December 2, 2022

|    To Ηλεκτρονικό περιοδικό της Στερεάς.

Φέτος η βασιλόπιτα θα έχει 100% επιτυχία- Αρκεί να ακολουθήσεις αυτά τα βήματα

Η βασιλόπιτα είναι ένα έθιμο που περιμένουμε με λαχτάρα κάθε χρόνο καθώς όποιος τύχει το φλουρί λέγεται πως θα έχει μια καλή και τυχερή χρονιά Αυτή η τελετουργία έχει τις ρίζες της στην αρχαιοελληνική γιορτή των Κρονίων και μάλιστα με το πέρασμα των χρόνων, ο κάθε λαός το έχει ενσωματώσει στα δικά του πατροπαράδοτα έθιμα που συνδέονται με την έλευση του νέου έτους.

Πολλοί αποφασίζουν να φτιάξουν τη βασιλόπιτα με τα χεράκια τους και να τη διακοσμήσουν όπως αυτοί επιθυμούν, πολλές φορές παρέα με όλη την οικογένεια και γίνεται η όλη διαδικασία κάτι σαν δημιουργικό παιχνίδι! Αν αποφασίσεις λοιπόν κι εσύ φέτος να μπεις στην κουζίνα και να φτιάξεις τη δική σου βασιλόπιτα σε μορφή κέικ φρόντισε να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα για να έχεις σίγουρη επιτυχία!

Προσοχή στο αλεύρι

Αρχικά καλό θα ήταν να επιλέξεις αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Επίσης μην ξεχάσεις πριν το ρίξεις στο μίξερ να το κοσκινίσεις έτσι ώστε να αποφευχθούν πιθανοί σβόλοι και να είναι όσο το δυνατόν πιο αφράτο και αέρινο.

Το σωστό χτύπημα

Το χτύπημα της ζύμης στο μίξερ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Αν έχεις καλό μίξερ, βάλε το φτερό και όχι το σύρμα και άφησε το μείγμα να χτυπηθεί καλά σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα ,μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Προσοχή! Μην χτυπάς υπερβολικά τη ζύμη σου γιατί υπάρχει κίνδυνος το κέικ σου να βγει σκληρό.

Η θερμοκρασία δωματίου

Το καλό πράμα αργεί να γίνει. Γι΄αυτό κάνε σωστή προετοιμασία και βγάλε αρκετή ώρα νωρίτερα το βούτυρο, τα αβγά, τα πορτοκάλια ή ό,τι άλλο από ψυγείο θα χρειαστείς ,έτσι ώστε να είναι μαλακά και σε θερμοκρασία δωματίου. Το να τα βάλεις στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγο δεν είναι καλή λύση…

Μην υπολογίζεις με το μάτι

Η ζαχαροπλαστική δεν είναι όπως η μαγειρική. Για να φτιάξεις ένα σωστό κέικ χρειάζεται να ακολουθήσεις κατά γράμμα την συνταγή και τις ποσότητες. Δεν πρέπει να συγχέεις τα γραμμάρια με τα ml. Καλό θα ήταν να έχεις μια ζυγαριά ακριβείας. Γι΄αυτό άλλωστε  υπάρχουν τύποι κύπελων μέτρησης (φλιτζάνι τσαγιού, φλιτζανάκι καφέ, νεροπότηρο).

Η μαεστρία της μαρέγκας

Τα ασπράδια του αβγού πρέπει να τα χτυπήσεις τόσο καλά και να δημιουργήσεις μια σφιχτή, πυκνή και αφράτη μαρέγκα που όταν αναποδογυρίζεις το μπολ αυτή δεν πάει πουθενά! Όταν όμως θα την ενσωματώσεις στο υπόλοιπο μείγμα δεν πρέπει να τη χτυπήσεις με το μίξερ γιατί θα χαθεί όλος ο αέρας. Χρειάζονται απαλές κινήσεις με ένα κουτάλι και ανακάτεμα από κάτω προς τα πάνω. Μόνο τότε θα κρατήσεις όλο τον απαιτούμενο όγκο στο κέικ σου.

Άσε την πόρτα του φούρνου ήσυχη

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανοιγοκλείνουμε την πόρτα της κουζίνας για να δούμε πως πάει το κέικ. Με αυτό τον τρόπο χάνεται η θερμοκρασία του φούρνου και το κέικ δε θα φουσκώσει σωστά ή ακόμα μπορεί να “κάτσει” εντελώς.

Λαδόκολλα η καλύτερή σου φίλη

Ακόμα κι αν έχεις αντικολλητικό σκεύος καλό θα ήταν να χρησιμοποιείς λαδόκολλα ή βουτύρωμα και πασπάλισμα με αλεύρι. Κανείς δε σου επιβεβαιώνει ότι το κέικ σου θα ξεφορμαριστεί εύκολα, για αυτό να είσαι προνοητικός.

Η “ξεκούραση” του κέικ

Είναι απαραίτητο η βασιλόπιτα  να έχει κρυώσει καλά πριν προχωρήσεις στη διακόσμησή της αλλιώς θα πανιάσει. Καλό θα ήταν όμως να μην την αφήσεις να κρυώσει μέσα στο ταψί που την έψησες γιατί θα δημιουργηθεί πολλή υγρασία στον πάτο του ταψιού και θα επηρεάσει την υφή του κέικ. Βγάλε το κέικ από το σκεύος και βάλτο  να κρυώσει εντελώς πάνω σε μια σχάρα.

Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!!!

Facebook
Twitter
Pinterest

RELATED POSTS