Περισσότεροι από 700 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής την Τρίτη.
Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό νεκρών σε μια ημέρα από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών που έχουν διακηρυγμένο στόχο τη συντριβή των μαχητών της Χαμάς.
Το Ισραήλ, από την πλευρά του, ισχυρίστηκε ότι σκότωσε δεκάδες μαχητές της Χαμάς στις ολονύκτιες επιδρομές στον πολιορκημένο θύλακα, την ώρα που αξιωματούχοι εξέφρασαν την εκτίμηση πως ο πόλεμος για την καταστροφή της ισλαμιστικής ομάδας θα πάρει χρόνο.
Την ώρα που διεθνείς οργανώσεις προειδοποιούν για άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε σήμερα Τρίτη στο Ισραήλ σε μια συμβολική κίνηση παροχής στήριξης.
Αν και διαβεβαίωσε τον Νετανιάχου πως η Γαλλία στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ, επισήμανε πως δεν θα πρέπει να πολεμάει «χωρίς κανόνες».
Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν σήμερα το Ισραήλ να επιτρέψει την παροχή περισσότερης βοήθειας στη Γάζα, καθώς το φορτίο που έχει περάσει από την Ράφα δεν καλύπτει παρά ένα μικρό κλάσμα των αναγκών του πολιορκημένου πληθυσμού. Τα καύσιμα – από τα οποία οι Παλαιστίνιοι παραμένουν αποκλεισμένοι – είναι ζωτικής σημασίας, τόνισε ο ΟΗΕ.
Ο ΠΟΥ σημείωσε την Τρίτη ότι έξι νοσοκομεία στη Γάζα έχουν ήδη κλείσει: Από τα εναπομείναντα, ένα νοσοκομείο έχει πληρότητα 150%, ενώ ένα άλλο φροντίζει 2.000 καρκινοπαθείς – των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω του ότι η ογκολογική μονάδα υπολειτουργεί.
«Χιλιάδες ευάλωτοι ασθενείς κινδυνεύουν με θάνατο ή ιατρικές επιπλοκές, καθώς κρίσιμες υπηρεσίες κλείνουν λόγω ελλείψει ρεύματος και καυσίμων», σημειώνει ο οργανισμός.
Περίπου 1.000 ασθενείς που εξαρτώνται από την αιμοκάθαρση, 130 πρόωρα μωρά που χρειάζονται αυξημένη φροντίδα, καθώς και ασθενείς σε εντατική θεραπεία ή με ανάγκη άμεσης χειρουργικής επέμβασης εξαρτώνται από μια σταθερή και αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για να παραμείνουν στη ζωή.
«Οι επιθέσεις της Χαμάς δεν συνέβησαν “στο κενό”»
Την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε – για ακόμη μία φορά – άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σημειώνοντας ότι οι «φρικτές επιθέσεις της Χαμάς στο εσωτερικό του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».
«Κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύρραξη δεν είναι υπεράνω του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως δήλωσε, «ανησυχεί βαθύτατα για τις σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που παρακολουθούμε στη Γάζα».
«Οι προμήθειες του ΟΗΕ σε καύσιμα θα εξαντληθούν σε λίγες ημέρες στη Γάζα. Αυτό θα ήταν άλλη μια καταστροφή.
»Προκειμένου να ανακουφίσουμε τον ανείπωτο πόνο, να γίνει ευκολότερη και ασφαλέστερη η παράδοση της βοήθειας και να διευκολυνθεί η απελευθέρωση των ομήρων, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».
Ο Γκουτέρες τόνισε, ακόμη, ότι οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου δεν συνέβησαν «στο κενό», αλλά και ότι «ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής».
Είδε τη γη του να χάνεται μέσα από εποικισμούς και να μαστίζεται από τη βία, την οικονομία του να καταρρέει, τους ανθρώπους του να εκτοπίζονται και τα σπίτια τους να κατεδαφίζονται. Οι ελπίδες του παλαιστινιακού λαού για μια πολιτική λύση έχουν εξανεμιστεί – σημείωσε μεταξύ άλλων.
«Βρισκόμαστε στις πρώτες φάσεις μιας παγκόσμιας κρίσης»
Δεν είναι ακόμα σαφές τι θα σημαίνει η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ για τη γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής, ανέφερε την Τρίτη ο πρώην βοηθός υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Γουές Μίτσελ από το βήμα της 27ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist.
Ωστόσο, εκτίμησε πως η κατάσταση στη Γάζα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια στρατηγική των ΗΠΑ και προειδοποίησε πως «βρισκόμαστε στις πρώτες φάσεις αυτού του οποίου θα μπορούσε να γίνει παγκόσμια κρίση της εποχή μας».
Η σταθερότητας της Ουκρανίας, του Ισραήλ και της Ταϊβάν εξαρτάται από την ικανότητα και την πολιτική βούληση των ΗΠΑ να αποτρέψουν τη μεγάλη επιθετικότητα, είπε και προχώρησε στη διαπίστωση πως οι δύο τελευταίες αμυντικές στρατηγικές των ΗΠΑ κατέστησαν σαφές ότι επί του παρόντος δεν διαθέτουμε στρατό ικανό να διεξάγει πολέμους με δύο ομότιμους ανταγωνιστές ταυτόχρονα. Ειδικότερα, έκανε λόγο για στρατηγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και προέταξε την ανάγκη να ανταποκριθεί στις επείγουσες κρίσεις της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, χωρίς όμως να τεθεί σε κίνδυνο η ικανότητά της να αντιμετωπίσει μια κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν.
Εξέφρασε την άποψη ότι η επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία δείχνει την ευκαιρία να εντοπιστούν αυτοί οι κίνδυνοι και εκτίμησε πως «η κρίση στη Γάζα αυξάνει τον κίνδυνο μιας κινεζικής επίθεση στην Ταϊβάν». Ο Αμερικανός πρώην βοηθός υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ θεώρησε αναμφισβήτητο γεγονός ότι «η Κίνα προετοιμάζεται για μια επίθεση στο εγγύς μέλλον».
Υπό αυτό το πρίσμα, έκρινε αναγκαία την αύξηση των αμυντικών δαπανών και να πάψουν οι ΗΠΑ να είναι αφελείς με τους αντιπάλους τους. Μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην Ουάσιγκτον.
ΠΗΓΗ – DNEWS.GR