July 27, 2024

|    To Ηλεκτρονικό περιοδικό της Στερεάς.

Φρικτές αποκαλύψεις CNN για βασανιστήρια εις βάρος Παλαιστινίων: «Κλεισμένοι σε κλουβιά, δεμένοι και με πάνες»

Φωτογραφία: CNN

Ισραηλινός που εργάζεται σε στρατιωτική βάση – που πλέον λειτουργεί ως φυλακή – στην έρημο Νεγκέβ τράβηξε δύο φωτογραφίες από μια σκηνή που, όπως λέει, συνεχίζει να τον στοιχειώνει. Τις εικόνες δημοσίευσε το αμερικανικό CNN αποκαλύπτοντας τα βασανιστήρια που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο Ισραήλ.

Στην εικόνα διακρίνονται άνδρες ντυμένοι με γκρίζες φόρμες να κάθονται σε στρώματα σε έναν χώρο περιφραγμένο από συρματόπλεγμα. Όλοι έχουν τα μάτια τους δεμένα, τα κεφάλια τους σκυφτιά και τα χέρια τους με χειροπέδες.

«Μια σάπια δυσοσμία γεμίζει τον αέρα και το δωμάτιο βουίζει από τα μουρμουρητά των ανδρών», δηλώνει στο CNN ο Ισραηλινός πληροφοριοδότης.

«Μας είπαν ότι τους απαγορεύεται να κουνηθούν. Θα έπρεπε να κάθονται όρθιοι, να μην μιλούν, και να μην κατεβάζουν τα μαντήλια από τα μάτια τους». Οι φρουροί είχαν εντολή «να φωνάζουν uskot» – να σκάσουν στα αραβικά – ενώ καλούνταν να «ξεχωρίζουν τους ανθρώπους που δημιουργούν προβλήματα και να τους τιμωρούν».

Το CNN μίλησε με τρεις Ισραηλινούς πληροφοριοδότες που εργάζονταν στον καταυλισμό της ερήμου Sde Teiman, όπου κρατούνται Παλαιστίνιοι κατά τη διάρκεια της εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα. Όλοι μίλησαν με κίνδυνο νομικών – κι όχι μόνο – αντιποίνων από ομάδες που υποστηρίζουν τη σκληρή καταστολή της πολεμικής μηχανής του Ισραήλ.

Περιέγραψαν την εικόνα ενός στρατοπέδου όπου οι γιατροί μερικές φορές ακρωτηρίαζαν τα άκρα των κρατουμένων λόγω τραυματισμών που υπέστησαν από το συνεχές δέσιμο με χειροπέδες. Σε αυτόν τον «παράδεισο για ειδικευόμενους» – όπως τον χαρακτηρίζουν, στον αέρα μυρίζει κανείς τις παραμελημένες πληγές που αφήνονται να σαπίσουν.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η εγκατάσταση που απέχει περίπου 18 μίλια από τα σύνορα με τη Γάζα χωρίζεται σε δύο μέρη: σε κλουβιά όπου περίπου 70 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από τη Γάζα βρίσκονται υπό ακραίο σωματικό περιορισμό και σε ένα νοσοκομείο όπου οι τραυματισμένοι κρατούμενοι είναι δεμένοι στα κρεβάτια τους, φορούν πάνες και τρέφονται με καλαμάκια.

«Τους απογυμνώνουν από οτιδήποτε θυμίζει άνθρωπο», δήλωσε ένας από τους πληροφοριοδότες, ο οποίος εργαζόταν ως γιατρός στο νοσοκομείο πεδίου της εγκατάστασης.

«Οι ξυλοδαρμοί δεν γίνονταν για τη συλλογή πληροφοριών. Γίνονται απλά για εκδίκηση», δήλωσε άλλος πληροφοριοδότης. «Λειτουργεί σαν “τιμωρία” για αυτό που έκαναν (οι Παλαιστίνιοι) στις 7 Οκτωβρίου και “τιμωρία” για την ανυπακοή τους στον καταυλισμό».

