Το χαρούπι είναι πιθανό να το έχεις συναντήσει περπατώντας σε κάποιο πεζοδρόμιο της πόλης. Η χαρουπιά άλλωστε, είναι δέντρο που συχνά χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό στα αστικά τοπία.  Διακρίνεται από την κερατοειδή και σκουρόχρωμη μορφή του. Θυμίζει ένα μεγάλο, μαύρο φασόλι. Μάλιστα, λόγω της πολυχρηστικότητας του δέντρου της χαρουπιάς, συχνά το συναντούμε με το όνομα «δέντρο εργοστάσιο». Πρόκειται για μια παρεξηγημένη τροφή που ο κόσμος την έχει συνδέσει με την ανέχεια και τη φτώχεια αλλά και ως τροφή για ζώα. Ευτυχώς όμως οι εποχές και οι αντιλήψεις αλλάζουν και έτσι το χαρούπι έχει έρθει πάλι στο προσκήνιο, αποδεικνύοντας πόσο πολύτιμο είναι.

Η χαρουπιά ονομάζεται και κεράτια και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας είναι ευρέως γνωστή ως ξυλοκερατιά ,λόγω του κερατοειδούς σχήματος του καρπού. Ο σπόρος της χαρουπιάς, στα αρχαία ονομάζεται “κεράτιον” και από κει βγαίνει και το σημερινό καράτι, η μονάδα μέτρησης χρυσού! Οι σπόροι της χαρουπιάς έχουν την μοναδική ιδιότητα να έχουν πάντα το ίδιο βάρος, γι αυτό και χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα ως μονάδα μέτρησης του βάρους του χρυσού και άλλων πολύτιμων λίθων.

Ανεκτίμητη θρεπτική αξία

Το χαρούπι είναι πλήρες σε σάκχαρα (σακχαρόζη και γλυκόζη), επομένως δίνει άμεσα ενέργεια στον οργανισμό, αλλά και σε πρωτεΐνες (5-8%). Δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λίπη (0,2-0,6%) και είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες (40%), που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL). Είναι εύπεπτο και δεν περιέχει γλουτένη, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη). Περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία (κάλιο, φώσφορος, ασβέστιο, σίδηρος, ψευδάργυρος). Αξίζει να αναφερθεί πως αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου, καθώς σε ποσότητα 100 γραμμαρίων προσφέρει 348mg ασβεστίου, ποσότητα ίση με το 35% της Σ.Η.Π., ή πιο απλά, με 130 γραμμάρια αμύγδαλα ή 6 κ.γ. παρμεζάνα.

Παράγωγα προϊόντα από χαρούπι

Το χαρούπι λόγω των σακχάρων που περιέχει έχει γλυκιά γεύση. Μάλιστα πολύ το χαρακτηρίζουν ως τη “σοκολάτα των φτωχών“. Γι΄αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κουζίνα τόσο σαν ρόφημα όσο και στην παρασκευή γευμάτων.

Χαρουπάλευρο

Για να φτιάξουμε χαρουπάλευρο θα πρέπει να αποξηράνουμε ολόκληρο το λοβό με τους σπόρους και στη συνέχεια να τα αλέσουμε. Είναι ιδανικό για την παρασκευή αρτοποιημάτων, όπως ψωμί και παξιμάδια αλλά και γλυκισμάτων, όπως κέικ και μπισκότα. Χρησιμοποιείται ακόμη και για την παρασκευή πραλίνας φουντουκιού.

Χαρουπόμελο

Για να παραχθεί το χαρουπόμελο χρησιμοποιούνται και ο λοβός και οι σπόροι, με τη διαφορά ότι εδώ ψιλοκόβονται και βράζονται. Μετά το βρασμό προκύπτει ένα παχύρευστο γλυκό υγρό που στην υφή μοιάζει με μέλι αλλά η γεύση θυμίζει σοκολάτα. Το συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να  χρησιμοποιηθεί σαν άλειμμα σε φέτα αρτοσκευάσματος, σε χειροποίητες μπάρες δημητριακών ή παστέλια, σαν dressing σε φαγητά ακόμα και σαν ρόφημα.

Κόμμι (γόμμα)

Από τον σπόρο του χαρουπιού εξάγεται επίσης κόμμι (γόμμα), μια ουσία χρήσιμη στη βιομηχανία τροφίμων αλλά και στη φαρμακευτική. Το κόμμι χαρουπιού είναι ένας φυσικός πολυσακχαρίτης που χρησιμοποιείται ως πηκτικό μέσο, σταθεροποιητής και γαλακτωματοποιητής. Μπορεί να καταναλωθεί από vegetarians και vegans, γι’αυτό συχνά χρησιμοποιείται στα παγωτά χωρίς λακτόζη.

 

Χαρουπόσκονη αντί για κακάο

Η χαρουπόσκονη παρασκευάζεται αποξηραίνοντας το λοβό χωρίς τα σπόρια και στη συνέχεια γίνεται άλεσμα και ψήσιμο. Μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει το κακάο και αυτό γιατί μοιάζει τόσο στο χρώμα, τη γεύση και το άρωμα. Η χαρουπόσκονη περιέχει υψηλές ποσότητες ασβεστίου και μαγγανίου καθώς και βιταμίνης του συμπλέγματος Β. Είναι επίσης πηγή αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών. Σημαντικό είναι ότι έχει φυσικά σάκχαρα και δε χρειάζεται προσθήκη ζάχαρης. Ακόμα, δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λιπαρά και καθόλου καφεΐνη, πράγμα που το καθιστά ιδανικό ρόφημα και για τα παιδιά. Από την άλλη το κακάο, παρόλο που έχει εξίσου σημαντικά στοιχεία, περιέχει οξαλικά οξέα που δεν επιτρέπουν στον οργανισμό να απορροφήσει όλη την ποσότητα των καλών του συστατικών. Επίσης, το κακάο έχει αρκετά πιο πικρή γεύση, κάνοντας τους περισσότερους να προσθέτουν ζάχαρη στο ρόφημά τους, που σε συνδυασμό με τα λιπαρά του ανεβάζει αρκετά τη θερμιδική αξία ενός τέτοιου ροφήματος.

Εργαλείο της “λαϊκής” ιατρικής

Η χαρουπιά και η θαυματουργοί καρποί της έχουν χρησιμοποιηθεί ανά τα χρόνια ως γιατροσόφια για διάφορα προβλήματα υγείας. Χρησιμοποιείται για να καταπραΰνει  λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως τα  συμπτώματα βρογχικού άσθματος και του βήχα. Άλλη μια ευεργετική της ιδιότητα είναι ότι βοηθάει στην πέψη και γενικότερα το γαστρεντερικό σύστημα. Μπορεί επίσης να αναστείλει τα συμπτώματα της διάρροιας.

Μία όμως από τις πιο χαρακτηριστικές της χρήσης είναι ως αφέψημα σε άνδρες με μειωμένη λίμπιντο ή σε αυτούς που θέλουν να ενισχύσουν το σπέρμα τους. Άλλωστε δεν είναι τυχαία η μυρωδιά που αναδύουν τα άνθη της χαρουπιάς, η οποία θυμίζει το ανδρικό σπέρμα!

 

*με πληροφορίες από το artic.gr

Related Posts