February 1, 2023

|    To Ηλεκτρονικό περιοδικό της Στερεάς.

Κρύα σαλάτα Φακές

Οι φακές είναι ένα από τα πρώτα τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν ποτέ! Καταναλώνονται από τους προϊστορικούς χρόνους και πιστεύεται ότι προέρχονται από την Κεντρική Ασία. Έχει διαπιστωθεί ότι τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή τους είναι σημαντικά, και ο ισχυρός, φυσικός συνδυασμός τους σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, και μέταλλα είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ειδικά σε χορτοφαγικές δίαιτες.
Επειδή τους καλοκαιρινούς μήνες όμως είναι πολύ δύσκολο να φάμε μια ζεστή σούπα, όπως άλλωστε συνηθίζουμε να τις τρώμε, σας προτείνουμε μία εναλλακτική λύση που θα σας κάνει να τις αγαπήσετε ακόμα περισσότερο. Έτσι θα φτιάξετε εύκολα και γρήγορα μια πολύ δροσερή και γευστική σαλάτα με υλικά που έχετε στο σπίτι σας.

 Υλικά για 4-6 μερίδες:
-2 καρότα
50 γρ. ελιές, σε ροδέλες
3 κρεμμύδια, φρέσκα
400 γρ. φακές, βρασμένες
2-3 πιπεριές(πολύχρωμες)
1 σκ. σκόρδο
80 γρ. ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι δυόσμο
ξύσμα λεμονιού
100 γρ. ντοματίνια
30 γρ. τζίντζερ
αλάτι
πιπέρι
χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση:

Περνάμε τα καρότα από τον χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε στο μπολ.
Προσθέτουμε τις ελιές, το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, και τις φακές. Σε ένα μπλέντερ βάζουμε το σκόρδο, το ελαιόλαδο και χτυπάμε καλά μέχρι να διαλυθούν καλά τα υλικά. Το προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Χοντροκόβουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το ξύσμα από τo λεμόνι, τα ντοματίνια κομμένα σε κομμάτια, τις πιπεριές κομμένες σε κυβάκια, το τζίντζερ τριμμένο, αλάτι, πιπέρι και χυμό λεμονιού. Καλό ανακάτεμα και είναι έτοιμη για κατανάλωση.
Τip: μπορείτε αν θέτε έξτρα πρωτεΐνη να βάλετε μέσα και μία κονσέρβα τόνου. Επίσης μπορείτε να βάλετε οτιδήποτε άλλο λαχανικό της αρεσκείας σας. Τη βάζετε στο ψυγείο και την επόμενη μέρα είναι ακόμα πιο νόστιμη. Και καλή σας όρεξη.

Facebook
Twitter
Pinterest

RELATED POSTS