December 13, 2024

|    To Ηλεκτρονικό περιοδικό της Στερεάς.

Ερευνητές ανακάλυψαν πως το κινητό σε μικρές «δόσεις» μπορεί να λειτουργήσει ψυχοθεραπευτικά

Συνελήφθη 40χρονος που εκβίαζε 30χρονη - Απειλούσε με δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών της
Η λογική χρήση και όχι η κατάχρηση του κινητού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας σε εφήβους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Hanyang στην Κορέα διαπίστωσαν ότι άτομα ηλικίας 13-18 ετών που χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνό τους για λιγότερο από 2 ώρες την ημέρα εμφάνισαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, λιγότερα προβλήματα ύπνου και χαμηλότερο στρες, αυτοκτονικές σκέψεις και εθισμό στο αλκοόλ σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν χρησιμοποιούσαν καθόλου κινητό.

Περισσότερες από 4 ώρες χρήσης συσχετίστηκαν με κίνδυνο αύξησης έως και 22% των παραπάνω συμπτωμάτων.

Ενώ οι περισσότερες έρευνες έχουν δείξει ότι ο υπερβολικός χρόνος που δαπανάται μπροστά στην οθόνη του κινητού μπορεί να είναι επιζήμιος για την ευημερία μας, τα ευρήματά των Κορεατών υποδεικνύουν ότι οι μικρές «δόσεις» μπορεί να είναι «ωφέλιμες» για τους νέους.

«Μία έως δύο ώρες χρήσης λειτουργούν προστατευτικά απέναντι σε απόπειρες αυτοκτονίας. Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι η χρήση smartphone για λιγότερο από 2 ώρες την ημέρα φαίνονται ακόμη πιο ευεργετικές για τη ψυχική υγεία συγκριτικά με τη μη χρήση.

Η μελέτη μας έδειξε ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις των αποτελεσμάτων στην υγεία εκδηλώθηκαν μετά από 4 ώρες χρήσης του smartphone, κάτι που συμφωνεί και με προηγούμενες μελέτες», λένε οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα του 2017 και του 2020 από 50.000 εφήβους από την Korea Youth Risk Behavior, που είναι μια διαδικτυακή έρευνα που βασίζεται σε 103 ερωτήσεις σχετικά με τη σωματική και ψυχική υγεία. Ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη χρήση smartphone χρησιμοποιήθηκε επίσης το 2017 και ξανά το 2020.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της χρήσης τηλεφώνου και της επίδρασής της στην υγεία, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι έφηβοι που χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνό τους για λιγότερο από 2 ώρες την ημέρα είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να αγχωθούν και 27% λιγότερες πιθανότητες να έχουν κακό ύπνο συγκριτικά με όσους δεν χρησιμοποιούν καθόλου κινητό. Εμφάνισαν επίσης 38% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη, 43% λιγότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν και 47% λιγότερες πιθανότητες να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ.

Οι ερευνητές τόνισαν ωστόσο ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι με δυσκολίες συναισθηματικής ρύθμισης μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην υπερβολική χρήση του smartphone.

Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι περίπου το ένα τρίτο όλων των Αμερικανών ενηλίκων κινδυνεύουν να εθιστούν στο smartphone τους.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η χρήση του τηλεφώνου περισσότερες από 4 ώρες τη μέρα είχε αρνητική επίδραση στην υγεία-τα άτομα πιθανό να είναι παχύσαρκα και να έχουν κακή ψυχική υγεία.

Αυτό πιστεύεται ότι συμβαίνει επειδή ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο τηλέφωνό τους αντί να ασκούνται.

Η αυξημένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται επίσης με τη δυστυχία, καθώς οι άνθρωποι συγκρίνουν τον εαυτό τους και τη ζωή τους με άλλους στο διαδίκτυο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE.

Πηγή:dnews.gr

Facebook
Twitter
Pinterest