March 24, 2023

|    To Ηλεκτρονικό περιοδικό της Στερεάς.

Η διαμάχη Ρωσίας-Ουκρανίας αυξάνει τη τιμή του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται από τους φόβους ότι η κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας θα διαταράξει τον εφοδιασμό σε όλο τον κόσμο.

Η τιμή του αργού Brent, ένα διεθνές σημείο αναφοράς, έφθασε σε υψηλό επταετίας στα 97,76 δολάρια (72 λίρες) το βαρέλι την Τρίτη.

Η Ρωσία διέταξε στρατεύματα σε δύο περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στα ανατολικά της Ουκρανίας, αφού τα αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν χαμηλότερα και τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και της Ευρώπης ήταν προετοιμασμένα για απώλειες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και αρκετοί δυτικοί σύμμαχοι έχουν απειλήσει με κυρώσεις τη Ρωσία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου μετά τη Σαουδική Αραβία. Η Ρωσία είναι επίσης ο κορυφαίος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι τα στρατεύματά της θα εμπλακούν σε “ειρηνευτικές” στις αυτοανακηρυχθείσες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι το να τους αποκαλούν ειρηνευτές είναι “ανοησία”, και ότι η Ρωσία δημιουργεί πρόσχημα για πόλεμο.

Η κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας θα μπορούσε να έχει “σημαντικές επιπτώσεις“, δήλωσε η Sue Trinh της Manulife Investment Management.

Οι κυρώσεις που αναγκάζουν τη Ρωσία να προμηθεύει λιγότερο αργό ή φυσικό αέριο θα έχουν “σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία”, πρόσθεσε.

  • Η Ρωσία αναγνωρίζει αποσχιστικές περιοχές της Ουκρανίας
  • Ποιες κυρώσεις θα μπορούσαν να επιβληθούν στη Ρωσία?

Ο Maike Currie, διευθυντής επενδύσεων στη Fidelity International, δήλωσε ότι το πετρέλαιο μπορεί να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι λόγω του συνδυασμού της κρίσης στην Ουκρανία, του κρύου χειμώνα στις ΗΠΑ και της έλλειψης επενδύσεων σε προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο.

“Η Ρωσία αντιπροσωπεύει ένα στα 10 βαρέλια πετρελαίου που καταναλώνεται παγκοσμίως, οπότε είναι σημαντικός παράγοντας όσον αφορά την τιμή του πετρελαίου, και φυσικά, θα βλάψει πραγματικά τους καταναλωτές στις αντλίες βενζίνης”, ανέφερε.

Υπάρχουν κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Ρωσία εδώ και αρκετά χρόνια, γεγονός που είχε “τεράστιο αντίκτυπο” στη ρωσική οικονομία.

Οι κυρώσεις ενδέχεται να “εμβαθύνουν”, ανέφερε η κ. Κέρι, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τεχνολογία όπως μάρκες και ιδιώτες.

«Βαθιά θάλασσα του κόκκινου»

Οι επενδυτές μετοχικού κεφαλαίου ανησυχούσαν για τις εξελίξεις, οι οποίες έρχονται καθώς η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 έκλεισε 1,7% χαμηλότερα και ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση σχεδόν 1%.

Οι αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης πρόκειται επίσης να μειωθούν όταν ξεκινήσουν οι συναλλαγές, με πολλούς δείκτες να αναμένεται να ανοίξουν κατά 1%-2%.

Ένας πιθανός πόλεμος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μυαλού των επενδυτών, δήλωσε ο Σονγκ Σενγκ Γουν, οικονομολόγος στην CIMB Private Banking, με τις αγορές σε “βαθιά θάλασσα κόκκινου”.

“Υπάρχουν φόβοι ότι τα έξοδα μεταφοράς και αποστολής, τα οποία βρίσκονται ήδη σε αυξημένα επίπεδα, θα αυξηθούν λόγω διαταραχών ζήτησης-προσφοράς”, δήλωσε στο BBC.

Ο Βισνού Βαράθαν, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής στη Mizuho Bank, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν οι κινήσεις της Ρωσίας θα προκαλέσουν πλήρη σύγκρουση.

“Προς το παρόν, οι κυρώσεις φαίνεται να είναι το πρώτο λιμάνι”, ανέφερε.

Πηγή: BBC

Facebook
Twitter
Pinterest