Αύξηση στα κρούσματα με κορονοιό, έχουμε τον τελευταίο καιρό, ενώ δεν πηγαίνουν καθόλου καλά και οι εμβολιασμοί με το νέο, επικαιροποιημένο εμβόλιο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ελλάδας κ. Εξαδάκτυλο, υπάρχει μία έξαρση των κρουσμάτων αυτή την εποχή, όπως και ανάλογη αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Όπως λέει ο κ. Εξαδάκτυλος στο Dnews, θα πρέπει όλοι, αλλά κυρίως όσοι είναι άνω των 60 ετών, να εμβολιαστούν.
«Ο κορονοιός θα κάνει πάντοτε υφέσεις και εξάρσεις. Αυτό μπορεί να γίνεται και τους 12 μήνες του χρόνου. Ο χειμώνας είναι πιο ευνοϊκός για κάτι τέτοιο, οπότε θα το βλέπουμε διαρκώς. Το θέμα είναι να μην φτάσει στα όριά του το σύστημα υγείας. Αλλά δεν πρόκειται να φτάσει, δεν υπάρχει περίπτωση για κάτι τέτοιο. Υπάρχουν αυξημένες εισαγωγές, αλλά δεν προβλέπεται να πιεστεί το σύστημα. Δεν δείχνει επίσης, ότι θα χρειαστούν περισσότερες δυνάμεις για να αντιμετωπιστεί κάποιο θέμα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», λέει ο κ. Εξαδάκτυλος.
Για το θέμα των εμβολιασμών θεωρεί ότι θα έπρεπε να έχουν γίνει ειδικές καμπάνιες, ειδικά για τις ηλικιακές ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν: «Δυστυχώς, δεν πάνε καθόλου καλά οι εμβολιασμοί. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Αρχικά, χρειάζεται σοβαρή υπενθύμιση για τους εμβολιασμούς εναντίον της ασθένειας. Τα άτομα άνω των 60, θα πρέπει να εμβολιαστούν. Επίσης, όλοι όσοι έχουν εμβολιαστεί στο παρελθόν αλλά δεν έχουν εμβολιαστεί το τελευταίο εξάμηνο. Δεν θα πρέπει να θεωρούν ότι είναι καλυμμένοι. Το εμβόλιο πρέπει να γίνει από όλους, αλλά για τους κάτω των 60 δεν τίθεται σοβαρή ανάγκη. Κανένας όμως δεν μπορεί να νοιώθει ότι είναι καλυμμένος, επειδή εμβολιάστηκε στο παρελθόν, ή αρρώστησε όχι πολύ πρόσφατα, δηλαδή στο τελευταίο τετράμηνο. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε όλοι, είναι ότι πλέον θα πρέπει αν εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο, από δω και πέρα. Επίσης όσοι δεν ασθένησαν καθόλου, δεν σημαίνει ότι είναι άτρωτοι, μπορεί κάποια στιγμή να αρρωστήσουν», λέει ο κ. Εξαδάκτυλος.
Για το θέμα της γρίπης, ο πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρει ότι αν και πήγαν καλά στην αρχή οι εμβολιασμοί, με όσα συνέβησαν με τις αποφάσεις του αρμόδιου υπουργείου, τώρα δεν πάνε καθόλου καλά. «Δόθηκε κακή δημοσιότητα στο θέμα, από αποφάσεις που δεν ήταν επιστημονικές, αλλά του υπουργείου, για το ποιος γράφει τη συνταγή και ποιος όχι. Έγιναν δηλώσεις από ανθρώπους που δεν έχουν τελικά την ευθύνη για το εμβόλιο, των εμπόρων και των φαρμακοποιών. Έτσι υπάρχει διαταραχή της εμπιστοσύνης των ασθενών. Για την οποία εμείς οι γιατροί, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι λυπόμαστε και ότι πρέπει να σταματήσουν οι καινοφανείς αποφάσεις της χώρας σχετικά με τα φάρμακα. Τα φάρμακα χορηγούνται σε όλο τον κόσμο με ιατρική συνταγή», αναφέρει.
Πηγή:dnews.gr