
Η ρίψη φαγητού στα σκουπίδια και γενικότερα η σπατάλη τροφίμων είναι μια άσχημη συνήθεια που δυστυχώς πολύ άνθρωποι έχουν αναπτύξει στη ζωή τους. Ωστόσο, δε θα έπρεπε να καταναλώνουμε προϊόντα που έχουν αρχίσει να εμφανίζουν μούχλα προκειμένου να μην πεταχτούν. Ειδικά το ψωμί είναι ένα τρόφιμο που πολλοί από εμάς έχουμε κόψει τη μουχλιασμένη άκρη του, θεωρώντας ότι έχει καθαρίσει και έτσι το καταναλώνουμε άφοβα. Αυτή η πρακτική όμως δε συστήνεται καθόλου και ιδού η αιτία…
Η μούχλα είναι ένας μύκητας, όπως τα μανιτάρια. Τα μέρη της μούχλας στην επιφάνεια του ψωμιού για παράδειγμα είναι αρκετά εύκολο να εντοπιστούν. Αλλά υπάρχει ένα τεράστιο δίκτυο από υπόγειες «ρίζες» που δεν μπορείτε να δείτε. Από τη στιγμή που η μούχλα φυτρώνει το τριχωτό “κεφάλι” της, αυτό που πραγματικά βλέπετε είναι το αναπαραγωγικό μέρος της , πράγμα που σημαίνει ότι έχει αρχίσει και απελευθερώνει δεκάδες χιλιάδες σπόρια. Έτσι, παρ’όλο που εσείς δε μπορείτε να το δείτε με γυμνό μάτι ολόκληρο το καρβέλι ψωμιού είναι γεμάτο μύκητες!
Οι άνθρωποι γενικότερα καταναλώνουμε κάποια είδη μούχλας όπως αυτή που περιέχεται στο μπλε τυρί, στη σάλτσα σόγιας, ακόμα και στα αντιβιοτικά που σώζουν ζωές, όπως η πενικιλίνη. Η μούχλα όμως που μπορεί να αναπτυχθεί μόνη της μέσα σε τρόφιμα δε γίνεται να γνωρίζουμε αν ανήκει σε κάποιο ακίνδυνο είδος. Το Cladosporium, για παράδειγμα, μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, αλλά είναι γενικά αβλαβές. Ενώ άλλες μούχλες, όπως το Penicillium crustosum, παράγουν επιβλαβή δηλητήρια που ονομάζονται μυκοτοξίνες. Όπως αναφέρεται και στο Business insider, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων το 2005 εισήχθη στο νοσοκομείο αφού έφαγε ένα σούπα από κονσέρβα μολυσμένο με αυτό το είδος μούχλας. Είχαν έντονο μυϊκό τρέμουλο αλλά τελικά ανάρρωσαν.
Συνήθως οι μούχλες προκαλούν σχετικά ήπια και παροδικά συμπτώματα. Υπάρχουν όμως και κάποια είδη, όπως το Rhizopus stolonifer, που μπορούν να προκαλέσουν μόνιμες και σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό το είδος μούχλας αναπτύσσεται στο ψωμί και μπορείτε να το αναγνωρίσετε από το μπλε-πράσινο χρώμα με μαύρες κηλίδες και την εξαιρετικά μαλλιαρή υφή του. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει μια θανατηφόρα λοίμωξη που ονομάζεται Zygomycosis, η οποία προκαλεί πήξη του αίματός σας και οδηγεί τα κύτταρα σας στο θάνατό τους ,αφού δεν αφήνει να οξυγονωθούν.
Συμπερασματικά, επειδή δε μπορείτε να ξεχωρίσετε ποιο είδος μούχλας έχει αναπτυχθεί στο ψωμί σας και αν είναι ακίνδυνο ή άκρως επικίνδυνο, καλό θα ήταν να μην το καταναλώνετε καθόλου! Αυτό όμως που μπορείτε να κάνετε για να μην πετάτε το ψωμί είναι να το καταψύχετε όσο είναι φρέσκο ακόμα. Επίσης θα μπορούσατε να κάνετε ένα εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής ,έτσι ώστε να μην αγοράζετε παραπάνω τρόφιμα απ’ όσα πρόκειται να καταναλώσετε. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η σπατάλη φαγητού, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και η “αιμορραγία” της τσέπης σας!