June 13, 2026

|    To Ηλεκτρονικό περιοδικό της Στερεάς.

ΕΣΑμεΑ: Οι αυξήσεις στα επιδόματα ΟΠΕΚΑ να ισχύσουν και στα υπόλοιπα ταμεία

Σε προπληρωμένες κάρτες και με όριο αναλήψεων τα επιδόματα ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ

Με επιστολή της στον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη η ΕΣΑμεΑ εκφράζει την ικανοποίησή της για την αύξηση των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος, την ώρα που οι ανατιμήσεις, το ενεργειακό κόστος και ο πληθωρισμός έχουν οδηγήσει στη φτωχοποίηση τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, ενώ τα επιδόματα ήταν στάσιμα από το 2011.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά στην εν λόγω απόφαση να συμπεριληφθούν τόσο το εξωιδρυματικό επίδομα όσο και το επίδομα απολύτου αναπηρίας του άρθρου 42 του ν.1140/1981, όπως ισχύει σήμερα, το οποίο δικαιούνται άτομα με βαριές αναπηρίες, όπως παραπληγικοί, τετραπληγικοί, άτομα με αναπηρία όρασης κ.α.

Καθίσταται αναγκαίο και απαραίτητο για λόγους ισότητας και αναγνώρισης, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, ότι και τα άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν τα επιδόματα από τον e-ΕΦΚΑ έχουν τις ίδιες ανάγκες, η ίδια αύξηση του 8% που δίνεται στα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, να δοθεί στο εξωιδρυματικό επίδομα και στο επίδομα απολύτου αναπηρίας του άρθρου 42 του ν.1140/81 που καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ και τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Πηγή: dikaiologitika.gr
Facebook
Twitter
Pinterest