Ξαφνικός τ΄έλος για το χειμώνα στην Ελλάδα, καθώς έρχονται ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες τις επόμενες μέρες. Ο καιρός άλλαξε και έρχεται νέο κύμα ζέστης μαζί με αφρικανική σκόνη τις επόμενες μέρες.
Υψηλές συγκεντρώσεις Σαχαριανής σκόνης καταγράφηκαν στη νότια Ελλάδα, όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Σύμφωνα με καταγραφές του σταθμού ποιότητας αέρα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Ρέθυμνο, υψηλές συγκεντρώσεις Σαχαριανής σκόνης καταγράφηκαν σήμερα τις μεσημβρινές ώρες . Οι συγκεντρώσεις σωματιδίων PM10 ξεπέρασαν τα 180 μg/m³ στις 12:30 και έκτοτε σταδιακά υποχωρούν, όπως αναμενόταν άλλωστε και με βάση τα προγνωστικά στοιχεία του μοντέλου μεταφοράς σκόνης DUST/METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ο συγκεκριμένος σταθμός ποιότητας αέρα αποτελεί μέρος του συστήματος ενημέρωσης και προειδοποίησης καιρικών συνθηκών που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνου.
«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται αυτούς τους μήνες. Δεν είναι παράδοξο ότι συμβαίνει μέσα στον Μάρτιο συνήθως συνοδεύεται με νότιους ανέμους και με αυξημένη θερμοκρασία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος και προσέθεσε ότι δεν πρόκειται για το χειρότερο επεισόδιο. «Πριν 5 χρόνια είχαμε ένα πολύ μεγαλύτερο στην Κρήτη. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο το βλέπουμε πλέον αρκετά συχνά. Το πόσο έχει αυξηθεί η συχνότητα του δεν μπορούμε να το πούμε γιατί δεν έχουμε από πολύ παλιά μετρήσεις για να το κάνουμε αυτό. Είναι όμως ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα γιατί επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά όταν οι συγκεντρώσεις είναι μεγάλες στο έδαφος», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος ενώ τονίζει ότι έχουν καταγραφεί υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης όχι όμως τόσο έντονες χαμηλά. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι σήμερα υπάρχουν μετρήσεις στην Κρήτη που οι συγκεντρώσεις αυτές εντοπίζονται και χαμηλά.
Τέλος, ο κ. Λαγουβάρδος επισημαίνει ότι από σήμερα το απόγευμα το φαινόμενο υποχωρεί, ωστόσο «φαίνεται να υπάρχει ένα νέο κύμα ζέστης, εντονότερης απ’ αυτήν που είχαμε και μεταφορά σκόνης από την αρχή της επόμενης εβδομάδας , δηλαδή τις πρώτες ημέρες του Απριλίου».
Συστάσεις από τους Πνευμονολόγους
Συστάσεις προς τις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού απευθύνει η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, εξαιτίας του εκρηκτικού «κοκτέιλ» ζέστης και αφρικανικής σκόνης που έχει δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα σε περιοχές της χώρας.
Η Ένωση, σημειώνει πως τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, θα πρέπει είναι ιδιαίτερα προσεκτικά λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα. «Να αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις και την εξωτερική άθληση τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης», τονίζει η Ένωση.
«Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους», σημειώνουν οι πνευμονολόγοι.
Γιατί η αφρικανική σκόνη είναι πλέον επικίνδυνη
Δεκάδες είναι τα περιστατικά ανθρώπων που σπεύδουν τις δύο τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία, από τα αναπνευστικά προβλήματα που τους δημιουργεί η αφρικανική σκόνη.
Όπως δηλώνει στο Dnews, η πνευμονολόγος-φυματιολόγος, Πρόεδρος της Ομάδας Προαγωγής Υγείας, Ιατρικής Εκπαίδευσης και Διακοπής Καπνίσματος Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, κ. Στ. Τσικρικά, αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες, σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως σε αστικά κέντρα και Σέρρες, Βόλο, Καβάλα και όλη την Κρήτη, πολύς κόσμος σπεύδει στα νοσοκομεία με συγκεκριμένα συμπτώματα. Ερεθιστικό βήχα, ξεραμένος λαιμός, βράχνιασμα στη φωνή.
«Η σκόνη επηρεάζει τα μικρά παιδιά, που είναι πολύ ευαίσθητα και μπορεί να έχουν κρίση βρογχικού άσθματος. Οι έγκυες πρέπει να προσέχουν πολύ γιατί ο συνεχής και ερεθιστικός βήχας μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις και ακόμα και πρόωρο τοκετό. Το ίδιο πρέπει να προσέχουν και οι γυναίκες που θηλάζουν. Γιατί ότι περιέχει η σκόνη εισπνέεται και δημιουργεί τοπικές φλεγμονές και περνούν στα μικρά παιδιά. Επίσης τα άτομα που πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια αλλά κυρίως άσθμα, αλλεργικές ρινίτιδες και καρδιοαγγειακά νοσήματα», αναφέρει η κ. Τσικρικά.
Η σκόνη αυτή που έρχεται από την Αφρική, είναι πλέον επικίνδυνη, σύμφωνα με την κ. Τσικρικά. «Μεταφέρει ψευδάργυρο, μόλυβδο, πολλά βαρέα μέταλλα. Από τους πολέμους στην Αφρική, αλλά και την κλιματική αλλαγή, έχουν αλλάξει οι τιμές της υγρασίας και της θερμοκρασίας. Με αποτέλεσμα αυτό που εισπνέουμε να δημιουργεί φλεγμονή. Με τον τρόπο αυτό εκκρίνονται τοξικές ουσίες στον οργανισμό και από εκεί δημιουργούν τοπικά, προβλήματα».
Σύμφωνα με τη γιατρό, αυτές τις ημέρες, καλό είναι να αποφεύγεται η εξωτερική άσκηση, αλλά και να μην βγουν χωρίς λόγο έξω τα μικρά παιδιά. «Δεν είναι καλή ημέρα, να βγουν τα παιδιά να παίξουν σήμερα, ιδιαίτερα δε αν κάποια πάσχουν από βρογχικό άσθμα. Ευπαθείς ομάδες, καρδιοπαθείς, έγκυες, λεχώνες, άνθρωποι με βρογχικό άσθμα, πρέπει να παραμένουν σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους και φυσικά αποφεύγουν την εξωτερική άσκηση. Και να αποφεύγουν βέβαια και το κάπνισμα», αναφέρει.
Η κ. Τσικρικά, υπογραμμίζει ιδιαίτερα, ότι δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, τα διάφορα γιατροσόφια και fake news, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα.
ΠΗΓΗ – DNEWS.GR