April 18, 2024

|    To Ηλεκτρονικό περιοδικό της Στερεάς.

Πότε το τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να βγει λανθασμένα θετικό και γιατί

Υπάρχει μία μικρή πιθανότητα το τεστ εγκυμοσύνης να δείξει λάθος αποτέλεσμα. Σε κάποιες περιπτώσεις το τεστ βγαίνει θετικό χωρίς όμως να υπάρχει εγκυμοσύνη. Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό ποικίλουν.

Πόσο ακριβή είναι τα τεστ εγκυμοσύνης που κάνετε στο σπίτι;

Οι περισσότεροι κατασκευαστές αναφέρουν ότι τα τεστ εγκυμοσύνης έχουν ποσοστό αξιοπιστίας 99% εφόσον χρησιμοποιούνται σωστά. Το αποτέλεσμα προκύπτει από τη μέτρηση των επιπέδων της ορμόνης γοναδοτροπίνης η οποία παράγεται από τη σύλληψη κι έπειτα.

Κάθε τεστ περιέχει ακριβείς οδηγίες χρήσεις. Η ένδειξη εγκυμοσύνης ή μη εγκυμοσύνης διαφοροποιείται ανάλογα με το brand. Κάποια τεστ σε περίπτωση που είναι θετικό δείχνουν έναν σταυρό, άλλα δύο γραμμές και άλλα είναι ψηφιακά και παρέχουν περισσότερες πληροφορίες όπως την εβδομάδα κύησης.

Ο αχνός σταυρός και η αχνή διπλή γραμμή υποδηλώνουν συνήθως εγκυμοσύνη και στις περισσότερες περιπτώσεις οι ενδείξεις δεν είναι ξεκάθαρες λόγω πρώιμης κύησης όπου τα επίπεδα της ορμόνης γοναδοτροπίνης δεν είναι αρκετά αυξημένα.

Για να είναι ακριβές και αξιόπιστο ένα τεστ εγκυμοσύνης παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες:

Κάνε το τεστ σωστά. Μην χρησιμοποιείς τεστ εγκυμοσύνης που έχουν λήξει και βεβαιώσου ότι περιμένεις την ώρα που αναφέρεται στις οδηγίες.

Κάνε το τεστ την κατάλληλη στιγμή. Εάν κάνεις το τεστ πριν τη καθυστέρηση το πιθανότερο είναι ότι τα επίπεδα της γοναδοτροπίνης δεν είναι ακόμα αρκετά αυξημένα για να φανεί ξεκάθαρα η εγκυμοσύνη. Επίσης, ιδανικά κάνε το τεστ πρωινές ώρες.

Επίλεξε το κατάλληλο είδος τεστ. Ανάλογα με την ημέρα καθυστέρησης, μπορείς να επιλέξεις τεστ τα οποία μπορούν να εντοπίσουν τα επίπεδα της γοναδροτροπίνης πριν την καθυστέρηση.

Γιατί ένα τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να βγει θετικό;

Δεν είναι αρκετά σύνηθες, ωστόσο υπάρχει περίπτωση ένα τεστ εγκυμοσύνης να βγει θετικό χωρίς να υπάρχει εγκυμοσύνη. Οι λόγοι ποικίλουν:

Εάν περιμένετε παραπάνω ώρα

Εάν αφήσετε το τεστ για αρκετή ώρα και δεν δείτε τα αποτελέσματα σύμφωνα με τα λεπτά που αναγράφονται στη συσκευασία, είναι πιθανό να έχετε ένα ψευδές αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο περισσότερη ώρα μείνουν τα ούρα στο τεστ, τόσο πιθανότερο είναι να αφήσουν μία αχνή γραμμή η οποία και φαίνεται σαν να είναι το τεστ θετικό.

Φαρμακευτική αγωγή για γονιμότητα

Κάποια φάρμακα όπως αυτά που χορηγούνται σε θεραπείες γονιμότητας ενδέχεται να περιέχουν γοναδοτροπίνη με αποτέλεσμα να βγαίνει το τεστ εγκυμοσύνης θετικό.

Χημική εγκυμοσύνη

Η χημική εγκυμοσύνη είναι η αποβολή που συμβαίνει σε πολύ πρώιμο στάδιο της εγκυμοσύνης. Σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανό το τεστ εγκυμοσύνης να βγει θετικό αλλά η περίοδος έρχεται μερικές μέρες μετά.

Πρόσφατη αποβολή

Ακόμα και μετά την αποβολή τα επίπεδα της γοναδοτροπίνης είναι αυξημένα με αποτέλεσμα το τεστ εγκυμοσύνης να βγαίνει θετικό.

Ιατρικοί λόγοι

Είναι πιθανό το τεστ εγκυμοσύνης να βγει θετικό και στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • παθήσεις στα συκώτι
  • ουρολοίμωξη
  • χημειοθεραπεία
  • όγκο

Πηγή: mothersblog.gr

Facebook
Twitter
Pinterest

RELATED POSTS