Tα μαγειρικά λάθη που μπορούν να κάνουν το φαγητό σας τοξικό

Στη σημερινή εποχή που η πληροφορία είναι διάχυτη παντού μπορούμε να βρούμε πολύ εύκολα συμβουλές και τρόπους να ακολουθήσουμε μια πιο υγιεινή διατροφή. Ακριβώς όμως επειδή οι περισσότεροι δεν είμαστε επαγγελματίες σεφ, μπορεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος να κάνουμε μικρά λάθη και να ακολουθούμε ορισμένες πρακτικές που μειώνουν την ποιότητα του φαγητού μας.

Ποια είναι λοιπόν τα πιο συχνά λάθη που επισημαίνουν οι ειδικοί;

Μαγειρεύουμε με τα λάθος λιπαρά

Οι πιο συνηθισμένες λιπαρές ουσίες που χρησιμοποιούμε στην μαγειρική είναι το ελαιόλαδο, το βούτυρο και το λάδι καρύδας. Ποιο είναι όμως το πιο υγιεινό από αυτά; Πριν λοιπόν αγοράσετε ένα τεράστιο δοχείο με ένα συγκεκριμένο λάδι κάντε την έρευνά σας και δείτε πού θα το χρησιμοποιήσετε. Το κάθε λάδι έχει τη δικιά του θερμοκρασία πάνω από την οποία αρχίζει και καίγεται. Τότε το λίπος διασπάται και μπορούν να απελευθερώσουν επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες στον αέρα. Επίσης, προσπαθήστε να περιορίσετε τις ποσότητες λαδιού ( συνήθως 2 κουταλιές ανά μερίδα).

Υπερθερμαίνουμε τα υγιεινά λιπαρά

Τα λάδια που δεν καίγονται εύκολα είναι καλύτερα για σαλάτες ή για προσθήκη σε ήδη μαγειρεμένο φαγητό – αλλά όχι για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες. Ορισμένα λάδια, όπως το ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας, περιέχουν θρεπτικά στοιχεία που μπορεί να καταστραφούν όταν θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Γι’ αυτό και είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ωμά. Για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες προτιμήστε ουδέτερα λάδια, όπως το ηλιέλαιο.

Τηγανίζουμε τα γεύματά μας

Αν και είναι αρκετά δύσκολο να αντισταθεί κανείς σε μια τηγανιτή λιχουδιά, ωστόσο η κατανάλωση τηγανητού φαγητού τακτικά δεν είναι καθόλου καλή για την υγεία μας. Τηγανίζοντας το φαγητό μας μπορούμε να  μετατρέψουμε το υγιεινό φαγητό όπως άπαχο κρέας και λαχανικά σε ανθυγιεινά πιάτα γεμάτα trans λιπαρά. Μια ικανοποιητική εναλλακτική γι αυτούς που δεν μπορούν να κόψουν τα τηγανητά είναι να προμηθευτείτε φριτέζα που ψήνει με αέρα. Έτσι δε θα χρειάζεται να προσθέτετε λάδια.

Παραψήνουμε το κρέας

Αν και το ωμό κρέας ή το όχι καλά μαγειρεμένο μπορεί να ελλοχεύει κινδύνους, το ίδιο επικίνδυνα μπορεί να είναι και τα παραψημένα κρέατα. Το υπερβολικό ψήσιμο ή καψάλισμα μπορεί να παράξει συστατικά όπως ετεροκυκλικές αμίνες (HCA) και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH) που βλάπτουν το ανθρώπινο DNA. Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει πως όταν μεταβολίζονται, αυτά τα στοιχεία μπορούν να ενεργοποιήσουν ένζυμα που συνδέονται με καρκίνο. Γι’ αυτό αποφεύγετε να μαγειρεύετε φαγητό για αρκετή ώρα πάνω από φλόγα ή καυτή μεταλλική επιφάνεια, γυρίστε το κρέας συχνά κατά το μαγείρεμα και αφαιρέστε τα καψαλισμένα σημεία μετά.

