July 27, 2024

|    To Ηλεκτρονικό περιοδικό της Στερεάς.

Φθηνότερη η διασύνδεση ταμειακών με POS – Έρχεται παράταση για τα δρακόντεια πρόστιμα

Ένα 48ωρο πριν τεθούν σε ισχύ τα αυστηρά πρόστιμα για όσους δεν συμμορφώνονται και δεν προχωρούν τις διαδικασίες διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο η παράταση της προθεσμίας που εκπνέει στις 29 Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή, σε διπλή συμφωνία για ψαλίδι στις χρεώσεις που επιβάλλονται στους επαγγελματίες που δέχονται πληρωμές μέσω POS και παράταση του πλαφόν στο επιτόκιο βάσης για στεγαστικά δάνεια μέχρι τον Απρίλιο του 2025 συμφώνησαν τραπεζίτες, εταιρείες διαχείρισης συναλλαγών και υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Καθώς οι τράπεζες έχουν κλείσει συμφωνίες με τις εταιρείες πληρωμών και επηρεάζονται τα έσοδά τους, μολονότι έχουν πουλήσει τα συστήματα αυτά, είχε προηγηθεί ενημέρωση της εποπτείας, δηλαδή τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ.

Πλέον οι αρμόδιες Αρχές περιμένουν τις προτάσεις των τραπεζών, ώστε να μειωθούν οι χρεώσεις από το επίπεδο 0,70%-1,25% σήμερα στο περίπου 0,5%-1% ή χαμηλότερα, λαμβάνοντας υπόψη τις συμφωνίες πώλησης και τα χαρακτηριστικά της αγοράς.
Σημειώνεται ότι, με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης σε ένα κατάστημα, κάθε φορά που ένας πελάτης επιθυμεί να πληρώσει με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, θα πρέπει προηγουμένως να έχει περάσει το αντίστοιχο ποσό στην ταμειακή, προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει το POS για να προχωρήσει η συναλλαγή.

Με αυτόν τον τρόπο θα εξαλειφθεί κάθε πιθανότητα αποφυγής έκδοσης φορολογικής απόδειξης όταν πρόκειται για συναλλαγές με χρήση κάρτας, με αποτέλεσμα τη σημαντική αποκάλυψη κρυμμένης μέχρι σήμερα φορολογητέας ύλης.
Όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καταφθάνουν αιτήματα παράτασης είτε της προθεσμίας διασύνδεσης είτε, εναλλακτικά, του χρόνου ενεργοποίησης των νέων προστίμων.

Η προθεσμία της 29ης Φεβρουαρίου δεν αλλάζει, δεδομένου ότι το έργο της διασύνδεσης αποτελεί ορόσημο του Ταμείου Ανάκαμψης και συνδέεται με την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ωστόσο, εξετάζεται να δοθεί παράταση στο μέτωπο των προστίμων, που φτάνουν τα 300.000 ευρώ.

πηγή: https://www.dnews.gr

Facebook
Twitter
Pinterest