October 26, 2024

|    To Ηλεκτρονικό περιοδικό της Στερεάς.

Γιατί «Τα Φιλαράκια» είναι τα φιλαράκια που θα θέλαμε να έχουμε.

Γράφει η Γεωργία Ντινοπούλου

Με αφορμή τον θάνατο του Μάθιου Πέρι, ή αλλιώς του τηλεοπτικού Τσάντλερ Μπινγκ όπως ήταν ευρέως γνωστός, πολλοί θαυμαστές ανά τον κόσμο έσπευσαν να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για τον συγκεκριμένο χαρακτήρα αλλά και τη σειρά γενικότερα.

Αδιαμφισβήτητα, η συγκεκριμένη σειρά μεγάλωσε και μεγαλώνει γενιές και γενιές ανθρώπων, ενώ ακόμα και σήμερα κάθε Σαββατοκύριακο μεσημέρι παίζονται επαναλήψεις στο Σταρ. Γιατί όμως «τα Φιλαράκια» ύστερα από σχεδόν 30 χρόνια από το πιλοτικό επεισόδιο είναι ακόμα τόσο αγαπητά;

Ας τα πάρουμε όλα από την αρχή. Η πλοκή της αφορά μια παρέα έξι φίλων που οι περισσότεροι από αυτούς γνωρίζονται από τα παιδικά τους χρόνια. Η Ρέιτσελ, η καλομαθημένη πλούσια κοπέλα που αφήνει στην εκκλησία τον άντρα που επρόκειτο να παντρευτεί και αποφασίζει να γίνει ανεξάρτητη, η Μόνικα, που λατρεύει την μαγειρική, είναι σεφ και έχει εμμονή με την καθαριότητα, η Φοίβη, η λίγο παράξενη μασέρ που μεγάλωσε στους δρόμους, ο Τζόι, ο ηθοποιός που αγαπάει με πάθος το φαγητό και να φλερτάρει κοπέλες, ο Τσάντλερ, ο χιουμορίστας και λίγο αδέξιος με τις κοπέλες που δουλεύει σε κάτι που ούτε οι φίλοι του δεν ξέρουν πως λέγεται, και τέλος ο Ρος, ο μεγαλύτερος αδερφός της Μόνικα με έναν ήδη αποτυχημένο γάμο, είναι Παλαιοντολόγος, λατρεύει τους δεινοσαύρους και είναι κρυφά (ή και όχι) ερωτευμένος με την Ρέιτσελ από το Λύκειο.

Έξι τελείως διαφορετικές προσωπικότητες, που κάθονται και πίνουν καφέ, αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ζωής, ερωτεύονται, χωρίζουν, τσακώνονται, χάνουν τη δουλειά τους, ωριμάζουν, όλα αυτά κατά τη διάρκεια των 10 κύκλων της σειράς. Παρά τις δυσκολίες είναι εκεί ο ένας για τον άλλον, όπως λέει και το τραγούδι των τίτλων αρχής: I’ll be there for you. Η σειρά δεν προσπαθεί να εξιδανικεύσει ή να θεοποιήσει κανέναν από τους πρωταγωνιστές, αντιθέτως όλοι κάνουν τα λάθη τους και αυτό έχει μεγαλύτερη αποδοχή από τον τηλεθεατή. Στις οθόνες μας θέλουμε να βλέπουμε χαρακτήρες με τους οποίους μπορούμε να ταυτιστούμε, όχι ένα αλάθητο πρόσωπο που τα έχει όλα λυμένα, και αυτός είναι ένας λόγος που αγαπήσαμε «τα Φιλαράκια».

Πράξεις ανιδιοτελούς αγάπης, που είναι απόδειξη της αληθινής φιλίας που έχει χτιστεί ανάμεσα σε αυτά τα έξι άτομα, βρίσκονται παντού μέσα στη σειρά και άλλοτε είναι προφανείς και άλλοτε δεν είναι τόσο ευδιάκριτες. Η φιλία δεν χρειάζεται να διατυμπανίζεται από μεγάλα λόγια ή πράξεις που οριακά θυμίζουν σόου, γιατί η φιλία είναι να αποδέχεσαι δίχως όρους το άτομο που έχεις απέναντί σου και είσαι δίπλα του και στα καλά και στα άσχημα. Πάμε λοιπόν να δούμε τι έκανε το κάθε φιλαράκι και μας απέδειξε ότι θα θέλαμε να ήμασταν μέλος της παρέας ( ή να είχαμε φίλους σαν αυτά).

 Η Μόνικα άφησε την Ρέιτσελ να ονομάσει την κόρη της Έμμα, ένα όνομα που είχε διαλέξει για τα δικά της παιδιά από τότε που ήταν 14.
 Ο Ρος έκανε δώρο στη Φοίβη ένα ποδήλατο και της έμαθε να το οδηγεί, όταν τους είπε ότι ποτέ δεν είχε ποδήλατο όταν ήταν μικρή.
 Ο Τζόι έκανε στην άκρη τα συναισθήματά του για μια κοπέλα που είχε ερωτευτεί και ο ίδιος και ο Τσάντλερ και άφησε τον κολλητό του να είναι μαζί της.
 Η Ρέιτσελ άφησε μια σπουδαία ευκαιρία για δουλειά στο Παρίσι πάνω στο αντικείμενο που αγαπούσε για να μείνει με τον Ρος.
 Η Φοίβη έγινε παρένθετη μητέρα στα τρίδυμα του αδερφού της και της γυναίκας του οι οποίοι δυσκολεύονταν να κάνουν παιδιά.
 Ο Τσάντλερ εφήυρε ένα παιχνίδι για να δώσει χρήματα στον Τζόι, ο οποίος δεν τα δεχόταν, στο οποίο θα κέρδιζε συνέχεια ο δεύτερος ώστε να τον βοηθήσει να ανταπεξέλθει οικονομικά.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που πολλοί από εμάς επιλέγουμε να δούμε αυτή τη σειρά όταν είμαστε χαρούμενοι, ή στεναχωρημένοι ή όταν θέλουμε συντροφιά, γιατί «τα Φιλαράκια» είναι αυτά που μας κρατάνε παρέα και μας θυμίζουν πως δεν είμαστε μόνοι σε ό,τι και αν περνάμε. Εν τέλει δεν ήταν απλώς φιλαράκια, ήταν οικογένεια…

Facebook
Twitter
Pinterest