Οι τροφές που πρέπει να καταναλώνεται αν έχετε πρόβλημα με το εντερικό σας σύστημα

H σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος παίζει τρομερά σημαντικά ρόλο για να έχουμε μια υγιή και ομαλή καθημερινότητα. Οι μικροοργανισμοί που διαβιούν μέσα στο έντερο όλων των ανθρώπων συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού ,καρκίνου, ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, εξισορροπούν τις ορμόνες και γενικότερα χτίζουν ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την πέψη ή έχουν το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Πριν επισκεφτείτε τον γιατρό σας μπορείτε να εντάξετε κάποιες τροφές στην καθημερινή σας διατροφή, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να καταπραΰνετε το αίσθημα καούρας ή πόνου στο έντερο και γενικότερα θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το υγιές μικροβιώμα του εντέρου σας.

Δείτε τις εφτά καλύτερες τροφές το έντερό σας

Ζωμός από κόκκαλα

Περιέχει γλυκίνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στην πρόληψη της υπερβολικής ανάπτυξης επιβλαβών μικροβίων. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο γαστρικών ελκών και να βελτιώσει τα επίπεδα στομαχικού οξέος. Περιέχει τέλος γλουταμίνη, η οποία είναι απαραίτητη για το βλεννογόνο του εντέρου.

Τζίντζερ

Από την αρχαιότητα το τζίντζερ(πιπερόριζα) χρησιμοποιούνταν σαν φάρμακο, λόγω των πολλών ευεργετικών ιδιοτήτων που έχει. Μπορεί και διεγείρει την παραγωγή στομαχικών οξέων, προλαμβάνει τα γαστρικά έλκη και ωφελεί την πέψη. Χρησιμοποιείται τόσο σε αφεψήματα όσο και στο φαγητό.

Πατάτες

Οι πατάτες είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων. Μαγειρεύονται με άπειρους τρόπους και συνδυασμούς αλλά οι μαγειρεμένες κρύες πατάτες αποτελούν την καλύτερη πηγή ανθεκτικού αμύλου. Περιέχουν επίσης μη διαλυτές φυτικές ίνες, τις οποίες τα καλά βακτήρια χρησιμοποιούν για την παραγωγή ενέργειας και ανοσοκυττάρων και για να προστατεύουν το στομάχι.

Κεφίρ

Πρόκειται για ένα προϊόν διαμάντι. Ίσως δεν αρέσει σε πολλούς αλλά αν αναλογιστούν τα οφέλη που προσφέρει ένα ποτήρι κεφίρ μάλλον θα το ξανασκεφτούν…Είναι προϊόν ζύμωσης, πλούσιο σε προβιοτικά, καθώς φτιάχνεται από μύκητες, καλά βακτήρια, πρωτεΐνες, λιπίδια και σάκχαρα που προστίθενται σε γάλα ή νερό. Λόγω των αντιμυκητιασικών και αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του, είναι πολύ ωφέλιμο για το έντερο και το πεπτικό. Βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στη ρύθμιση της φλεγμονώδους απόκρισης των εντερικών κυττάρων. Βοηθά επίσης στην καταπολέμηση του ελιβακτηριδίου του πυλωρού που προκαλεί έλκη στο στομάχι.

Μέλι

Ακόμα ένα θαυματουργό προϊόν που χρησιμοποιείται τόσο στο χώρο της ομορφιάς όσο και στη μαγειρική. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι επουλώνει τα έλκη στο στομάχι και μειώνει τη φλεγμονή που συμβάλλει στην κολίτιδα. Μειώνει επίσης τα επίπεδα προσταγλανδινών στο αίμα, κάτι που βελτιώνει την αντίδραση του οργανισμού στη φλεγμονή.

Kombucha

Είναι τσάι που έχει υποστεί ζύμωση με την προσθήκη βακτηρίων και μαγιάς. Είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες που βοηθούν στην επούλωση των ελκών του στομάχου.

Κρέας κοντά στο κόκκαλο

Τα κομμάτια κρέατος που βρίσκονται κοντά στο κόκκαλο περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες κολλαγόνου, γλυκίνης και γλουταμίνης, στοιχεία που βελτιώνουν τη λειτουργία του πεπτικού, τη διάθεση και την υγεία των αρθρώσεων.

*με στοιχεία από medical daily

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

RELATED POSTS