
Το τυρί αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της καθημερινής μας διατροφής. Μία λεπτή φέτα τυριού μέσα σε τοστ, ένα μικρό κομμάτι μαζί με το φαγητό ή ακόμα και συνοδευτικό με ένα καλό κρασί, το τυρί ικανοποιεί τους γευστικούς μας κάλυκες πάντα και παντού. Εμείς εδώ στην Ευρώπη μπορούμε να καυχηθούμε ότι έχουμε μερικά από τα πιο νόστιμα και ξακουστά τυριά του κόσμου. Στη Γηραιά Ήπειρο θα βρει κανείς τυριά χιλιάδων ετών, τυριά που ανακαλύφθηκαν από μοναχούς πριν πολλά πολλά χρόνια ή και τυριά με τις πιο περίεργες προσθήκες και ονόματα. Φυσικά θα βρείτε και κάποια από τα πιο ακριβά τυριά που κυκλοφορούν στην αγορά!
Επειδή οι ποικιλίες τυριών είναι πάρα πολλές και τα γούστα διαφέρουν, ο καθένας θα πρέπει να βρει το δικό του αγαπημένο τυρί. Ωστόσο, το cnn συγκέντρωσε σε μια λίστα τα πιο γευστικά τυριά που κυκλοφορούν στην αγορά.
Πιο φθηνό από την παρμεζάνα, το Grana Padano είναι η κινητήρια δύναμη των ιταλικών πιάτων με ζυμαρικά. Παρασκευάζεται στη βόρεια Ιταλία.
Είναι τόσο σπάνιο που είναι επίσημα προστατευόμενο τυρί. Παρασκευάζεται στην ορεινή περιοχή Serra da Estrela.
Αν έχετε έρθει στην Ελλάδα, πιθανότατα έχετε φάει ψητό χαλούμι, που είναι αλμυρό και λαστιχένιο. Παρασκευάζεται στην Κύπρο.
Το γνήσιο τσένταρ δεν έχει σχέση με αυτό του σούπερ-μάρκετ. Έντονο αλλά με γλυκύτητα. Παρασκευάζεται στη νοτιοδυτική Αγγλία.
Όσο περισσότερο “κάθεται” το Manchego, τόσο πιο νόστιμο και εύθραυστο είναι. Ελαφρώς πικάντικο. Το τυρί-βασιλιάς της Ισπανίας που αναφέρεται μέχρι και στον Δον Κιχώτη.
Το Morbier έχει μια ράβδωση στάχτης στο εσωτερικό του. Κρεμώδες με μια ελαφρώς πικρή επίγευση.
Το Bitto που απειλείται με εξαφάνιση είναι ένα από τα πιο ακριβά τυριά. Αυτό το τυρί 2.000 ετών παρασκευάζεται στις Οροβικές Άλπεις της Βόρειας Ιταλίας.
Το δανέζικο Havarti είναι μια εξαιρετική επιλογή τυριού ψησίματος.
Το Wensleydale με φρούτα όπως βατόμουρα και κράνμπερι είναι ένα κλασικό εορταστικό φαγητό στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Cabrales είναι το πιο ακριβό τυρί στον κόσμο. Είναι ιδιαίτερα πικάντικο και παρασκευάζεται στις Αστούριες στη βόρεια Ισπανία και παλαιώνεται σε σπηλιές για έως και πέντε μήνες.
Το γλυκό Comte της Γαλλίας έχει πολλά κοινά με τη γραβιέρα.
Το αλμυρό pecorino romano συνδυάζεται με ζυμαρικά. Επίσης από την Ιταλία.
Το Bryndza σερβίρεται συχνά με ζυμαρικά. Παρασκευάζεται στη Σλοβακία. Ελαφρώς ξινό.
Το Calle de Cabrettu δεν θα είναι του γούστου όλων. Φτιαγμένο στη Σαρδηνία. Το τυρί είναι φτιαγμένο από το στομάχι ενός μικρού κατσικιού, γεμάτο ακόμα με το γάλα της μητέρας του.
Το Μετσοβόνε είναι ένα τυπικό ελληνικό τυρί. Είναι ημίσκληρο, καπνιστό και προσφέρεται για ψήσιμο. Παρασκευάζεται στο Μέτσοβο.
Αυτό το τυρί ονομάζεται “big stinker”, δηλαδή αυτός που βρωμάει πάρα πολύ. Επίσης από την Ιταλία.
Λέγεται ότι αυτό είναι το πιο βρωμερό τυρί στον κόσμο. Προέρχεται από τη Γαλλία. Είναι μη παστεριωμένο και μη συμπιεσμένο, καθιστώντας το μαλακό και βρωμερό.