December 5, 2022

|    To Ηλεκτρονικό περιοδικό της Στερεάς.

Παραδοσιακή ρουμελιώτικη τραχανόπιτα

Ο τραχανάς είναι ένα φαγητό που έχει αναθρέψει γενιές και γενιές! Σίγουρα θα έχετε ακούσει κάποια στιγμή, ίσως σε κάποιο οικογενειακό τραπέζι μια γιαγιά να λέει πως με τραχανά ανέθρεψε τα παιδιά της και τα έκανε γερά και δυνατά. Και μάλλον δεν έχει άδικο…  Ο τραχανάς είναι κατασκευασμένος από τη μίξη αλευριού, γιαουρτιού και ξινόγαλου, και, προαιρετικά, μαγειρεμένα λαχανικά, αλάτι, πλιγούρι, μπαχαρικά (κυρίως βότανο ταρχανά), αφήνοντας το μείγμα να ζυμωθεί, να ξηρανθεί και συνήθως το αποτέλεσμα είναι η άλεση και το κοσκίνισμα. Η ζύμωση παράγει γαλακτικό οξύ και άλλες ενώσεις δίνοντας στον τραχανά τη χαρακτηριστική ξινή γεύση και τις καλές ιδιότητες διατήρησης: το pH μειώνεται σε 3.4-4.2 και το βήμα της ξήρανσης μειώνει την περιεκτικότητα σε υγρασία στο 6-10%, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια κατάσταση αφιλόξενη για παθογόνα και οργανισμούς που αλλοιώνουν τα τρόφιμα, ενώ διατηρούν τις γαλακτικές πρωτεΐνες. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός.

Στην περιοχή της Ρούμελης, ο τραχανάς είναι ιδιαίτερα αγαπητός και υπάρχουν πολλές συνταγές που μπορεί να φτιάξει κανείς. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές, πέρα από τη σούπα, είναι η τραχανόπιτα. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτής της πίτας, δίνοντας πολλές επιλογές ανάλογα με τα έξτρα υλικά που θα προσθέσετε.

Εμείς εδώ σας παρουσιάζουμε την παραδοσιακή συνταγή τραχανόπιτας που φτιάχνετε στη Στερεά Ελλάδα.

Συνταγή

 -2 ποτήρια νερού τραχανάς βρασμένος πηχτός
– 2 αυγά χτυπημένα ελαφρώς χωριστά μεταξύ τους
– Λίγο αλεύρι (περίπου μισό ποτήρι νερού)
– Τυρί φέτα τριμμένη σε χονδρά κομμάτια
– Τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα
– Μισό ποτήρι νερού ελαιόλαδο
– Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τον βρασμένο τραχανά με τη φέτα, το ένα αυγό, το αλεύρι και το ελαιόλαδο. Βουτυρώνουμε ένα ταψί μετρίου μεγέθους και πασπαλίζουμε με τρίμμα φρυγανιάς. Στρώνουμε το μίγμα και πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα. Περιχύνουμε με το άλλο αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς ώσπου να ροδίσει από πάνω και να ξεκολλάει η πίττα από τα τοιχώματα.

Facebook
Twitter
Pinterest

RELATED POSTS