Γιορτάζει σήμερα η κουζίνα που μας έμαθε να αγαπάμε την πίτσα και τη μακαρονάδα!
Σήμερα και κάθε χρόνο στις 17 Ιανουαρίου γιορτάζεται παγκοσμίως η Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας. Συχνά χαρακτηρίζεται ως μια από τις καλύτερες κουζίνες του κόσμου, και όχι άδικα! Για αυτό τον λόγο, ως σωστοί Σινιόροι, Ιταλοί σεφ και άλλοι επαγγελματίες της κουζίνας που δραστηριοποιούνται εκτός συνόρων ανέλαβαν δράση, παίρνοντας την πρωτοβουλία να καθιερώσουν τη δική τους μέρα. Σκοπός ήταν η ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για την αυθεντική και ποιοτική Ιταλική κουζίνα, τα συστατικά και τις συνταγές της, καθώς και η προστασία των πελατών-καταναλωτών από εστιατόρια που οικειοποιούνται την ένδειξη «Ιταλικό», δίχως να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη, όταν μιλάμε για Ιταλούς….
Η συγκεκριμένη ημέρα επιλέχθηκε, καθώς συμπίπτει με τη γιορτή του Αγίου Αντωνίου (Sant’Antonio Abate), ενός από τους γνωστότερους αγίους στην ιταλική χερσόνησο και ταυτόχρονα προστάτη των κρεοπωλών και των παρασκευαστών σαλαμιού.
Γεμάτη με πλούσιες γεύσεις και μοναδικά καρυκεύματα, η Ιταλική κουζίνα έχει χαρίσει μία ποικιλία φαγητών και γλυκών δημιουργώντας τη δική της ταυτότητα, ως μία από τις πιο κορυφαίες και φημισμένες σε ολόκληρο τον κόσμο. Αναμφίβολα, στην κορυφή της λίστας με παραδοσιακά πιάτα που λατρεύουμε να τρώμε ξανά και ξανά βρίσκονται τα ζυμαρικά, με τη μακαρονάδα μπολονέζ, την καρμπονάρα, τα λαζάνια και τα τορτελίνια να κλέβουν τις εντυπώσεις. Και φυσικά…η πίτσα, αποτελεί ένα κεφάλαιο από μόνη της, το κατ’ εξοχήν σύμβολο της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιταλικής γαστρονομίας, ξακουστή διεθνώς για τη γευστικότητα της σε όλες τις παραλλαγές της. Τέλος, δεν θα γινόταν να παραλείψουμε το λαχταριστό τζελάτο και το τιραμισού, τον καλύτερο φίλο του καφέ.
Η μέρα το επιβάλλει και εμείς δεν λέμε όχι… επομένως μια συνταγή για παραδοσιακή καρμπονάρα είναι πάντα ευπρόσδεκτη!
Για 4 άτομα θα χρειαστείς:
- 1 πακέτο μακαρόνια (500 γραμ.)
- 1 πακέτο μπέικον (υπολόγισε 10 κομμάτια) κομμένο σε κομματάκια
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη, ολόκληρη ή σπασμένη)
- 3 αβγά
- 3/4 φλυτζ. φρεσκοτριμμένο πεκορίνο ή παρμετζάνο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βράσε τα μακαρόνια στα 8-10 λεπτά ώστε να είναι al dente.
Παράλληλα σε ένα τηγάνι βάλε το μπέικον και το σκόρδο, μέχρι να αρχίζει το μπέικον να γίνεται καφέ. Βγάλτε το από τη φωτιά και σε ένα μπολ σπάσε τα τρία αυγά, ρίξε μπόλικο πιπέρι και αλάτι και τα τυριά μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρευστο.
Μόλις ετοιμαστούν τα μακαρόνια, σούρωσέ τα και άδειασέ τα στο τηγάνι με το μπέικον και το σκόρδο, ρίχνοντας και το λάδι. Ανακάτεψέ τα καλά και ρίξ’τα μετά στο μπολ με τα αυγά. Ανακάτεψε ξανά καλά και η καρμπονάρα είναι έτοιμη!
Βουτιά στην απόλαυση χωρίς ενοχές σήμερα!
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Φύκα