October 25, 2024

|    To Ηλεκτρονικό περιοδικό της Στερεάς.

Νετανιάχου: «Δεν θέλουμε να καταλάβουμε την Γάζα αλλά να την αποστρατιωτικοποιήσουμε»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε νωρίτερα ότι «εμείς θα πρέπει να κυβερνήσουμε τον θύλακα μετά την ήττα της Χαμάς».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να καταλάβει ή να κυβερνήσει τη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου της με τη Χαμάς, αλλά ο θύλακας πρέπει να αποστρατικοποιηθεί, να απορρυθμιστεί και να ανοικοδομηθεί.

Σε συνέντευξή του στο Fox News, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να βρει μια «πολιτική κυβέρνηση» για να κυβερνήσει τον θύλακα, τον οποίο διοικεί η Χαμάς από το 2006, χωρίς να διευκρινίσει ποιος θα σχηματίσει ένα τέτοιο σώμα.

«Δεν επιδιώκουμε να κυβερνήσουμε τη Γάζα, δεν επιδιώκουμε να την καταλάβουμε. Αλλά επιδιώκουμε να της δώσουμε και σε εμάς ένα καλύτερο μέλλον … και αυτό απαιτεί την ήττα της Χαμάς», είπε.

«Έθεσα στόχους, δεν έθεσα χρονοδιάγραμμα, διότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Νετανιάχου δήλωσε στο ABC News ότι το Ισραήλ θα έχει τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια της Λωρίδας της Γάζας για αόριστο χρονικό διάστημα μετά το τέλος του πολέμου κατά της Χαμάς.

Τα συγκεριμένα σχόλια έγιναν μετά την σημερινή συνάντηση του Νετανιάχου με τους δημάρχους των παραμεθόριων πόλεων της Γάζας,  η πρώτη που έχει πραγματοποιήσει μετά τον πόλεμο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εγείρει τις τελευταίες εβδομάδες την ιδέα ότι ένα είδος διεθνούς δύναμης, ενδεχομένως με στρατεύματα από γειτονικούς αραβικούς συμμάχους, θα διαχειρίζεται την ασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας για μια ενδιάμεση περίοδο μέχρι να μπορέσει να επιστραφεί σε μια λειτουργική παλαιστινιακή κυβέρνηση, η οποία, όπως ελπίζει η Ουάσινγκτον, θα είναι η Παλαιστινιακή Αρχή.

Ωστόσο, στα σχόλιά του προς τους δημάρχους του νότου, ο Νετανιάχου φαίνεται να απορρίπτει ευθέως την ιδέα.

Οι δήμαρχοι είπαν στον Νετανιάχου ότι θέλουν μια διαφορετική πραγματικότητα για την ασφάλεια μετά το τέλος του πολέμου και τον προέτρεψαν να μην συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός μέχρι να σκοτωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης στη Γάζα, αναφέρει η δήλωση του εκπροσώπου του πρωθυπουργού.

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε επίσης στους δημάρχους ότι η κυβέρνηση ότι η κυβέρνηση θα προμηθεύσει τις παραμεθόριες πόλεις της Γάζας με οικονομική βοήθεια για να αντισταθμίσει τις ζημιές που υπέστησαν κατά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.

ΠΗΓΗ – DNEWS.GR

Facebook
Twitter
Pinterest