March 22, 2023

|    To Ηλεκτρονικό περιοδικό της Στερεάς.

Πόση ζάχαρη υπάρχει σε ένα ποτήρι κρασί?

Η ανάλυση περισσότερων από 30 φιαλών κρασιού βρήκε ότι δύο ποτήρια θα μπορούσαν να είναι αρκετά για να φτάσουν το συνιστώμενο ημερήσιο όριο ζάχαρης για τους ενήλικες.

Έρευνα της Alcohol Health Alliance UK διαπίστωσε ότι ορισμένα μπουκάλια είχαν έως και 59 γραμμάρια ζάχαρης – περισσότερο από ένα ντόνατ με γλάσο.

Ένα ανεξάρτητο εργαστήριο ανέλυσε φιάλες κόκκινου, λευκού, ροζέ, φρούτων και αφρώδους οίνου από δημοφιλείς μάρκες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κανένα από τα μπουκάλια δεν περιείχε διατροφικές πληροφορίες στις ετικέτες, καθώς αυτό δεν απαιτείται επί του παρόντος από το νόμο.

Η περιεκτικότητα σε θερμίδες εμφανίστηκε μόνο στο ένα πέμπτο των φιαλών που αναλύθηκαν από το εργαστήριο.

Οι ακτιβιστές ζητούν αλλαγή, για να ενημερώσουν καλύτερα τους πότες κρασιού σχετικά με το πόσες θερμίδες και πόση ζάχαρη καταναλώνουν.

Το NHS συνιστά στους ενήλικες να καταναλώνουν το πολύ 30 γραμμάρια “ελεύθερων σακχάρων” την ημέρα, τα οποία περιλαμβάνουν ζάχαρη σε χυμούς φρούτων και smoothies ή ζάχαρη που προστίθεται στα τρόφιμα ή τα ποτά.

Η ανάλυση δείχνει ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί το ημερήσιο όριο ζάχαρης ενός ενήλικα πίνοντας δύο μεσαίου μεγέθους ποτήρια ορισμένων κρασιών.

Διαπίστωσε επίσης ότι τα κρασιά χαμηλότερης αντοχής ήταν μεταξύ εκείνων που περιείχαν τη μεγαλύτερη ζάχαρη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ήταν απαραίτητα μια υγιεινή επιλογή, παρά τη χαμηλότερη περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα αλκοολούχα ποτά πρέπει να εμφανίζουν όγκο και αντοχή σε μονάδες αλκοόλης κατ’ όγκο (ABV).

«Κρυμμένη ζάχαρη» σε προμειγμένα τζιν και κοκτέιλ ποτά
Μείωση της ζάχαρης στα τρόφιμα πολύ κάτω από το στόχο του 20%
Η επισήμανση πρέπει επίσης να προσδιορίζει τυχόν κοινά αλλεργιογόνα, αλλά δεν υπάρχουν απαιτήσεις για συστατικά, προειδοποιήσεις για την υγεία ή διατροφική αξία, όπως διαπιστώθηκε σε πολλά άλλα τρόφιμα και ποτά τροφίμων.

Μια έρευνα του YouGov σε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους το περασμένο έτος διαπίστωσε ότι το 61% ήθελε πληροφορίες θερμίδων στις ετικέτες κρασιού – και περισσότερο από το 50% των ερωτηθέντων ήθελαν την ποσότητα ζάχαρης που αναφέρεται.

Το 2020, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου διεξήγαγε διαβούλευση σχετικά με το αν οι θερμίδες πρέπει να αναγράφονται στα αλκοολούχα ποτά – αλλά δεν υπήρξε διαβούλευση σχετικά με το αν πρέπει να αναγράφεται η περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Ο καθηγητής Sir Ian Gilmore, πρόεδρος της Συμμαχίας για την Υγεία στο Αλκοόλ του Ηνωμένου Βασιλείου, χαρακτήρισε τους ισχύοντες κανόνες “παράλογους”.

“Οι αγοραστές που αγοράζουν γάλα ή χυμό πορτοκαλιού έχουν περιεκτικότητα σε σάκχαρα και διατροφικές πληροφορίες ακριβώς στα χέρια τους”, ανέφερε.

“Ωστόσο, αυτές οι πληροφορίες δεν απαιτούνται όταν πρόκειται για αλκοόλ – ένα προϊόν που δεν τροφοδοτεί μόνο την παχυσαρκία, αλλά με εκτεταμένες βλάβες στην υγεία και συνδέεται με επτά τύπους καρκίνου”.

Ο Μάιλς Μπηλ, ο οποίος ηγείται της Ένωσης Εμπορίου Οίνου και Οινοπνευματωδών Ποτών, αναφέρει ότι τα μέλη της ομάδας επιθυμούν οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε διατροφικές πληροφορίες για όλα τα αλκοολούχα ποτά, ωστόσο πρότεινε ότι οι πληροφορίες πρέπει να μεταφέρονται στο διαδίκτυο.

«[Εμείς] πιέζουμε για την παροχή μεγαλύτερης πληροφόρησης στο διαδίκτυο», δήλωσε ο κ. Beale. “Η βιομηχανία οινοπνεύματος μπορεί να παρέχει στους καταναλωτές μια πολύ μεγαλύτερη ποικιλία πληροφοριών που είναι πιο σχετικές με τους καταναλωτές και οι οποίες δεν θα χωρούσαν σε ετικέτα”, πρόσθεσε.

“Υπάρχει σημαντική διακύμανση στον αριθμό των θερμίδων σε διαφορετικά αλκοολούχα ποτά και σε διαφορετικές μερίδες ποτών. Το διαδίκτυο είναι ο καλύτερος τρόπος για να παρέχετε τον όγκο και την ποικιλία των πληροφοριών που χρειάζονται οι καταναλωτές για να λαμβάνουν γρήγορες και εύκολα ενημερωμένες αποφάσεις.

“Θα κόστιζε επίσης λιγότερο για να παραδοθεί”.

Πηγή: BBC

Facebook
Twitter
Pinterest

RELATED POSTS