March 29, 2024

|    To Ηλεκτρονικό περιοδικό της Στερεάς.

Πεντανόστιμο γιουβέτσι με σπαλομίτα και μπόλικα μπαχαρικά

Μην τη φοβηθείτε τη βανίλια, είναι εξαίσιο το αποτέλεσμα. Η Νένα Ισμυρνόγλου όμως μεριμνά για όσους προτιμούν μια πιο… κανονική εκδοχή και προτείνει, αν θέλουμε, να αντικαταστήσουμε τη βανίλια με δεντρολίβανο, με διαφορετικό αποτέλεσμα.

30′ προετοιμασία
3 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 30′

Υλικά

Μερίδες: 4-5

Για το μοσχάρι

Για το γιουβέτσι

Διαδικασία

Μοσχάρι

  1. Αλατίζουμε το κρέας.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
  3. Βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το τζίντζερ, το καρότο, τον γλυκάνισο, τον λοβό βανίλιας, τα μπαχάρια και το μοσχοκάρυδο, μετριάζουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαραθούν το κρεμμύδι και το καρότο.
  4. Προσθέτουμε και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1/2 λεπτό ακόμα.
  5. Βάζουμε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα, σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  6. Προσθέτουμε το μέλι, τα ντοματάκια, τον ζωμό και τα φύλλα δάφνης και αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση.
  7. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1½-2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και η σάλτσα του να είναι πολύ καλά δεμένη.
  8. Αφαιρούμε τις δάφνες, τον γλυκάνισο και τον λοβό βανίλιας.

Γιουβέτσι

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και ζεσταίνουμε καλά το βαθύ ταψί όπου θα βάλουμε το γιουβέτσι.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κριθαράκι για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τους σπόρους βανίλιας, το θυμάρι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
  4. Αδειάζουμε στο ζεστό ταψί, ρίχνουμε και το κρέας με τη σάλτσα, προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών, ανακατεύουμε προσεκτικά και σκορπίζουμε το κεφαλοτύρι.
  5. Βάζουμε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου, χωρίς να το σκεπάσουμε, και ψήνουμε το γιουβέτσι για περίπου 15-18 λεπτά.
  6. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο –πρέπει να έχει ακόμα αρκετά υγρά– και αφήνουμε το φαγητό να «ξεκουραστεί» για περίπου 10 λεπτά.
  7. Σερβίρουμε περιχύνοντας κάθε μερίδα με λίγο ωμό ελαιόλαδο και πασπαλίζοντας με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Πηγή: gastronomos.gr
Facebook
Twitter
Pinterest

RELATED POSTS