Μια ανάσα μας χωρίζει από την ανακοίνωση των βαθμολογιών στις Πανελλήνιες 2024 με τους βαθμολογητές αλλά τους εκπαιδευτικούς αναλυτές να προβλέπουν ότι οι Βάσεις 2024 θα κινηθούν σε πτωτική πορεία με αρκετούς εξ αυτών να κάνουν λόγο ακόμη και για ελεύθερη καθοδική πτώση στις δημοφιλείς σχολές.
Την Παρασκευή 28 Ιουνίου μετά τις 13:00 το μεσημέρι οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα μάθουν επιτέλους τις επιδόσεις και τις βαθμολογίες τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα όπου τα περισσότερα ζητούμενα στα φετινά διαγωνίσματα να κρίνονται ως τα πιο απαιτητικά και δυσκολότερα των τελευταίων ετών. Κατά κοινή ομολογία, τα διαβαθμισμένης και απαιτητικής δυσκολίας θέματα σε Μαθηματικά, Φυσική, Ιστορία αλλά και το αμφιλεγόμενο ζήτημα της Έκθεσης αναμένεται να φέρουν τα πάνω κάτω στις φετινές Βάσεις, προκαλώντας ένα ιδιόρρυθμο ασανσέρ στις περιζήτητες σχολές που κάθε χρόνο φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των μηχανογραφικών δελτίων των αριστούχων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Dnews η «μεγάλη εικόνα» των φετινών επιδόσεων των υποψηφίων είναι αρνητική καθώς τα θέματα δυσκόλεψαν ιδιαιτέρως τους υποψηφίους με τις βαθμολογίες να έχουν αρνητικό κατά βάση πρόσημο που μεταφράζεται σε συσσώρευση γραπτών κάτω του 10, ελάχιστα γραπτά να ξεπερνούν το 16 και ακόμη λιγότερο να φτάνουν το άριστα. Βαθμολογητές μάλιστα δεν δίστασαν να παραδεχθούν ότι μιλάμε δίχως υπερβολή για πτωτικό χάος στις βαθμολογίες των γραπτών της Φυσικής αλλά και για πολύ χαμηλές επιδόσεις στα γραπτά της Ιστορίας.
Ιδιαίτερα στο μάθημα της Φυσικής που αφορά τους υποψήφιους του 2ου (Θετικών Επιστημών) και του 3ου Επιστημονικού Πεδίου (Επιστημών υγείας), το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση φαίνεται να ξεπερνά το 55% στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, ενώ το ποσοστό των άριστων γραπτών (18-20) έχει πέσει σε μονοψήφιο αριθμό. Μάλιστα στις βαθμολογίες των υποψηφίων στην Ομάδα Προσανατολισμού Επιστημών Υγείας καταγράφεται μια άνευ προηγουμένου συντριβή. Το ζήτημα με την κατακόρυφη πτώσεων εστιάζεται στις επιδόσεις στη Φυσική που αναμένεται να ρίξουν τις βάσεις εισαγωγής, τόσο στις υψηλόβαθμες Πολυτεχνικές Σχολές, όσο και στις Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές κλπ. Ζήτημα έχει προκύψει και με την δυσκολία στη Βιολογία χωρίς όμως να οδηγήσει στην αντίστοιχη πτώση που έχει προκαλέσει η Φυσική.
Ελεγχόμενη πτώση που δεν θα προκαλέσει σημαίνουσες αλλαγές αναμένεται και στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές Επιστήμες), καθώς στο μάθημα της Ιστορίας τα γραπτά κάτω από τη βάση θα ξεπεράσουν το 55%, ενώ για τα άριστα γραπτά (18-20) η εκτίμηση είναι ότι με δυσκολία θα φτάσουν το 10%. Στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, οι φετινές επιδόσεις θα κυμανθούν κοντά στον μέσο όρο του 10,3 με 10,5 ενώ στα Λατινικά, δεν αναμένονται εκπλήξεις, καθώς φαίνεται πως θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα.
Στην Ομάδα Προσανατολισμού Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής τα θέματα της Οικονομίας και της Πληροφορικής ήταν για καλά προετοιμασμένους μαθητές. Οι βάσεις αναμένεται να είναι λίγο χαμηλότερες κυρίως στις σχολές υψηλής ζήτησης και με μικρές αυξομειώσεις στις μεσαίες και χαμηλές, με επικρατούσα όμως την πτωτική τάση.
Βέβαια όπως μας επεσήμαναν επανειλημμένως καθηγητές και εκπαιδευτικοί αναλυτές που κάθε χρόνο ασχολούνται συστηματικά με τα αποτελέσματα Πανελληνίων, οι βάσεις των σχολών πέραν των βαθμολογικών επιδόσεων καθορίζονται από τη ζήτηση που έχουν, από τις διαθέσιμες θέσεις κάθε σχολής καθώς και από το πλήθος των σχολών ανά επιστημονικό πεδίο σε συνάρτηση με το πλήθος των υποψηφίων του κάθε πεδίου. Οπότε απόλυτα ασφαλείς εκτιμήσεις θα έχουμε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων την προσεχή Παρασκευή.
ΠΗΓΗ – DNEWS.GR