October 28, 2024

|    To Ηλεκτρονικό περιοδικό της Στερεάς.

Πόσο νερό πρέπει να πίνετε τη μέρα – Ποιοι κίνδυνοι «εγκυμονούν» με την υπερκατανάλωση;

Φόρος ανακύκλωσης: Ανατροπή με την τιμή στα μπουκαλάκια νερού
Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη ζωή και την καλή υγεία. Πόσο νερό πρέπει πραγματικά να πίνετε την ημέρα, και ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν αν κάποιος πιει μεγάλες ποσότητες νερού σε σύντομο χρονικό διάστημα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι αρκετά σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν δεν το κάνετε, θα παρατηρήσετε κάποιες παρενέργειες στο σώμα σας. Μπορεί να υποφέρετε από επίμονους πονοκεφάλους, από δυσκοιλιότητα, από κόπωση, ξηροστομία και ξηροδερμία.

Μερικές φορές το να μην πίνετε αρκετό νερό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Ο Δρ. Moghaddam δήλωσε: «Μερικές φορές οι άνθρωποι μπερδεύουν τη δίψα με την πείνα και τρώνε περισσότερο, αλλά στην πραγματικότητα πρέπει απλώς να πίνουν περισσότερο νερό».

Μπορείτε να καταλάβετε αν πίνετε αρκετό και από το χρώμα των ούρων σας.

Σύμφωνα με το Healthline, αν τα ούρα σας έχουν χρώμα σκούρο κίτρινο, τότε δεν πίνετε αρκετό νερό. Αν είναι διάφανα, πίνετε πάρα πολύ.

Ωστόσο, οι ειδικοί είναι διχασμένοι για το πόσο νερό πρέπει να πίνουν οι άνθρωποι κάθε μέρα. Σύμφωνα με το NHS, θα πρέπει να πίνετε έξι έως οκτώ ποτήρια την ημέρα. Αλλά ένας διατροφολόγος δήλωσε στη New York Post ότι πρέπει να πίνετε περισσότερα από αυτά.

Η διαιτολόγος και συγγραφέας Amy Goodson δήλωσε στη New York Post: «Η αλήθεια είναι ότι πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό χρειάζεστε, όπως η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο δραστηριότητας σας και η γενική υγεία σας.

Για τις γυναίκες, η συνολική ποσότητα νερού είναι περίπου 11,5 ποτήρια την ημέρα και για τους άνδρες περίπου 15,5 ποτήρια. Αυτές οι εκτιμήσεις, ωστόσο, περιλαμβάνουν τα υγρά που καταναλώνονται τόσο από τρόφιμα όσο και από ποτά».

Αν κάποιος όμως πιει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες νερού και σε σύντομο χρονικό διάστημα κινδυνεύει να πάθει υδρική δηλητηρίαση, και ακόμα χειρότερα να χάσει και τη ζωή του.

Μπορεί να μη συμβαίνει συχνά, αλλά έχουν υπάρξει κατά διαστήματα περιστατικά, με ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους λόγο νερού.

Το θέμα είναι όμως πως δεν ήπιαν απλά μια φυσιολογική ποσότητα, αλλά υπερέβαλαν κατά πολύ, έχοντας δυστυχώς αυτήν την κατάληξη.

Τι συμβαίνει στην υδρική δηλητηρίαση;

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Νευροχειρουργικής του Νοσοκομείου Αγρινίου, Κωνσταντίνο Μπακόπουλο, η υπερβολική κατανάλωση νερού και ειδικά σε σύντομο χρονικό διάστημα αραιώνει το νάτριο στο αίμα, το οποίο ονομάζεται υπονατριαιμία.

Στη συνέχεια δημιουργεί εγκεφαλικό οίδημα, γιατί γίνεται αθρόα εισροή νερού στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Τα συμπτώματα της υδρικής δηλητηρίασης περιλαμβάνουν ένα αίσθημα γενικής αδιαθεσίας καθώς και μυϊκές κράμπες, πόνο, ναυτία και πονοκεφάλους.

πηγή: https://www.dnews.gr

Facebook
Twitter
Pinterest

RELATED POSTS