October 25, 2024

|    To Ηλεκτρονικό περιοδικό της Στερεάς.

Χάος με τις ελλείψεις φαρμάκων

Συνταγογράφηση ανασφάλιστων: Ποιοι περιλαμβάνονται στον πίνακα εξαιρέσεων
Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε φάρμακα, την ίδια στιγμή που κοινά αντιπυρετικά, αντισηπτικά, αντιβηχικά, κολλύρια, αποχρεμπτικά , έχουν ανέβει 50%, 60%, έως και 300%, όπως αναφέρει στο Dnews, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος.

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε φάρμακα, την ίδια στιγμή που κοινά αντιπυρετικά, αντισηπτικά, αντιβηχικά, κολλύρια, αποχρεμπτικά , έχουν ανέβει 50%, 60%, έως και 300%. Όπως αναφέρει στο Dnews, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος, ο χειμώνας που μπαίνει αναμένεται πολύ δύσκολος.

«Δεν ξέρω πως μπορεί να βρεθεί μία λύση, αφού δεν μας ακούει κανείς», σημειώνει και συνεχίζει: «Το πρόβλημα είναι θέμα τιμών. Αφού είναι πολύ χαμηλές οι τιμές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό είναι πολύ υψηλές, δεν εισάγονται πλέον οι ποσότητες φαρμάκων ποπυ είναι αναγκαίες. Από όσες δε ποσότητες εισάγονται, οι περισσότερες εξάγονται. Οι εταιρείες υποεφοδιάζονται στην Ελλάδα. Όταν οι εταιρείες έχουν να δώσουν ένα φάρμακο στη Γερμανία  που κάνει 60 ευρώ, θα το δώσουν εκεί, όταν στην Ελλάδα το ίδιο φάρμακο κάνει 6 ευρώ. Και ότι περισσέψει θα το πάρει η Ελλάδα. Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί, μόνο με αύξηση των τιμών. Είναι θέμα πολιτικού κόστους. Ένα κορτιζονούχο φάρμακο που κάνει εδώ ένα ευρώ και έξω κάνει δέκα, δεν γίνεται πια να έρθει στην Ελλάδα. Δεν συμφέρει την εταιρεία».

Ο κ. Λουράντος θεωρεί ότι δεν πρόκειται να λυθεί το ζήτημα χωρίς πολιτική βούληση και αναφέρει: «Οι ελλείψεις γίνονται μεγαλύτερες μέρα με την ημέρα. Καταλαβαίνω, ότι χωρίς πολιτική βούληση δεν λύνεται το θέμα.  Ούτε το Υπουργείο Υγείας, ούτε ο ΕΟΦ, δέχονται να έχουμε μία συνάντηση για να εξετάσουμε το θέμα. Επίσης, δεν διαμαρτύρεται κανείς για τη μεγάλη αύξηση στις τιμές κοινών φαρμάκων που ο κόσμος παίρνει ελεύθερα. Τα κοινά αντιπυρετικά, αντισηπτικά, αντιβηχικά, κολλύρια, αποχρεμπτικά , έχουν ανέβει 50%, 60%, έως και 300%. Κανείς δε φωνάζει.  Κάποια στιγμή θα ξεσηκωθεί ο κόσμος.

Σχετικά με τις αντιβιώσεις, που ειδικά το χειμώνα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση αναφέρει: «Θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα. Ζητάμε 10 σκευάσματα και μας βάζουν μόνο ένα. Δεν υπάρχουν φάρμακα. Δεν μας δίνουν οι αποθήκες. Λέει ο κ. Χρυσοχοίδης ότι θα ενημερώνει τους πολίτες και τους γιατρούς, για τις ελλείψεις φαρμάκων. Είναι αυτό λύση; Θα αντιμετωπίσει τις ελλείψεις με ενημέρωση; Αυτό δεν είναι κράτος, είναι ένα εχθρικό προς τον πολίτη κράτος. Και το λέω αυτό ανεξαρτήτως κομμάτων και κυβερνήσεων», καταλήγει.

Πηγή:dnews.gr
Facebook
Twitter
Pinterest