Στην επιτακτική ανάγκη να ληφθούν θεσμικά μέτρα κατά του διαδικτυκακού εκφοβισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνουν σε κοινό τους άρθρο η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ελίζα Βόζεμπεργκ, και η αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Φράνσις Φιτζέρανλτ, το οποίο δημοσιεύει, σήμερα, στην Ελλάδα, το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στο άρθρο τους, που φέρει τον τίτλο «Ο διαδικτυακός εκφοβισμός σκοτώνει. Γιατί δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα σε ολόκληρη την ΕΕ;», επισημαίνουν ότι κάνουμε λάθος όταν «ονομάζουμε όλη αυτή τη βάναυση δίωξη διαδικτυακό εκφοβισμό», καθώς «είναι πλήρης βία και βιώνεται από περίπου τους μισούς νέους στην ΕΕ». Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη, αποκάλυψε ότι «τα νεαρά θύματα εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο έχουν “περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να αυτοτραυματιστούν και να εφαρμόσουν αυτοκτονική συμπεριφορά”».
Επιπλέον, καταγράφουν (θεσμικές) πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από κράτη μέλη και καταλήγουν το άρθρο τους με μία προτροπή προς πάσα κατεύθυνση: «Νικήστε τους νταήδες. Ας το κάνουμε τώρα».
Ολόκληρο το κείμενου του άρθρου έχει ως εξής:
Των Φράνσις Φιτζγκέραλντ και Ελίζας Βόζεμπεργκ*
Το τηλέφωνό σας φωτίζεται και το στομάχι σας ανακατεύεται. Η μικρή οθόνη που αγαπούσατε είναι σαν μια ακτίνα λέιζερ μίσους κατευθείαν σε εσάς. Οι ψεύτικες προσωπικές φωτογραφίες σας κοροϊδεύουν. Οι μοχθηρές λέξεις κόβουν σα μαχαίρι. Γίνονται απειλές. Εξαφανιζόμενα άμεσα μηνύματα, γεμάτα απειλή, συσσωρεύονται. Με το πρόσθετο καύσιμο των shares και των likes, του trolling, του fraping, του catfishing και του upskirting – ναι, κάθε βασανιστήριο έχει τη δική του ετικέτα – οι νταήδες σας έχουν πάει ακριβώς εκεί που σας θέλουν. Βρίσκονται στο τηλέφωνό σας, στην τσέπη σας, στο κεφάλι σας και στον διαδικτυακό μας κόσμο, δεν υπάρχει διαφυγή.
Ονομάζουμε όλη αυτή τη βάναυση δίωξη διαδικτυακό εκφοβισμό. Κάνουμε λάθος. Δεν είναι εκφοβισμός, είναι πλήρης βία και βιώνεται από περίπου τους μισούς νέους στην ΕΕ. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Swansea αποκάλυψε ότι τα νεαρά θύματα εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο έχουν «περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να αυτοτραυματιστούν και να εφαρμόσουν αυτοκτονική συμπεριφορά», ένας κλινικός τρόπος να πούμε ότι η βία στον κυβερνοχώρο αναγκάζει τους νέους που θα έπρεπε να είναι γεμάτοι ελπίδα και ευτυχία να αυτοκτονήσουν.
Η Nicole Fox από το Δουβλίνο, γνωστή χαϊδευτικά ως «Coco», ήταν ένας από αυτούς τους νέους ανθρώπους, και η μητέρα της, Jackie, ξεσηκώθηκε εξ ονόματος όλων μας για να αγωνιστεί για την προστασία των παιδιών και των νέων μας. Το αποτέλεσμα, ο νόμος του 2020 περί παρενόχλησης, επιβλαβών επικοινωνιών και συναφών αδικημάτων θεσπίστηκε στην Ιρλανδία τον Φεβρουάριο του 2021.
Ο νόμος της Coco, όπως είναι γνωστός, συμπληρώνει την υπάρχουσα ιρλανδική νομοθεσία που απαγορεύει τη διανομή σεξουαλικού περιεχομένου που αφορά άτομα κάτω των 18 ετών. Δημιουργεί νέα αδικήματα που σχετίζονται άμεσα με αυτό που βιώνουν οι νέοι. Προβλέπει βαριά πρόστιμα και σημαντικές ποινές φυλάκισης. Αλλά πάνω απ ‘όλα, δείχνει ότι εμείς, που έχουμε τη δύναμη να βοηθήσουμε, καταλαβαίνουμε πώς είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός και θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να προστατεύσουμε εκείνους που φροντίζουμε.
Από τότε που έγινε νόμος, η ιρλανδική αστυνομία έχει ξεκινήσει πάνω από 70 διώξεις μόνο για κακοποίηση προσωπικών φωτογραφιών, ενώ δραστηριοποιούνται και άλλες χώρες της ΕΕ. Το 2017, το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοθεσία κατά του διαδικτυακού εκφοβισμού και πέρυσι, το γαλλικό κοινοβούλιο ποινικοποίησε τον σχολικό και πανεπιστημιακό εκφοβισμό, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτυακού εκφοβισμού, με τους παραβάτες να τιμωρούνται με πρόστιμο έως 150.000 ευρώ και φυλάκιση έως και 10 χρόνια. Αλλά οι αποσπασματικές κυρώσεις δεν αρκούν. Χωρίς την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του διαδικτυακού εκφοβισμού σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, η απάντησή μας φαίνεται αδύναμη. Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες λαμβάνει χώρα ο εκφοβισμός είναι ισχυρές. Μόνο μια πανευρωπαϊκή απάντηση μπορεί να αποδείξει ότι η αποφασιστικότητα της ΕΕ είναι ισχυρότερη.
Έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε; Ρωτήστε την Jackie Fox, η οποία έχει χάσει την κόρη της. Ρωτήστε τους γονείς, των οποίων τα παιδιά έχουν υποστεί μαρτύρια. Και την επόμενη φορά που θα δείτε έναν νέο να κοιτάζει το τηλέφωνό του και να μορφάζει έκπληκτος, αναρωτηθείτε “κάναμε αρκετά εμείς στην ΕΕ για να προστατεύσουμε όλους τους νέους μας από τη βία στον κυβερνοχώρο;”. Προς το παρόν η απάντηση είναι όχι. Δεν χρειάζεται να είναι. Νικήστε τους νταήδες. Ας το κάνουμε τώρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