Το πόδι μπορεί να γλιστρήσει ανάμεσα στα πεντάλ, η σαγιονάρα να πάει κάτω από το πετάλι και το πέλμα, προκαλώντας σύγχυση. Όλη αυτή η σύγχυση μπορεί και να είναι αρκετή για να προκληθεί τροχαίο. Επίσης και όταν οδηγούμε ξυπόλητοι υπάρχουν κίνδυνοι.
Τι λέει ο ΚΟΚ για οδήγηση με σαγιονάρες
Ξεκάθαρη απάντηση, δυστυχώς, δεν υπάρχει. Αυτό διότι στον ισχύοντα Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) δεν αναγράφονται πουθενά οι λέξεις σαγιονάρες ή πέδιλα.
Αντιθέτως, γίνεται απλά μια αόριστη αναφορά στην παράγραφο 2 του άρθρου 13: Ο οδηγός επιβάλλεται να έχει την, κατά τις σχετικές διατάξεις, προβλεπόμενη άδεια οδήγησης και την αναγκαία σωματική και διανοητική ικανότητα και να βρίσκεται σε κατάλληλη κατάσταση για να οδηγεί, οφείλει δε κατά το χρόνο της οδήγησης να είναι σε θέση να ελέγχει το όχημα του ή τα ζώα του.
Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς. Ιδιαίτερα, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά, που έχουν συνδεθεί με φορητό ραδιόφωνο, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και κινητό τηλέφωνο το οποίο δεν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση».
Υπάρχει πρόστιμο για οδήγηση με σαγιονάρες;
Από τα παραπάνω συμπεραίνεται πως η επιβολή ενός προστίμου για την οδήγηση με σαγιονάρες υπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του αστυνομικού που θα σας σταματήσει. Θεωρητικά μπορεί να σας επιβάλλει πρόστιμο εφόσον κρίνει πως τα ρούχα ή τα υποδήματα που φοράτε ενέχουν κινδύνους για τροχαίο ατύχημα.
Στην πράξη, όμως, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει. Εφόσον το στέλεχος της Τροχαίας κρίνει πως η οδήγηση με σαγιονάρες είναι επίφοβη και συνιστά παράβαση, τότε θα λάβετε πρόστιμο 100 ευρώ και στέρηση διπλώματος για 30 ημέρες.
Πηγή:dikaiologitika.gr