Μανιταρόσουπα βελουτέ για να ικανοποιήσετε και τους πιο απαιτητικούς

Όταν οι χειμωνιάτικες μέρες είναι παγωμένες, αυτό που λαχταράμε περισσότερο είναι μια αχνιστή, μυρωδάτη σούπα που θα ζεστάνει όλο το μέσα μας! Μια σούπα που εκτός από πεντανόστιμη θα είναι και πολύ θρεπτική.

Οι σούπες αποτελούν ιδανική επιλογή πιάτου σε πολλές και διάφορες περιπτώσεις, όπως ένα κρυολόγημα ή ξενύχτι με hangover μέχρι πρώτο πιάτο σε επίσημα τραπέζια. Φυσικά ένα τέτοιο πιάτο δε θα μπορούσε να λείπει και από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Μπορείτε να ξεκινήσετε το δείπνο σας σερβίροντας για πρώτο πιάτο μια σούπα, έτσι ώστε να προετοιμάστε τους καλεσμένους σας με κάτι πιο ελαφρύ αλλά εξίσου εντυπωσιακό. Οι επιλογές είναι απεριόριστες, εδώ όμως θα δούμε μια σούπα που ενώ είναι πολύ απλή και εύκολη θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς.

Υλικά Συνταγής

  • 1/2 φλ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι (15γραμ.)
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 500 γραμ. φρέσκα μανιτάρια πορτομπέλο
  • 200 γραμ. κάστανα προβρασμένα
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 3 φλ. ζωμό κότας
  • 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • Για το γαρνίρισμα
  • λίγο σχινόπρασο ψιλοκομμένο
  • λίγες σταγόνες ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ξεκινάμε τη μανιταρόσουπα βελουτέ με κάστανα, ξεπλένοντας πρώτα τα πορτσίνι σε κρύο νερό.

  • Τα βάζουμε σε μπολ, τα σκεπάζουμε με 1/2 φλ. βραστό νερό.
  • Καλύπτουμε το μπολ και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 15΄-20΄, να ανακτήσουν την υγρασία τους.
  • Καθαρίζουμε τα μανιτάρια (τα ξεφλουδίζουμε).
  • Αφαιρούμε τα ποδαράκια και τα σκουπίζουμε καλά με υγρή πετσέτα.
  • Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2΄-3΄ να γυαλίσει.
  • Προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια, το σκόρδο και τα κάστανα.
  • Στραγγίζουμε καλά τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
  • Σουρώνουμε το νερό τους σε ψιλή σήτα και πετάμε το κατακάθι (περίπου το μισό τελευταίο φλ.).
  • Ανακατεύουμε καλά να σοταριστούν τα μανιτάρια. Βγάζουμε 2 κ.σ. μανιτάρια (τα κρατάμε για το γαρνίρισμα).
  • Σβήνουμε με το κονιάκ.
  • Προσθέτουμε το ζωμό και το υγρό των μανιταριών.
  • Σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20΄.
  • Αλέθουμε τη μανιταρόσουπα να γίνει κρέμα και την ξαναβάζουμε στη φωτιά.
  • Προσθέτουμε την κρέμα, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο.
  • Ανακατεύουμε καλά, ελέγχουμε την πυκνότητα της σούπας.

Σερβίρουμε την κρεμώδη βελουτέ μανιταρόσουπα σε μπολ. Γαρνίρουμε κάθε μπολ με λίγα σοταρισμένα μανιτάρια, σχινόπρασο και ελάχιστες σταγόνες ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!

*η συνταγή ανήκει στην Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

RELATED POSTS