December 2, 2024

|    To Ηλεκτρονικό περιοδικό της Στερεάς.

Νέο ρεκόρ δικαστικής καθυστέρησης: 5 χρόνια και 11 αναβολές για μια διοικητική απόφαση

Ιδιοκτήτρια ακινήτων προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας αποζημίωση ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς 3 ακίνητά της δε μπορούσαν να αξιοποιηθούν

Την ώρα που όλοι συνομολογούν ότι η χρόνια και βασική παθογένεια που ταλανίζει την ελληνική δικαιοσύνη είναι η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, η οποία επιχειρείται να “λειανθεί” με το προωθούμενο νομοσχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη, ακόμα μια υπόθεση-δυσφήμιση για τους λειτουργούς της Θέμιδος, έρχεται στο φως:

Ιδιοκτήτρια ακινήτων προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας αποζημίωση ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς 3 ακίνητά της δε μπορούσαν να αξιοποιηθούν, λόγω υπαγωγής τους στο καθεστώς της αρχαιολογικής νομοθεσίας, που εμποδίζει την οικοδόμηση, ανακαίνιση και εμπορική εκμετάλλευση. Η υπόθεση αρχικά προσδιορίστηκε να συζητηθεί δύο ολόκληρα χρόνια αργότερα από την εισαγωγή της, δηλαδή το Φεβρουάριο του 2020 και ακολούθως αναβλήθηκε 11 φορές!!! Τελικώς, συζητήθηκε το Δεκέμβριο του 2022 και μέσα σε 8 ημέρες έγινε η διάσκεψη. Η απόφαση, που δικαίωση τελικά την ιδιοκτήτρια των ακινήτων, δημοσιεύθηκε το Μάρτιο 2023.

Η δικαιωθείσα ιδιοκτήτρια δε σταμάτησε όμως εκεί, αλλά προσέφυγε κατά του ελληνικού δημοσίου και συγκεκριμένα κατά του Υπουργείου Οικονομικών, ζητώντας 8.000 ευρώ για ηθική από την υπέρμετρα καθυστερημένη δικαστική απόφαση. Το δικαστήριο τη δικαίωσε και έλαβε ως αποζημίωση το ποσό των 3.000 ευρώ.

Η προσφεύγουσα υποστήριξε ότι η διοικητική υπόθεση, για την οποία προσέφυγε ηταν απλή με σχετική νομολογία και ότι η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικής απόφασης της προκάλεσε άγχος και στενοχώρια, καθώς επρόκειτο για υπόθεση «ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντά της».

Το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της, κρίνοντας ότι ” το χρονικό το διάστημα που διήρκεσε η εκδίκαση της υπόθεσή της, δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις της «εύλογης διάρκειας» της δίκης κατά την έννοια της διάταξης του νόμου 4055/2012, ούτε άλλωστε, τις απαιτήσεις της «λογικής προθεσμίας», κατά την έννοια του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ”.

ΠΗΓΗ – DNEWS.GR

Facebook
Twitter
Pinterest