December 5, 2022

|    To Ηλεκτρονικό περιοδικό της Στερεάς.

H σπιτική πραλίνα φουντουκιού που θα σε κάνει να ξεχάσεις αυτή του εμπορίου

Παρ’όλο που προσπαθείς συνεχώς να εντάξεις στην καθημερινότητά σου μόνο υγιεινές τροφές, υπάρχουν κάποιες μικρές απολαύσεις που πολύ δύσκολα κόβονται! Μία από αυτές είναι και τα σοκολοτένια αλείμματα του εμπορίου (aka nutella,merenda), τα  οποία με μία φέτα ζεστό ψωμάκι τρώγοντάς το νιώθεις σα να γαληνεύει η ψυχούλα σου! Πόσες φορές έχεις βουτήξει με ένα μικρό κουταλάκι στο βάζο με την πραλίνα και παρασυρόμενη-ος από τη μεθυστική μυρωδιά και γεύση ξεχνάς να το αφήσεις απ’ τα χέρια σου…

Υπάρχει όμως μία εναλλακτική λύση ,που είναι πολύ πιο υγιεινή αλλά και αρκετά εύκολη , ώστε να τη φτιάξεις μόνη-ος στο σπίτι σου. Πρόκειται για την πιο ωραία σπιτική πραλίνα φουντουκιού, που συνδυάζει τη σοκολατένια γεύση με τα φουντούκια. Περιέχει ελάχιστη ζάχαρη και είναι κατάλληλη για χορτοφαγική διατροφή αλλά και για vegans με μια μικρή παραλλαγή στη συνταγή.

Φυσικά  θα γίνει το αγαπημένο σου άλειμμα για το ψωμί ή όποιο άλλο αρτοσκεύασμα θέλεις, θα μπορείς να το χρησιμοποιείς για έξτρα γεύση σε ένα μπολ με πόριτζ ,σαν γέμιση σε κέικ και κρέπες ή ακόμα και να φτιάξεις μπάρες ενέργειας ή μπισκότα. Διατηρείται σε καλά κλεισμένο βάζο στο δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Συνταγή:

  • 2 φλιτζάνια ωμά φουντούκια χωρίς φλούδα (240 γρ)
  • 1/4 φλιτζ. σκόνη κακάο
  • 1 1/2 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/4 + 2 κ.σ. φλιτζ. σιρόπι σφενδάμνου ή ζάχαρη καρύδας (ή μέλι αν δεν την θες vegan)
  • Mία πρέζα στέβια  ή 1 κ.σ. ζάχαρη καρύδας
  • 1/4 κ.γλ. + 1/8 κ.γλ. αλάτι
  • Προαιρετικά: 2 κ.γλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή έλαιο καρύδας  για την υφή
  • 1/2 φλιτζ. γάλα της επιλογής σου

Εκτέλεση:

Βάλε τα φουντούκια σε μια λαδόκολλα και ψήσε για 6-8 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα. Μόλις ροδίσουν, μετέφερε τα φουντούκια σε ένα μπλέντερ και άλεσέ τα μέχρι να μοιάζουν με λείο βούτυρο. Μόλις γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα, πρόσθεσε  τα υπόλοιπα συστατικά και χτύπησε μέχρι να έχουν ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Μετέφερε το άλειμμα φουντουκιού σε γυάλινο δοχείο και άφησε να κρυώσει πριν το σφραγίσεις και το αποθηκεύσεις σε δροσερό σκοτεινό μέρος.

*η συνταγή είναι από το shape.gr

Facebook
Twitter
Pinterest

RELATED POSTS