October 26, 2024

|    To Ηλεκτρονικό περιοδικό της Στερεάς.

Φάρμακα: Ελλείψεις σε 200 σκευάσματα, 130 μέρες αναμονή για εκτέλεση συνταγών

Συνταγογράφηση ανασφάλιστων: Ποιοι περιλαμβάνονται στον πίνακα εξαιρέσεων
Σοβαρές ελλείψεις καταγράφονται ξανά σε αντιδιαβητικά, καρδιολογικά καθώς και άλλα βασικά φάρμακα – 130 μέρες ο μέσος χρόνος αναμονής για την εκτέλεση συνταγών στην Ελλάδα

Με «πονοκέφαλο» ξυπνούν καθημερινά εκατοντάδες ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για κάποια πάθηση ή για τη θεραπεία που ακολουθούν. Κι αυτό γιατί μια σειρά από βασικά σκευάσματα, όπως γνωστά αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, ογκολογικά, καρδιολογικά, αντικαρκινικά, αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά κ.ά. τείνουν να γίνουν είδος εν ανεπαρκεία.

Οι φαρμακοποιοί προσπαθούν να τα βρουν για τους ασθενείς. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη, ο Έλληνας φαρμακοποιός αναζητά φάρμακα πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα. Την ίδια ώρα, οι ασθενείς απεγνωσμένα γυρνούν από φαρμακείο σε φαρμακείο με την ελπίδα να σταθούν τυχεροί.

Αν και η έλλειψη φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο, έρευνες δείχνουν ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε διάρκεια χρόνου. Όπως έχει γίνει γνωστό, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας βρίσκονται σε έλλειψη πάνω από 200 κωδικοί βασικών σκευασμάτων. Σύμφωνα με Τα Νέα, απόρροια των ελλείψεων είναι η αναβολή ακόμη και χειρουργείων. Οι επίσημοι φορείς προσπαθούν να ανταποκριθούν στα δυσοίωνα δεδομένα.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται σε έλλειψη τα εξής φάρμακα:

νευρολογικά, αντιεπηιληπτικά, αντιπαρκινσονικά, αντικαταθλιπτικά, αντιδιαβητικά, οκολογικά, για αυτοάνοσα, για ενδοκρινοπαθείς, για καρδιοπαθείς και για λοιμώξεις.

Οι αιτίες για το φαινόμενο αυτό απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε αλλά και την εξαγωγή πρώτων υλών για την κάλυψη αναγκών από Ινδία και Κίνα. Όμως το πρόβλημα με τις ελλείψεις έχει μεγαλύτερη διάρκεια, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Παρά τις πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν νωρίτερα εφέτος (επέκταση της εντολής του EMA, ενίσχυση των λειτουργιών του HERA και πραγματοποίηση βασικών αλλαγών στην αναδιάρθρωση του φαρμακευτικού νόμου) και τους πολυσυζητημένους τρόπους επίλυσης της έλλειψης φαρμάκων στην Ευρώπη, η κατάσταση δεν βελτιώνεται και η έλλειψη και η απουσία φαρμάκων γίνονται ολοένα και πιο σοβαρή πρόκληση για την Υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή μελέτη (MIIR/EDJNet/EU Health Union), ο μέσος χρόνος αναμονής για την εκτέλεση συνταγών στην Ελλάδα, το διάστημα 2018 – 2023, είναι 130 ημέρες! Η χώρα μας είναι πρώτη στην σχετική λίστα (στον μέσο χρόνο αναμονής φαρμάκων) και ακολουθεί η Γερμανία με 120 ημέρες και το Βέλγιο με 103 ημέρες.

Πηγή:dnews.gr

Facebook
Twitter
Pinterest