Τα εμβόλια κατά του καρκίνου είναι μία μορφή ανοσοθεραπείας. Σε αντίθεση με τα άλλα εμβόλια που προστατεύουν από την μόλυνση, όπως είναι αυτό κατά του κορονοϊού για παράδειγμα, τα εμβόλια κατά του καρκίνου θεραπεύουν τους ανθρώπους που ήδη νοσούν.
Είνια σχεδιασμένα ώστε να βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή να αναγνωρίζει και να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα αλλά και να εμποδίζει την επανεμφάνισή τους.
Πώς δημιουργούνται τα εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου
Τα εμβόλια είναι εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά και είναι έτοιμα κατά μέσο όρο μέσα σε λίγες εβδομάδες. Για τη δημιουργία τους, οι ειδικοί αφαιρούν χειρουργικά ένα δείγμα από τον όγκο του ασθενή, ακολουθεί μία αλληλουχία DNA και σε ορισμένες περιπτώσεις επιστρατεύεται και η τεχνητή νοημοσύνη. Το αποτέλεσμα είναι ένα εξατομικευμένο αντικαρκινικό εμβόλιο ειδικά για τον όγκο του κάθε ασθενούς.
Πώς συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου
Τα αντικαρκινικά εμβόλια λειτουργούν στέλνοντας μία οδηγία ή ένα ειδικό σήμα στα κύτταρα του ασθενούς προκειμένου να παράξει αντιγόνα ή πρωτεΐνη που θα διαχωρίσει τα καρκινικά κύτταρα από τα φυσιολογικά. Τα εμβόλια ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού ώστε να ενεργήσει. Τότε το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί αντιβιοτικά, που μπορούν να αναγνωρίσουν και να επιτεθούν στις αβλαβείς εκδοχές της νόσου. Από τη στιγμή που το σώμα του ασθενή έχει δημιουργήσει αρκετά αντιβιοτικά μπορεί να αναγνωρίσει πότε και αν θα επιστέψει η νόσος.
Ποια είδη καρκίνου μπορεί να θεραπεύσει το εμβόλιο
Οι επιστήμονες μελετούν πολλά διαφορετικά είδη αντικαρκινικών εμβολίων και πώς αυτά θα μπορέσουν να λειτουργήσουν σε διαφορετικές μορφές καρκίνου. Ωστόσο απαιτείται ακόμα περισσότερη έρευνα για να πουν πόσο καλά λειτουργούν τα εμβόλια και ποιες μορφές καρκίνου μπορούν να αντιμετωπίσουν. Οι ειδικοί ωστόσο θεωρούν ότι τα εξατομικευμένα εμβόλια μπορούν να είναι αποτελεσματικά σε μία ευρεία κλίμακα καρκίνων, μεταξύ αυτών του καρκίνου του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης, του παγκρέατος και των νεφρών. Οι γιατροί έχουν ξεκινήσει ήδη δοκιμές και για το πρώτο εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA για το μελάνωμα, με την ελπίδα της μόνιμης θεραπείας του καρκίνου του δέρματος. Κατά τη φάση 2 των δοκιμών αποδείχθηκε πως τα εμβόλια μειώνουν σημαντικά το ρίσκο του καρκίνου που επανεμφανίζεται σε ασθενείς με μελάνωμα.
Πώς μπορούν οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο
Η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο επομένως τα εμβόλια είναι κυρίως διαθέσιμα ως μέρος κλινικής δοκιμής. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας ξεκινά μία διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες ασθενείς σε όλη τη χώρα να έχουν πρόσβαση στα δοκιμαστικά στάδια των αντικαρκινικών εμβολίων. Ο πρώτος ασθενής που έκανε χρήση του εμβολίου κατά του καρκίνου είναι ο 55χρονος Elliot Pfebve, ο οποίος δεν είχε συμπτώματα ωστόσο διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου μετά από μία εξέταση ρουτίνας.
Πόσο σημαντική είναι η έλευση των εξατομικευμένων εμβολίων κατά του καρκίνου
Τα εμβόλια αυτά έχουν φέρει επανάσταση στην ιατρική προστατεύοντας εκατομμύρια άτομα. Υπάρχουν ωστόσο πολλές προκλήσεις, και η δημιουργία εξατομικευμένων εμβολίων για τους ασθενείς χρειάζεται χρόνο, αλλά υπάρχει ελπίδα να μειωθεί σύντομα αυτός. Γιατροί και ερευνητές εργάζονται πάνω στα εμβόλια κατά του καρκίνου για δεκαετίες αλλά πλέον έχουν φτάσει σε άλλο σημείο όπου μπορούν να δουν τα πραγματικά οφέλη για τους ασθενείς.
ΠΗΓΗ – DNEWS.GR