Προσθέτουμε πολύ αλάτι

Οι επιστήμονες συστήνουν το ανώτερο ημερήσιο όριο κατανάλωσης αλατιού την ημέρα στα 2,300 mg, δηλαδή περίπου ένα κουταλάκι. Ο μέσος ενήλικας όμως καταναλώνει πάνω από 3,400 mg. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι γευστικοί μας κάλυκες απευαισθητοποιούνται στη γεύση του αλατιού και χρειαζόμαστε όλο και περισσότερο. Αν ωστόσο νομίζετε ότι επειδή δε βάζετε πολύ αλάτι στο φαγητό σας είστε καλυμμένοι κάνετε λάθος, διότι το αλάτι που κρύβετε στις επεξεργασμένες και συσκευασμένες τροφές είναι πραγματικά σε μεγάλες ποσότητες.

Προσθέτουμε πολλή ζάχαρη

Οι μεγάλοι νικητές στην κατανάλωση ζάχαρης δεν είναι άλλοι φυσικά από τους Αμερικάνους, αφού κατά μέσο όρο ο καθένας καταναλώνει πάνω από 150 κιλά ζάχαρης κάθε χρόνο. Αυτό είναι πέντε φορές περισσότερο από  τη συνιστώμενη ποσότητα. προφανώς τα γλυκά είναι ο κύριος υπαίτιος, ωστόσο η ζάχαρη μπορεί να κρύβεται σε άπειρες τροφές όπως σε dressings, μαρινάδες και σάλτσες. Οι καλύτερες εναλλακτικές της ραφιναρισμένης ζάχαρης είναι το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου αν και αυτά θέλουν προσοχή στην ποσότητα. Επιλέξτε επιδόρπια με έμφαση στα φρούτα όποτε είναι δυνατόν και μειώστε την ποσότητα ζάχαρης που χρησιμοποιείτε στην παρασκευή γλυκών.

Βασιζόμαστε σε κατεψυγμένα πιάτα για τα καθημερινά μας γεύματα

Το φορτωμένο πρόγραμμα των σύγχρονων ανθρώπων τους στρέφει ολοένα και περισσότερο στην εύκολη και γρήγορη λύση που δεν είναι άλλη από τα έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα. Τίποτα όμως δε μπορεί να συγκριθεί με τα φρέσκα τρόφιμα. Τα έτοιμα γεύματα περιέχουν συντηρητικά και χημικές ουσίες και είναι γεμάτα με συστατικά όπως τεχνητά συντηρητικά, ραφιναρισμένη ζάχαρη και λευκό αλεύρι.

Πίνουμε αλκοόλ καθώς μαγειρεύουμε

Το να πίνεις με άδειο στομάχι μπορεί να οδηγήσει σε μια ανθυγιεινή απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, μπορεί να παρατηρήσετε ότι όσο περισσότερο περιμένετε να φάτε μετά το αρχικό ποτό, τόσο πιο πεινασμένοι θα νιώθετε, κάτι που μπορεί να σας κάνει να το παρακάνετε με το φαγητό μετά. Ή μπορεί να συμβεί το αντίθετο: Η κατανάλωση αλκοόλ πριν από ένα γεύμα μπορεί να καταστέλλει την όρεξή σας, με αποτέλεσμα να χάνετε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας.

Χρησιμοποιούμε πάντα τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά

Κάποτε η διατροφολόγοι πίστευαν ότι τα λιπαρά είναι η απόλυτη πηγή του κακού. Ευτυχώς όμως αυτή η νοοτροπία πλέον έχει παρέλθει. Από τότε μάθαμε ότι υπάρχουν μερικά λίπη που κάνουν καλό στην υγεία μας. Για παράδειγμα, τα αβοκάντο και τα ψάρια είναι γεμάτα με καλά λιπαρά (ωμέγα-3-λιπαρά οξέα). Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η μη προσθήκη αρκετού λίπους κατά το μαγείρεμα είναι λάθος. Εκτός από το ότι είναι πηγή ενέργειας και προστασία για τα όργανα, το λίπος χρησιμοποιείται στη λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης, ξεκινά αντιδράσεις που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τον μεταβολισμό και επιτρέπουν την απορρόφηση των βιταμινών A, D, E και K.

*με στοιχεία από thehealthy.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

RELATED POSTS