Trending
Ένα βήμα πιο κοντά στην ειρήνη μοιάζουν να είναι – παρά τον σφοδρό βομβαρδισμό που συνεχίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις – Ουκρανία και Ρωσία, την 20η ημέρα μετά την εισβολή των στρατευμάτων της δεύτερης στην πρώτη.
Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, τόνισε μιλώντας σε Ευρωπαίους ηγέτες πως «Είναι ξεκάθαρο ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Το καταλαβαίνουμε. Είμαστε λογικοί άνθρωποι. Για χρόνια μας έλεγαν για υποτιθέμενες “ανοιχτές πόρτες”, αλλά ακούγαμε επίσης ότι δεν μπορούμε να μπούμε. Αυτή είναι η αλήθεια και αυτό πρέπει να να γίνει δεκτό».
Ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων, ο οποίος άνοιξε χθες συνεχίζεται και σήμερα, όπως ανέφερε πριν λίγο ο επικεφαλής Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχάιλο Ποντόλιακ.
«Τα ζητήματα της κύριας πλατφόρμας διαπραγμάτευσης έχουν ανανεωθεί. Πλέον μιλάμε για θέματα γενικών ρυθμίσεων, εκεχειρίας, αποχώρησης των στατευμάτων από το έδαφος της χώρας» ανέφερε σε ανάρτησή του.
Negotiations are ongoing. Consultations on the main negotiation platform renewed. General regulation matters, ceasefire, withdrawal of troops from the territory of the country…
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 15, 2022
Το ζήτημα του ΝΑΤΟ και της ουδετερότητας της Ουκρανίας, είναι ένα από τα τέσσερα αιτήματα της ρωσικής πλευράς κατά την εισβολή της στο ουκρανικό έδαφος, που εκφραζόταν από τον Πούτιν με τον όρο «αποστρατιωτικοποίηση». Το ίδιο αυτό αίτημα είχε πρακτικά δύο σκέλη, την καταστροφή βάσεων που μπορούσαν να φιλοξενήσουν οπλισμό που θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθεί κατά της Ρωσίας, κάτι για το οποίο φροντίσει τα ρωσικά στρατεύματα αλλά και η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μένει το ζήτημα της επικράτειας της Ουκρανίας και ποια θα είναι αυτή όταν τελειώσει ο πόλεμος, με τα δεδομένα να είναι πως η Ρωσία ζητά την αναγνώριση της Κριμαίας και ένα ειδικό καθεστώς για το Ντονμπάς.
Τέλος η «αποναζιστικοποίηση» αναμένεται να λυθεί κι αυτή επί του πεδίου.
Πηγή: dikaiologitika.gr