December 5, 2022

|    To Ηλεκτρονικό περιοδικό της Στερεάς.

Συνταγή: Γαλατόπιτα ρουμελιώτικη όπως την έφτιαχναν οι γιαγιάδες στην Δυτική Φθιώτιδα

Γαλατόπιτα έτσι όπως την έφτιαχναν οι γιαγιάδες στην Δυτική Φθιώτιδα, με μικρές παρεμβάσεις από την … νεότερη γενιά για να μπορεί να συμβαδίζει -πάντα με σεβασμό- η παράδοση με τις απαιτήσεις και την κουλτούρα των ανθρώπων του σήμερα. Το γλυκό αυτό συνοδεύει σχεδόν πάντα το τραπέζι μας – σε γιορτές, γάμους, βαφτίσια αλλά και είναι το πιο συχνό κέρασμα όταν έχουμε επισκέπτες στο σπίτι. Να υπολογίζετε πως για κάθε λίτρο γάλα χρειάζεται ένα αυγό, όχι περισσότερα, έτσι ώστε να μην μυρίζει αυγουλίλα αλλά να υπερισχύει η μυρωδιά και η γεύση του γάλακτος.
Υλικά
περίπου 20 κομμάτια
2 λίτρα γάλα φρέσκο, πλήρες, αγελαδινό (αν βρείτε από παραγωγό, ολόφρεσκο ακόμα καλύτερα, μόνο που θα πρέπει να το βράσετε από την προηγούμενη μέρα για να παστεριωθεί)
7 κ.σ. σιμιγδάλι χονδρό
5 κ.σ. αλεύρι σκληρό
2-2,5 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
1 πρέζα αλάτι
1 λοβό βανίλιας
λίγη κανέλα
3 κουταλιές της σούπας γεμάτες, φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
2 ολόφρεσκα αυγά μεσαία
ξύσμα από ένα λεμόνι (προαιρετικά)
4 φύλλα κρούστας (ή και μπακλαβά, για να είναι ακόμα πιο λεπτά) ή ένα με δύο φύλλα περισσότερα, εξαρτάται από το ταψί σας το οποίο πρέπει να καλυφθεί με τα φύλλα.

Εκτέλεση

1  Βάζουμε το κρύο γάλα σε κατσαρόλα, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα πολύ καλά για να διαλυθεί και να μην μας κάνει σβώλους. Στη συνέχεια, αφού ανάψουμε το μάτι της κουζίνας, ρίχνουμε και το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και τα σποράκια από τον λοβό της βανίλιας τα οποία αφαιρούμε με μαχαίρι κόβοντας τον λοβό κατά μήκος. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει το μείγμα στην κατσαρόλα μας και αν χρειαστεί χαμηλώνουμε λίγο το μάτι (από το 9 στο 7) μέχρι να γίνει μια ωραία κρέμα.
2  Αφού πήξει η κρέμα μας, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τις 2 κουταλιές από το φρέσκο βούτυρο. Ανακατεύουμε. Χτυπάμε πάρα πολύ καλά τα δύο αυγά με το ελάχιστο αλάτι και την κανέλα. Ρίχνουμε λίγο – λίγο και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην πήξει το αυγό μέσα στην ζεστή κρέμα. Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο ξύσμα λεμόνι.
3  Σε ένα ταψάκι 28άρι (εσείς θα υπολογίσετε καλύτερα με το μάτι σε τί μέγεθος ταψί θέλετε να φτιάξετε το γλυκό και τί πάχος θέλετε να έχει η γαλατόπιτα) που το έχουμε βουτυρώσει καλά, στρώνουμε τα φύλλα κρούστας ένα-ένα, βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα. Φροντίζουμε να εξέχουν λίγο τα φύλλα απ’ το ταψί. Ρίχνουμε την κρέμα. Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν πάνω στην κρέμα, τα βρέχουμε με λίγο βούτυρο και τα ραντίζουμε με νερό από τη βρύση. Ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς για περίπου μία ώρα μέχρι να ροδίσει.
Αν η κρέμα σάς φανεί λίγο αραιή, να ξέρετε ότι θα πήξει λίγο ακόμα και κατά το ψήσιμό της στο φούρνο, Όσο είναι ζεστή δεν κόβεται. Θα πρέπει να κρυώσει καλά για να κοπεί ή ακόμα καλύτερα, την επόμενη μέρα. Καλή επιτυχία.

πηγή:https://cookpad.com

Facebook
Twitter
Pinterest

RELATED POSTS