή της στον δεύτερο ασθενή τον Ιούνιο και σε συνολικά 10 άτομα φέτος.

Ο Έλον Μασκ έλαβε έγκριση από τον FDA να εμφυτεύσει το τσιπ εγκεφάλου της Neuralink σε δεύτερο ασθενή, αφού πρώτα διορθωθεί ένα πρόβλημα που παρουσιάστηκε στον πρώτο ασθενή, ανέφερε η Wall Street Journal.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Neuralink είπε ότι κάποια από τα 64 μικροσκοπικά καλώδια, που εμφυτεύτηκαν στον εγκέφαλο του πρώτου ασθενούς της είχαν κουνηθεί από τη θέση τους, προκαλώντας δυσλειτουργία του τσιπ και σταματώντας την δοκιμή που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο. Το Reuters ανέφερε την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενο πηγές, ότι η εταιρεία γνώριζε από δοκιμές σε ζώα ότι τα καλώδια ενδέχεται να μετακινηθούν.

Η εταιρεία σκοπεύει να διορθώσει το πρόβλημα ενσωματώνοντας μερικά από τα καλώδια της συσκευής βαθύτερα στον εγκέφαλο, ανέφερε η WSJ επικαλούμενη ένα άτομο από την εταιρεία και ένα έγγραφο που είχε δει. Σύμφωνα με την Wall Street Journal το ζήτημα προέκυψε κατά την αρχική χειρουργική επέμβαση όταν παγιδεύτηκε αέρας μέσα στο κρανίο του ασθενούς, το οποίο είναι γνωστό ως πνευμοκέφαλος που μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλικό απόστημα και θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Η Neuralink πρόκειται να εμφυτεύσει τη συσκευή της στον δεύτερο ασθενή τον Ιούνιο και σε συνολικά 10 άτομα φέτος, ανέφερε η WSJ, προσθέτοντας ότι περισσότεροι από 1.000 τετραπληγικοί έχουν εγγραφεί στο μητρώο ασθενών της.

Η εταιρεία σκοπεύει επίσης να υποβάλει αιτήσεις σε ρυθμιστικές αρχές στον Καναδά και τη Βρετανία τους επόμενους μήνες για να ξεκινήσουν παρόμοιες δοκιμές, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα. Ο FDA είπε ότι δεν μπορεί να συζητήσει ή να αποκαλύψει πληροφορίες που σχετίζονται με δοκιμές σε ανθρώπους ή τη μελέτη συγκεκριμένης εταιρείας που σχετίζεται με αυτήν.

Ο Nolan Arbaugh ήταν ο πρώτος που έλαβε το εγκεφαλικό τσιπ μετά από ένα ατύχημα που άλλαξε τη ζωή του ενώ εργαζόταν ως σύμβουλος σε στρατόπεδο το 2016, αφήνοντάς τον παράλυτο από τους ώμους και κάτω.

Η Neuralink μοιράστηκε μια ενημέρωση προόδου σχετικά με τον Arbaugh στις 8 Μαΐου, ανακοινώνοντας ότι είχαν περάσει περισσότερες από 100 ημέρες από τότε που εμφύτευσε τη συσκευή. Η εταιρεία είχε πει τον Φεβρουάριο ότι ο πρώτος ασθενής που έλαβε το τσιπ εγκεφάλου ήταν σε θέση να ελέγξει ένα ποντίκι υπολογιστή χρησιμοποιώντας τις σκέψεις του χωρίς «καμία παρενέργεια». Η μελέτη χρησιμοποιεί ένα ρομποτικό σύστημα για να τοποθετήσει χειρουργικά μια συσκευή διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση, σύμφωνα με τη Neuralink.

ΠΗΓΗ – DNEWS.GR

Facebook
Twitter
Pinterest