Trending
Σε επικοινωνία που είχε το Dnews με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Γιάννη Κατσαρό, μας επιβεβαίωσε ότι αύριο εντός της ημέρας θα ανακοινωθεί η πρόσληψη περίπου 1.460 αναπληρωτών Γενικής Εκπαίδευσης για τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας
Βάσει αυτού του σχεδιασμού η ανάληψη υπηρεσίας θα γίνει αρχές Νοεμβρίου.
Οι προσλήψεις αυτές, στη συντριπτική τους πλειονότητα θα αφορούν τις ειδικότητες αναπληρωτών που δεν συμπεριελήφθησαν στις προηγούμενες προσλήψεις.
Νωρίτερα το πρωί η υφυπουργός Παιδείας, Δόμνα Μιχαηλίδου, είχε προαναγγείλει ότι μέχρι την Παραασκευή θα ανακοινωθεί η τρίτη φάση των προσλήψεων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Την ερχόμενη Παρασκευή θα προχωρήσουμε στην Γ’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών για να προσπαθήσουμε να μειωθούν τα κενά» προανήγγειλε η υφυπουργός.
Παράλληλα αμέσως μετά την 28η Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν ακόμη περίπου 500 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών στη Γενική Εκπαίδευση.
Τέλος, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου, θα ανακοινωθεί η πρόσληψη επιπλέον 2.700 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή, με έμφαση στις προσλήψεις ΕΒΠ και Σχολικών Νοσηλευτών ΠΕ25 σε Γενικά σχολεία, αλλά και Κοινωνικών Λειτουργών ΠΕ30 και Ψυχολόγων ΠΕ23 στα Γενικά σχολεία και Ψυχολόγων ΠΕ23 στα ΕΠΑΛ.
Παράλληλα, τον Νοέμβριο θα ανακοινωθούν οι προσλήψεις για τα τμήματα ΖΕΠ και ΜΝΑΕ.
Μ΄άλιστα, η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου αποκ΄άλυψε τα σχέδια για αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των κεν΄ών στα σχολεία και μια διαφορετική προσέγγιση στον σχεδιασμό της κάλυψης των εκπαιδευτικών στα σχολεία που θα ξεκινά από τα μέσα της τρέχουσας σχολικής χρονιάς με ορίζοντα την πλήρωση των κενών από την αρχ΄ή της επόμενης.
«Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα στο οποίο λέμε «αν δεν πάρετε τη θέση σας, για δύο χρόνια αποκλείεται από το να πάρετε θέση ως αναπληρώτρια». Βλέπουμε ότι τελικά ούτε αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο.
Οπότε, δεδομένου το ότι καταλαβαίνουμε ότι ήρθαμε αυτή τη χρονιά, έχουμε ακόμα και να βλέπουμε στατιστικά τα στοιχεία μας ότι στην Ελλάδα ανά παιδί έχουμε από τα υψηλότερα κλάσματα εκπαιδευτικών, δηλαδή στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, έχουμε πολλούς εκπαιδευτικούς ανά παιδί, είμαστε στο top 5 όλης της κατανομής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Άρα λέμε ότι πρέπει να αλλάξουμε αυτό το σύστημα και γι αυτό μαζί με τον Υπουργό την επόμενη χρονιά πηγαίνουμε σε ένα κεντρικό, εγγυημένο πια σύστημα κατανομής που ξεκινάει πολύ νωρίτερα. Ξεκινά δηλαδή από την άνοιξη της προηγούμενης χρονιάς και αντί να ζητά αρχή σχολικής χρονιάς από τα σχολεία, τα κενά τα θέτει αρχικά ως υπουργείο τα κενά.»
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας τα περισσότερα κενά στα σχολεία εντοπίζονται στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση για παράδειγμα στις ειδικότητες οικονομολόγοι και πληροφορικάριοι, ενώ στην πρωτοβάθμια σε ειδικότητες όπως στα Αγγλικά στο νηπιαγωγείο αλλά και στη στήριξη του ολοήμερου.
ΠΗΓΗ – DNEWS.GR