October 28, 2024

|    To Ηλεκτρονικό περιοδικό της Στερεάς.

Η Γραμμένη Οξυά «φόρεσε» τα φθινοπωρινά της!

Το ορεινό χωριό της Αιτωλοακαρνανίας με την απαράμιλλη ομορφιά, κρυμμένο μέσα στα βουνά και τα δάση, είναι χτισμένο στα 1.130 μέτρα υψόμετρο. Πρόκειται για ένα γραφικό χωριό το οποίο είχε αρχικά την ονομασία Σιτίστα, ενώ το 1927 μετονομάστηκε σε Γραμμένη Οξυά.

Ο θρύλος λέει πως ο Τσαμ Καλόγερος, ένας αρχικλεφτοκαπετάνιος, είχε τα λημέρια του στην Οξυά και σε έναν φοβερό ανεμοστρόβιλο στο Πεντιβί πιάστηκε από μια οξυά και γλίτωσε μαζί με άλλους 2 συντρόφους. Ο καπετάνιος χάραξε με το μαχαίρι του την οξιά που τους έσωσε και από τότε το χωριό φέρει την ονομασία Γραμμένη Οξυά.

Χωρίζεται σε 2 συνοικίες, το Επάνω Χωριό και το Κάτω Χωριό ή αλλιώς «Καλύβια». Ο αριθμός κατοίκων του τον χειμώνα είναι μονοψήφιος, ωστόσο το καλοκαίρι πολύς κόσμος το επισκέφτεται για να βρει ηρεμία και γαλήνη μακριά από την πόλη. Έτσι, άνθρωποι από όλες τις ηλικίες, μικροί και μεγάλοι, είναι μαζεμένοι στην πλατεία του χωριού, κάτω από τη σκιά του πλάτανου. Στην πλατεία τρία μαγαζιά υπόσχονται σε όποιον επισκεφτεί το χωριό να γευτεί πεντανόστιμα τοπικά παραδοσιακά φαγητά και να απολαύσει τον καφέ του υπό τους ήχους της φύσης.

Στα βόρεια του χωριού ο επισκέπτης μπορεί να αντικρύσει ένα δάσος, το οποίο βέβαια είναι υψίστης σημασίας καθώς πρόκειται για το νοτιότερο δάσος οξυάς στην Ευρώπη. Ο καθαρός αέρας, τα έλατα, οι καστανιές, οι καρυδιές, οι οξιές, αλλά και τα παλιά σπίτια, τα σοκάκια, η πλατεία και οι πολύ φιλόξενοι κάτοικοι δίνουν μια άλλη πνοή, κάνοντας κάθε λεπτό του ταξιδιού να αξίζει.

Ο δρόμος για να φτάσεις στο μαγικό αυτό χωριό είναι παίρνοντας την επαρχιακή οδό προς Καρπενήσι μέχρι την Μακρακώμη, ύστερα να κατευθυνθείτε προς το Γαρδίκι από έναν δρόμο με πολλές στροφές. Ωστόσο, το ταξίδι προς το χωριό δεν είναι ιδανικό την χειμερινή περίοδο καθώς οι δυσμενείς συνθήκες ,και κυρίως το χιόνι, το κάνουν αδύνατο να φτάσετε στον προορισμό σας. Το φθινόπωρο, αν όχι το καλοκαίρι, είναι μια κατάλληλη εποχή για το ταξίδι σας, αφού στη διαδρομή σας θα δείτε το φθινοπωρινό τοπίο με τα κίτρινα και πορτοκαλί φύλλα πεσμένα στις άκρες του δρόμου!

Η Γραμμένη Οξυά είναι ένα χωριό στην αφάνεια, καθώς δεν γνωρίζουν πολλοί την ύπαρξή του, ενώ είναι κατάλληλο για φυσιολάτρεις αλλά και άτομα που θέλουν μια μικρή απόδραση από την πόλη και να ζήσουν για λίγο τους ρυθμούς του χωριού, εκεί που ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει λίγο…

Επιμέλεια κειμένου: Γεωργία Ντινοπούλου

Φωτογραφίες: Δημήτρης Ζησόπουλος ( Yin & Yang Studio – Gallery )

Facebook
Twitter
Pinterest