Μεγάλα ποσά, που μπορεί να φτάσουν και πάνω από 30.000 ευρώ, καλούνται να πληρώσουν συνταξιούχοι, στο ελληνικό δημόσιο. Η υπόθεση αφορά, υπαλλήλους σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που εξακολούθησαν να εργάζονται σε αυτούς και μετά τη συνταξιοδότησή τους.
Όπως αναφέρει στο Dnews, ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος, «το θέμα ήρθε στην επιφάνεια, με μία εγκύκλιο που έστειλε το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, πριν από περίπου δύο μήνες και ενημερώνει αυτούς τους ανθρώπους για τα οφειλόμενα. Αφορά πάρα πολλούς φορείς, για παράδειγμα, το Κτηματολόγιο, το ΙΓΜΕ, τον ΕΛΟΤ, και πολλούς άλλους και τα ποσά που ζητούνται, σε κάποιες περιπτώσεις, υπερβαίνουν και τα 30.000 ευρώ», δηλώνει ο κ. Μπούρλος.
Τι ακριβώς όμως έχει συμβεί: Ο σχετικός νόμος, σύμφωνα με τον οποίο, το δημόσιο ζητά τα χρήματα, ψηφίστηκε το 2015 και η ερμηνεία του από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έγινε με μεγάλη καθυστέρηση. Σύμφωνα με αυτό το νόμο, οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που συνταξιοδοτήθηκαν και συνέχισαν να δουλεύουν, λαμβάνοντας μισθό αντίστοιχο του κλιμακίου που βρίσκονταν κατά τη συνταξιοδότησή τους, έπρεπε να αμείβονται με το εισαγωγικό κλιμάκιο. Έτσι τώρα καλούνται να επιστρέψουν τα χρήματα, από τη στιγμή της συνταξιοδότησής τους. Όπως αναφέρει ο κ. Μπούρλος, «οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι, έπρεπε να κατέβουν στον εισαγωγικό βαθμό, από το 2015. Αν κάποιος συνταξιοδοτήθηκε από το 2017, του ζητούν τα χρήματα από το 2017. Αν συνταξιοδοτήθηκε από το 2018, τότε τα ζητούν από το 2018. Αυτό αφορά πάρα πολλούς φορείς», καταλήγει.
Αυτό θα επιβαρύνει συνταξιούχους, με μεγάλα ποσά, σημειώνει ο κ. Μπουρλός, αφού οι συνταξιούχοι αυτοί, καλούνται να τα επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, χωρίς όμως να φταίνε οι ίδιοι, αφού δεν έκαναν αυτοί το λάθος, αλλά τα λογιστήρια των οργανισμών. Κάποιοι από αυτούς τους συνταξιούχους, έχουν προσφύγει ήδη στη Δικαιοσύνη.
Το θέμα, που έχει προκαλέσει αναστάτωση σε μερίδα των συνταξιούχων, εξετάζεται από τον υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη και θα αποφασιστεί, αν τελικά υπάρξει αναδρομικότητα ή όχι στον σχετικό νόμο.
Πηγή:dnews.gr