December 5, 2022

|    To Ηλεκτρονικό περιοδικό της Στερεάς.

Τα οφέλη στην υγεία του ελαίου Argan

Αυτός ο μαροκινός πυρήνας δέντρου μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος και της καρδιάς

Το έλαιο αργκάν είναι ένα φυσικό έλαιο που εξάγεται από τους πυρήνες του δέντρου αργκάν (Argania spinosa), το οποίο είναι εγγενές στο Μαρόκο. Πλούσιο σε λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, το έλαιο αργκάν χρησιμοποιείται συχνά στην περιποίηση της επιδερμίδας ως αντιγηραντικό προϊόν. Το έλαιο αργκάν χρησιμοποιείται επίσης για γαστρονομικούς σκοπούς, η κατανάλωση του οποίου πιστεύεται ότι έχει ιατρικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη.

Οφέλη για την υγεία

Το έλαιο Argan διατίθεται στην αγορά για πολλούς διαφορετικούς σκοπούς, μεταξύ των οποίων η περιποίηση μαλλιών και η περιποίηση δέρματος. Τα τελευταία χρόνια, το έλαιο αργκάν έχει γίνει τόσο δημοφιλές στα καλλυντικά που η μαροκινή κυβέρνηση έχει εντείνει τις προσπάθειες για την αύξηση της καλλιέργειας των δέντρων αργκάν. Μερικές φορές αποκαλείται ακόμη και «υγρός χρυσός».

Φροντίδα του δέρματος

Οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι το έλαιο αργκάν μπορεί να θεραπεύσει ένα ευρύ φάσμα δερματικών παθήσεων, όπως η ακμή, το έκζεμα, η ψωρίαση, τα εγκαύματα και οι λοιμώξεις του δέρματος. Η υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών στο έλαιο argan – συμπεριλαμβανομένου του ελαϊκού οξέος και του λινολεϊκού οξέος – έχει οδηγήσει ορισμένους να ισχυριστούν ότι μπορεί να καταπολεμήσει τη γήρανση εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα.

Φροντίδα μαλλιών

Το έλαιο αργκάν θεωρείται ότι βελτιώνει την ποιότητα των μαλλιών αποτρέποντας τη ζημιά στην εξωτερική επιδερμίδα του στελέχους της τρίχας, ενώ διατηρεί τις φυσικές χρωστικές ουσίες (μελανίνη) που δίνουν στα μαλλιά το χρώμα τους.

Στοματική Θεραπευτικές Χρήσεις

Ορισμένοι υποστηρικτές πιστεύουν ότι η κατανάλωση ελαίου αργκάν μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ή πρόληψη ορισμένων ιατρικών καταστάσεων, όπως η οστεοαρθρίτιδα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η επιληψία και η αθηροσκλήρωση. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν λίγες επιστημονικές μελέτες που υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Πιθανές Παρενέργειες

Το έλαιο αργκάν θεωρείται γενικά ασφαλές για κατανάλωση και τοπική χρήση. Ωστόσο, σε μερικούς ανθρώπους, το έλαιο αργκάν μπορεί να προκαλέσει μια μορφή αλλεργίας γνωστή ως δερματίτιδα εξ επαφής, που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη εξανθήματος, ερυθρότητας και κνησμού στο σημείο εφαρμογής.

Το έλαιο αργκάν περιέχει επίσης τοκοφερόλες, μια μορφή βιταμίνης Ε, η οποία μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος και να αλληλεπιδράσει με αντιπηκτικά όπως η κουμαδίνη (βαρφαρίνη). Το αν η συγκέντρωση τοκοφερολών στο έλαιο αργκάν είναι αρκετή για να υποκινήσει μια αλληλεπίδραση είναι άγνωστο.

Που μπορείς να το βρεις

Το έλαιο αργκάν και τα προϊόντα που το περιέχουν μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο και σε πολλά καταστήματα φυσικών τροφίμων, φαρμακεία και εξειδικευμένα καταστήματα ομορφιάς. Τα μπουκάλια πρέπει να είναι γυάλινα και να έχουν μια σκούρα απόχρωση (π.

Όταν χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς, επιλέξτε βιολογικό λάδι ψυχρής έκθλιψης όποτε είναι δυνατόν. Η ψυχρή έκθλιψη μειώνει την οξείδωση που μπορεί να αυξήσει την οξύτητα στα θερμικά συμπιεσμένα λάδια. Το λάδι μπορεί στη συνέχεια να ραφιναριστεί για να επιτευχθεί μια καθαρή συνοχή και μια χαρακτηριστική κιτρινωπό-χρυσή απόχρωση. Μερικά έλαια argan είναι αποσμημένα, η διαδικασία των οποίων δεν επηρεάζει την ποιότητα.

Facebook
Twitter
Pinterest

RELATED POSTS