October 24, 2024

|    To Ηλεκτρονικό περιοδικό της Στερεάς.

Μεγαλώνει ο φόρος αίματος στη Γάζα: Περισσότεροι από 10.000 νεκροί Παλαιστίνιοι

Με συντονισμένες επιχειρήσεις το βράδυ της Κυριακής – από αέρα, ξηρά και θάλασσα – τα ισραηλινά στρατεύματα προχώρησαν στην περικύκλωση της πόλης της Γάζας.

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές Αρχές, τουλάχιστον 10.022 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, ενώ ακόμη 152 σκοτώθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Νωρίτερα, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή φέρεται να κατέστρεψε την οροφή με ηλιακά πάνελ του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, την ώρα που οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι προειδοποιούνμ πως οι ιατρικές δομές σε όλη τη Λωρίδα βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο Mohamed Zaqout – διοικητής παλαιστινιακών νοσοκομείων – κάνοντας λόγο για ανθρώπινες απώλειες και σοβαρές υλικές ζημιές.

Μιλώντας στο Al-Jazeera, ο Zaqout σημείωσε ότι το χτύπημα σκότωσε εκτοπισμένους ανθρώπους που είχαν καταφύγει στον τελευταίο όροφο.

Σημειώνεται πως χθες οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα νέες πληροφορίες που καταδεικνύουν πως η Χαμάς χρησιμοποιεί νοσοκομεία ως προπύργια για τις επιχειρήσεις της. Σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς αρνήθηκε τις κατηγορίες μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βηρυτό.


Καταδρομική επίθεση Ισραηλινών στη Δυτική Οχθή

Επικαλούμενο τοπικές πηγές, το Al Jazeera ανέφερε το απόγευμα της Δευτέρας πως οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις χρησιμοποιώντας αυτοκίνητο χωρίς διακριτικά εισήλθαν στο ανατολικό τμήμα της Τουλκαρέμ. Στη συνέχεια στόχευσαν ένα αυτοκίνητο που μετέφερε τέσσερις Παλαιστίνιους άνδρες και το γέμισαν με σφαίρες.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχής, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε σοβαρά στο σημείο – ενώ ανάμεσά τους ήταν μέλη παλαιστινιακών ομάδων μάχης.

Το αξιοσημείωτο σε αυτό το περιστατικό, σύμφωνα με πηγές, είναι ότι επρόκειτο για μια επιδρομή που είχε ως στόχο ειδικά τη δολοφονία αυτών των μαχητών – μια πολύ λιγότερο συνηθισμένη επιχείρηση όπου οι Ισραηλινοί στρατιώτες πηγαίνουν ουσιαστικά μυστικοί, στοχεύουν μια συγκεκριμένη ομάδα, τους σκοτώνουν και στη συνέχεια αποσύρονται.


«Πράσινο φως» για θαλάσσιο διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας από Κύπρο προς Γάζα

Στον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο μέσω της Κύπρου, που θα μπορούσε να συμβάλει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα, αναφέρθηκε την Δευτέρα η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της στους Πρέσβεις της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Η βοήθεια εισέρχεται τώρα από το συνοριακό πέρασμα της Ράφας. Αλλά οι όγκοι παραμένουν πολύ μικροί για να ανταποκριθούν στις τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες στη Γάζα. Προτεραιότητά μας είναι να συνεργαστούμε με εταίρους για την ενίσχυση των υλικοτεχνικών ικανοτήτων της Ράφας», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «εργαζόμαστε πάνω σε συμπληρωματικά δρομολόγια. Ένας θαλάσσιος διάδρομος από την Κύπρο, που θα εγγυάται μια διαρκή, ρυθμισμένη και ισχυρή ροή βοήθειας. Χαιρετίζω θερμά την εξαιρετική συνεργασία με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και την κυβέρνησή του».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι ο μεγαλύτερος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε ώστε η βοήθειά μας να φτάσει σε αμάχους που έχουν ανάγκη».

«Αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για χιλιάδες Παλαιστίνιους. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να βοηθήσουμε στην απομάκρυνση των πολιτών της ΕΕ και των τραυματισμένων Παλαιστινίων», κατέληξε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Σειρήνες στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο

Οι σειρήνες του συναγερμού ήχησαν σήμερα το απόγευμα σε πολλές πόλεις του βόρειου Ισραήλ – με τον ισραηλινό στρατό να αναφέρει ότι περίπου 30 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν εναντίον των εδαφών του από τον Λίβανο την τελευταία μόνο ώρα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανέφεραν ότι απαντούν με πυρά του πυροβολικού εναντίον των θέσεων από τις οποίες προήλθαν οι πύραυλοι αυτοί.

Την ίδια ώρα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς στον Λίβανο, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, ανακοίνωσαν μέσω της πλατφόρμας Telegram ότι εκτόξευσαν 16 πυραύλους προς τη Ναχιρίγια και τη νότια Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ

ΠΗΓΗ – DNEWS.GR

Facebook
Twitter
Pinterest