July 27, 2024

|    To Ηλεκτρονικό περιοδικό της Στερεάς.

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Το πλοίο είχε εκπέμψει SOS πριν την πρόσκρουση

Σε εξέλιξη παραμένουν οι έρευνες για 6 αγνοούμενους μετά την κατάρρευση της γέφυρας τα ξημερώματα στη Βαλτιμόρη, όταν προσέκρουσε πάνω της ένα πλοίο.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη ήταν αποτέλεσμα σκόπιμης πράξης», δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο. «Πρόθεσή μου είναι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να πληρώσει για ολόκληρο το κόστος της ανακατασκευής αυτής της γέφυρας», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έκανε από τον Λευκό Οίκο. «Περιμένω από το Κογκρέσο να στηρίξει την προσπάθειά μου – αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο» είπε μεταξύ άλλων.

Το πλοίο, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Associated Press και η Washington Post, είχε χάσει την ισχύ του και είχε εκπέμψει SOS  πριν την πρόσκρουση. Άμεσα τα σωστικά συνεργεία έσπευσαν στο σημείο και διέσωσαν δύο ανθρώπους, οι οποίοι την ώρα της πρόσκρουσης διέσχιζαν την γέφυρα με τα οχήματά τους. Ωστόσο, έξι ακόμα άτομα παραμένουν αγνοούμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα, το προσωπικό του πλοίου είχε εκπέμψει SOS μόλις λίγα λεπτά πριν την πρόσκρουση του πλοίου στη γέφυρα Francis Scott Key, δίνοντας τη δυνατότητα στις αρχές να προλάβουν να περιορίσουν τη διέλευση οχημάτων, όπως είπε ο κυβερνήτης του Μέριλαντ.

Το πλοίο προσέκρουσε σε μία από τις βάσεις της γέφυρας οδηγώντας την σε πλήρη κατάρρευση μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Οι εικόνες που απαθανατίστηκαν και κυκλοφόρησαν στα social media, σοκάρουν ενώ σε εξέλιξη παραμένουν οι έρευνες για 6 αγνοούμενους μετά την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη. Στο πλοίο ξέσπασε φωτιά αμέσως και πυκνός, μαύρος καπνός κάλυψε την περιοχή.

Αν και το πλοίο κ΄ινήθηκε προς τη γέφυρα με «πολύ, πολύ γρήγορη ταχύτητα», οι αρχές είχαν αρκετό χρόνο για να σταματήσουν τα αυτοκίνητα, που ήθελαν να τη διασχίσουν, πρόσθεσε ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Γουές Μουρ.

Ο δήμαρχος της Βαλτιμόρης, Μπράντον Μ. Σκοτ κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ενεργοποίησε το σχετικό σχέδιο των αρμόδιων αρχών στην πόλη. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύει για τις επόμενες 30 μέρες.

«Μία γέφυρα μπορεί να ξαναχτιστεί, αλλα οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στον εντοπισμό των ανθρώπων» πρόσθεσε ο Σκοτ. «Το περιστατικό που συνέβη το πρωί είναι αποκαρδιωτικό. Και η πρώτη και βασική μας προτεραιότητα τώρα είναι και θα συνεχίσει να είναι ο εντοπισμός, η διάσωση και η ανάρρωση των ατόμων» πρόσθεσε ο επικεφαλής των ερευνών.

Σημειώνεται ότι τα ξημερώματα στη 1:30 ώρα Βαλτιμόρης, μία από τις μεγαλύτερες γέφυρες τα πολιτείας, κατέρρευσε όταν χτύπησε σε μία από τις βάσεις της ένα πλοίο, που μετέφερε εμπορευματοκιβώτια.

Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, που ταξίδευε με σχετικά γρήγορη ταχύτητα περίπου οκτώ κόμβων, έχασε την ισχύ του λίγες στιγμές πριν χτυπήσει τη γέφυρα, δήλωσε ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Γουές Μουρ (D) σε συνέντευξη Τύπου.Ο Μουρ είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κατάρρευση συνδέεται με τρομοκρατική δραστηριότητά αν και έκτοτε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο X.

ΠΗΓΗ – DNEWS.GR

Facebook
Twitter
Pinterest