Απαντώντας στο αίτημα του CNN για σχολιασμό, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του:

«Οι IDF διασφαλίζουν τη σωστή συμπεριφορά απέναντι σε όσους βρίσκονται υπό κράτηση. Κάθε ισχυρισμός για ανάρμοστη συμπεριφορά από στρατιώτες των IDF εξετάζεται και αντιμετωπίζεται αναλόγως. Όποτε κριθεί αναγκαίο, διεξάγονται έρευνες του MPCID (Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Στρατιωτικής Αστυνομίας)».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Muslim (@muslim)

Οι IDF δεν διέψευσαν άμεσα τις μαρτυρίες για ανθρώπους που κρατούνται γυμνοί ή με πάνες. Αντίθετα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι κρατούμενοι λαμβάνουν πίσω τα ρούχα τους μόλις οι IDF διαπιστώσουν ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια.

Σημειώνεται πως αναφορές για κακομεταχείριση στο Sde Teiman έχουν ήδη εμφανιστεί στα ισραηλινά και αραβικά μέσα ενημέρωσης μετά την κατακραυγή από ισραηλινές και παλαιστινιακές ομάδες δικαιωμάτων για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί.

Αυτή η σπάνια, ωστόσο, μαρτυρία από Ισραηλινούς που εργάζονται στις εγκαταστάσεις ρίχνει περαιτέρω φως στη συμπεριφορά του Ισραήλ καθώς διεξάγει πόλεμο στη Γάζα, με νέες καταγγελίες για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Το CNN ζήτησε άδεια από τον ισραηλινό στρατό προκειμένου να επισκεφθεί τη βάση Sde Teiman. Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα του CNN κάλυψε μια μικρή διαμαρτυρία έξω από την κύρια πύλη της, την οποία οργάνωσαν ισραηλινοί ακτιβιστές που ζητούσαν το κλείσιμο της φυλακής.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ανέκριναν την ομάδα για περίπου 30 λεπτά εκεί, απαιτώντας να δουν το υλικό που τράβηξε ο φωτορεπόρτερ του CNN. Το Ισραήλ συχνά υποβάλλει τους δημοσιογράφους, ακόμη και τους ξένους δημοσιογράφους, σε στρατιωτική λογοκρισία για θέματα ασφαλείας.

Με νόμο οι ασυδοσίες στις Ισραηλινές φυλακές

Ο ισραηλινός στρατός έχει παραδεχτεί τη μερική μετατροπή τριών διαφορετικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε στρατόπεδα κράτησης για Παλαιστίνιους κρατούμενους από τη Γάζα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ.

Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι η Sde Teiman στην έρημο Νεγκέβ, καθώς και οι στρατιωτικές βάσεις Anatot και Ofer στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Τα στρατόπεδα αποτελούν μέρος της υποδομής που προέβλεπε ισραηλινός νόμος που ψηφίστηκε από την Κνέσετ τον περασμένο Δεκέμβριο προκειμένου να ενισχύσει τις εξουσίες του στρατού να κρατά μαζικά «υπόπτους μαχητές».

Ο νόμος επιτρέπει στο στρατό να κρατάει άτομα για 45 ημέρες χωρίς ένταλμα σύλληψης, μετά το πέρας των οποίων πρέπει να μεταφερθούν στο επίσημο σύστημα φυλακών του Ισραήλ (IPS).

Εκεί κρατούνται πάνω από 9.000 Παλαιστίνιοι σε συνθήκες που – σύμφωνα με ομάδες δικαιωμάτων – έχουν επιδεινωθεί δραματικά από τις 7 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται πως δύο παλαιστινιακές ενώσεις κρατουμένων δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι 18 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ο κορυφαίος χειρουργός της Γάζας Δρ. Adnan al-Bursh, πέθαναν υπό ισραηλινή κράτηση κατά τη διάρκεια του πολέμου.

πηγή: https://www.dnews.gr

Facebook
Twitter
Pinterest