October 26, 2024

|    To Ηλεκτρονικό περιοδικό της Στερεάς.

Με «μπαλώματα» και για λίγες μέρες η λύση για τα χειρουργεία στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού

Φωτογραφία: EUROKINISSI
«Δεν είναι δυνατόν να δουλεύουμε πάνω από 55 ώρες. Κινδυνεύουν και οι ασθενείς και εμείς».

Αποσπασματικό μέτρο, που δεν θα δώσει λύση στο πρόβλημα, θεωρούν οι γιατροί του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», την κίνηση του υπουργείου Υγείας, να καλύψει προσωρινά, θέσεις αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία.

Όπως δηλώνει στο Dnews, η αναισθησιολόγος του νοσοκομείου «Αγία Σοφία» και Ειδική Γραμματέας της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, Άννα Μαλισιώβα, «αποσπάστηκε ένας γιατρός από την Κόρινθο, οποίος θα έρθει αύριο, για δύο μήνες. Ο άνθρωπος αυτός, δεν έχει εξειδίκευση στα παιδιά. Από εμάς δεν περισσεύει κάποιος να είναι μαζί του, στην αίθουσα του χειρουργείου, θα έρθει μία αναισθησιολόγος από το διπλανό «Αγία Σοφία» για τα πρωϊνά, έμπειρη συνάδελφος, για 15 ημέρες. Γιατί το παιδιατρικό αντικείμενο είναι συγκεκριμένο. Μία άλλη συνάδελφος, θα έρθει από το «Αγία Σοφία» για 15 ημέρες, ενώ θα μας κάνει τρεις εφημερίες, όχι δηλαδή κάθε ημέρα, γιατρός από το «Παίδων Πεντέλης».

Όπως εξηγεί η κ. Μαλισιώβα, το θέμα δεν μπορεί να λυθεί με αυτόν τον τρόπο.

«Δεν γίνεται να παίρνουμε γιατρούς από άλλα νοσοκομεία κάθε ημέρα. Από το καλοκαίρι, έχουμε πει ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Έφυγε και ένας ιδιώτης, ένα νέο παιδί που έκανε εφημερίες, στα καλά καθούμενα δεν του ανανέωσαν τη σύμβαση, χωρίς να μας ρωτήσουν αν έχουμε ανάγκες. Έφυγε αυτός, συνταξιοδοτήθηκε και μία συνάδελφος και μείναμε λίγοι».

Σύμφωνα με την γιατρό, οι οργανικές θέσεις του νοσοκομείου, πριν από τα μνημόνια ήταν 16 και αυτές είναι οι πραγματικές ανάγκες.

«Πάντα εκεί ήταν ο αριθμός, 14-16 άτομα, έστω και με επικουρικούς. Τώρα είμαστε 9 αναισθησιολόγοι. Κάνουμε πολλές εφημερίες. Υπερβαίνουμε το πλαφόν. Βάζουμε συνέχεια πλάτη. Γιατί αγαπάμε τα παιδιά. Αλλά ας καταλάβει το κράτος, ότι δεν γίνεται να κάνουμε όλο οικονομία. Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι προσπαθούν να κόψουν έστω και μία θέση».

Σε ότι αφορά τις δηλώσεις του υπουργού κ. Γεωργιάδη, ότι θα προκηρυχθούν άμεσα οι θέσεις, η κ. Μαλισιώβα, αναφέρει:

«Βγήκε χθες ο υπουργός, ο κ. Γεωργιάδης και είπε θα προκηρύξει τις θέσεις. Το Υπουργείο Οικονομικών, θα πει ναι στα κονδύλια;  Και το πότε θα έρθει κάποιος, μετά την προκήρυξη είναι ένα θέμα. Η προηγούμενη συνάδελφος, έκανε 10 μήνες να έρθει από τη στιγμή που προκηρύχθηκε η θέση.

Το μέτρο που πήρε το υπουργείο, είναι προσωρινό, δεν λύνεται το θέμα. Οι αναισθησιολόγοι στο νοσοκομείο, δουλεύουν πάνω από 55 ώρες στην εφημερία, ακόμα και πάνω από 60. Δεν γίνονται αυτά. Πέρα από τη δική μας υγεία, μπορεί να είμαστε επικίνδυνοι για τους ασθενείς. Αν μου συμβεί κάτι, ποιος θα είναι κοντά μου», καταλήγει η κ. Μαλισιώβα.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αναισθησιολογίας, κ. Ελεάνα Γαρίνη, που είναι και αναισθησιολόγος στο διπλανό νοσοκομείο «Αγία Σοφία», θεωρεί ότι θα πάρει χρόνο, να καλυφθούν οι θέσεις.

«Οι τρεις θέσεις που θα προκηρυχθούν, δεν ξέρουμε πότε θα καλυφθούν, μπορεί και σε έξι μπορεί και σε εννέα μήνες. Εμείς στο δίπλα νοσοκομείο, το «Αγία Σοφία», έχουμε 17 οργανικές θέσεις. Και είμαστε 12. Εφημερεύουμε μέρα παρά μέρα με το διπλανό «Αγλαΐα Κυριακού». Είναι ψαλιδισμένες όλες οι θέσεις.

Η κ. Γαρίνη, επισημαίνει το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στους αναισθησιολόγους, οι οποίοι προτιμούν τα ιδιωτικά νοσοκομεία, ή πηγαίνουν στο εξωτερικό.

«Για τις θέσεις που θα προκηρυχθούν, για το «Αγλαΐα Κυριακού», θα βρεθούν αναισθησιολόγοι; Το Μάρτιο του 2023, είχαμε και εμείς κλείσει τα χειρουργεία, γιατί είχαμε μείνει 8 αναισθησιολόγοι. Και με ένα «παράθυρο του νόμου», που υπήρχε τότε, μετακινήθηκαν τρεις αναισθησιολόγοι, από άλλα νοσοκομεία της χώρας. Δεν ήρθαν καινούργιοι στο σύστημα. Η εκπαίδευση δε, στην παιδοαναισθησία δεν είναι απλό, γίνεται στη δουλειά, την ώρα των χειρουργείων.

Ως Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία, έχουμε καταθέσει την πρότασή μας, δύο φορές, για το πρόγραμμα εξειδίκευσης και μετεκπαίδευσης στην παιδοαναισθησιολογία. Συνάδελφοι λοιπόν έτοιμοι στην παιδοαναισθησιολογία, δεν υπάρχουν. Όσοι υπάρχουν, πηγαίνουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία, ή στο εξωτερικό. Θα έρθουν στην ειδικότητα παιδιά από τις σχολές. Αυτή τη στιγμή υπολογίζουμε γύρω στους  300-350 αναισθησιολόγους, όπως είπε και ο υπουργός κ. Γεωργιάδης. Μέσα βέβαια στα πέντε επόμενα χρόνια. Γεγονός είναι όμως, ότι οι περισσότεροι, πάνε στο ιδιωτικό τομέα, ή στο εξωτερικό. Ελάχιστοι έρχονται στο ΕΣΥ», καταλήγει.

πηγή: https://www.dnews.gr

Facebook
Twitter
Pinterest