March 19, 2025

|    To Ηλεκτρονικό περιοδικό της Στερεάς.

Φινλανδία, η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο.

Γράφει η Γεωργία Ντινοπούλου

Το πρώτο πράγμα που αντίκρυσα μόλις πάτησα το πόδι μου σε φινλανδικά εδάφη είναι το χιονισμένο τοπίο, σαν να είχε στρωθεί ένα κατάλευκο πανί, κάτι που με άφησε άναυδη ειδικά όταν μέχρι πριν λίγες ώρες βρισκόμουν σε μια χώρα που κατά κύριο λόγο οι μέρες της είναι ηλιόλουστες και ζεστές.

Το θερμόμετρο, ή μάλλον οι υπηρεσίες καιρού του κινητού μου, την εβδομάδα που βρισκόμουν στη Φινλανδία, έγραφαν από 6 έως 14 βαθμούς υπό το μηδέν, ενώ δεν έλειψαν και οι χιονοπτώσεις, κάνοντας το μέρος να είναι σαν βγαλμένο από ταινία.

Προσωπικά, οι πρώτες δύο μέρες ήταν δύσκολες καθώς το περπάτημα στο χιόνι ήταν μια εμπειρία που δεν έχω ξαναζήσει, ενώ δεν χρειάζεται να αναφερθώ στο πασιφανές, δηλαδή στο κρύο που έκανε, μιας και τα λόγια θα ήταν περιττά.

Στο μυαλό μου ερχόταν συνεχώς η απορία : Πώς γίνεται η Φινλανδία να έχει αναδειχτεί ως η χώρα με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους, όταν το μόνο που βλέπουν πάνω από τα κεφάλια τους είναι ο γκρίζος ουρανός, μια απερίγραπτη σκοτεινιά, ενώ αν είναι πολύ τυχεροί μπορεί ίσως και να αντικρύσουν κάτι που λέγεται ήλιος; Ξαναλέω, αν είναι τυχεροί. Εγώ ήμουν 7 μέρες εκεί και υποθέτω πως ήμουν υπερβολικά τυχερή που είδα τον ήλιο να βγαίνει για δύο μέρες, αλλά φυσικά το σκηνικό τριγύρω μου παρέμεινε σταθερό, χιόνι, χιόνι και … χιόνι.

Βέβαια, η απορία μου αυτή λύθηκε μετά από αρκετή σκέψη και παρατήρηση της καθημερινότητας των ανθρώπων που έμεναν εκεί και μπορώ να ομολογήσω πως δεν χρειάζεται μια χώρα να έχει ήλιο για να είναι ευτυχισμένοι οι άνθρωποί της. Όταν ο λαός της Φινλανδίας έχει τόσα θετικά, όπως ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα, όπου ενθαρρύνεται η ενεργή συμμετοχή του μαθητή, γίνονται συχνές επισκέψεις σε μουσεία, η εργασία για το σπίτι είναι ελάχιστη καθώς έτσι προωθούνται οι εξωσχολικές δραστηριότητες των μαθητών, το άριστο σύστημα υγείας, στο οποίο επενδύονται τεράστια χρηματικά ποσά, αλλά και δομές για την ψυχαγωγία των πολιτών, όπως κολυμβητήρια, γυμναστήρια, σάουνες, τα οποία τους προσφέρουν ανακούφιση από το άγχος, ευφορία και ταυτόχρονα δίνουν
έναυσμα στη ενασχόληση με διάφορα χόμπι στον ελεύθερό τους χρόνο, η έλλειψη ηλίου αποτελεί ένα οριακά ασήμαντο πρόβλημα.

Όταν στην Ελλάδα βλέπουμε ένα σύστημα υγείας να καταρρέει, νέα άτομα να μην μπορούν να βρουν κάποια θέση εργασίας, όταν ο μισθός δεν επαρκεί για να πληρωθούν ενοίκια, λογαριασμοί και τα ως προς το ζην, όταν παρατηρείται το φαινόμενο brain drain, όταν η δικαιοσύνη και οι νόμοι χάνουν σιγά σιγά την αξία και το κύρος του, φυσικά και έχει σημασία ο ήλιος. Υπολογίζουμε αυτό το ένα στοιχείο για την ευτυχία μας και το θεωρούμε πανάκεια…

Ήρθε η ώρα να απαριθμήσω 7 πράγματα που με  κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Φινλανδία.
1. Οι πεζοί περνούσαν μόνο και μόνο από τις διαβάσεις, ενώ οι οδηγοί των οχημάτων έπρεπε να περιμένουν μέχρι να γίνει πράσινο. Τι εννοείτε ότι δεν πάει έτσι στην Ελλάδα (;)
2. Τα σκουπίδια έπρεπε να διαχωριστούν ανάλογα το είδος τους (χαρτιά, χαρτόνια, πλαστικά, οργανικά) και στην συνέχεια να πάνε για ανακύκλωση στον δικό τους ξεχωριστό κάδο.
3. Το χαρτί τουαλέτας δεν πετιέται στον κάδο μπάνιου, αλλά μέσα στη λεκάνη. Αυτό κι αν ήταν σοκ!
4. Οι άνθρωποι δεν αρέσκονται στις συζητήσεις που γίνονται απλά και μόνο για να περάσει η ώρα ή για να μην είναι άβολη μια κατάσταση, θεωρώντας τες ανούσιες.
5. Όπως επίσης, οι άνθρωποι προτιμούν να κρατούν απόσταση από τους άλλους, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με την ντροπαλή και συγκροτημένη
νοοτροπία που τους χαρακτηρίζει.
6. Η χρήση κάρτας και όχι μετρητών για τις αγορές τους ήταν κάτι πρωτοφανές
καθώς εδώ στην Ελλάδα έχουμε τα μετρητά ως τον δημοφιλέστερο τρόπο
πληρωμής.
7. Το γεγονός ότι τα περισσότερα σπίτια στη χώρα διαθέτουν τη δική τους
σάουνα, εκτός από τις δημόσιες που υπάρχουν. Άρα, είναι ασφαλές να πω
ότι ο μέσος Φινλανδός για να αποφύγει το κρύο και να βρει ζεστασιά
περνάει αρκετό από τον χρόνο του σε σάουνα.

Τέλος, θα ήθελα να μεταδώσω την πολύτιμη γνώση μου (!) και να σας διδάξω μια λέξη που έμαθα, δεν ξέρω καν πώς προφέρεται και σίγουρα δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσω ποτέ μου…
Kalsarikänni , η οποία σημαίνει το να πίνεις αλκοόλ στο σπίτι μόνος σου με τα εσώρουχα.

Το άγαλμα του Αλέξανδρου Β’

 

Ο καθεδρικός του Ελσίνκι

 

Έξω από τον καθεδρικό

 

Η θέα από τον καθεδρικό

 

Έργο στο μουσείο μοντέρνας τέχνης στο Έσποο (1)

 

Έργο στο μουσείο μοντέρνας τέχνης στο Έσποο (2)

 

Έργο στο μουσείο μοντέρνας τέχνης στο Έσποο (3)

 

Έργο στο μουσείο μοντέρνας τέχνης στο Έσποο (4)

Facebook
Twitter
Pinterest

RELATED POSTS